Logo de la Diputació de Castelló

SmartVillages

Usa las teclas izquierda y derecha para navegar entre pestañas.

Introducció:

La iniciativa SmartVillages forma part d'un projecte global de la Diputació de Castelló denominat “Territori Rural Intel·ligent de la Província de Castelló” amb el què es pretén avançar cap a una gestió més moderna, àgil i eficient dels principals serveis públics de la província.

La plataforma SmartVillages naix per a impulsar l'ús i desenvolupament de nous serveis intel·ligents a través d'una solució tecnològica basada en estàndards que ofereix la capacitat de monitoritzar i gestionar de forma centralitzada un conjunt ampliable de serveis públics.


A qui va adreçat:

El servei de plataforma SmartVillages està destinat als municipis de la província de Castelló, així com les diferents àrees de gestió de la pròpia Diputació, els quals podran fer ús dels recursos de la plataforma per a poder dur a terme el desplegament de noves xarxes de sensors intel·ligents i/o solucions de gestió.
Per part de la iniciativa s'ofereix, a més, formació i suport tècnic als proveïdors de serveis d'aquests municipis, de cara a facilitar la integració de les seues solucions amb la plataforma.


Notícies

Santi Pérez presenta els avantatges del pla ‘Castelló SmartVillages’ per a transformar els serveis públics de l’interior

El diputat de Desenvolupament Rural participa en una jornada amb representants públics i empresarials sobre les claus per convertir la província en territori intel·ligent

17 de Novembre de 2021

José Martí: “’Castelló Smart Villages’ suposa una oportunitat per al medi rural perquè amplia els serveis públics protegint l’entorn”

La Diputació rep el premi ‘enerTIC’ al millor projecte de digitalització local de 2020

9 de Març de 2021

El projecte ‘Castelló SmartVillages’ de la Diputació s’alça vencedor dels prestigiosos premis ‘enerTIC’

El pla provincial de modernització de l’administració pública bat en la fase final a les candidatures de l’àrea metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Valladolid amb la seua aposta per la sostenibilitat

7 de Gener de 2021

La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent Smart Villages als ajuntaments

• Aquesta ferramenta telemàtica permet monitoritzar i gestionar de manera més eficient i sostenible els recursos municipals

10 de Març de 2020

Quins serveis intel·ligents ofereix actualment?

A través de la iniciativa SmartVillages, la Diputació de Castelló ofereix l'accés als següents serveis municipals:

 • Enllumenat públic

 • Abastiment d'aigües

 • Turisme intel·ligent

 • gestió de residus urbans

 • Gestió energètica i sostenibilitat

 • Gestió d'actius i béns municipals

 • Aplicacions ciutadanes


Enllumenat públic

Aquest mòdul permet la monitorització de certes variables elèctriques en totes les fases (intensitat, tensió, potència activa i reactiva) als municipis que tinguen encomanat el servei de gestió d'enllumenat públic.

L'objectiu del servei intel·ligent d'enllumenat públic és aconseguir una gestió més eficient de l'energia, alhora que es millora la il·luminació del municipi.


Abastiment d'aigües

El servei d'abastiment d'aigües permet optimitzar la gestió i l'ús dels recursos hídrics d'aquells municipis on es duga a terme el desplegament i integració d'una xarxa de sensors intel·ligents en els diferents punts del subministrament.

D'aquesta manera, el municipi pot rebre informació detallada dels diferents punts i identificar pics de demanda i possibles fugues o enganxalls il·legals.


Turisme intel·ligent

El servei de turisme intel·ligent facilita la visualització d'indicadors turístics segons la Norma UNE, així com la possibilitat d'analitzar les tendències i patrons de moviment del turisme, per a entendre el seu comportament i ajudar a gestionar els recursos turístics.

Per part de la Diputació de Castelló es va a dur a terme una primera experiència pilot del producte LUCCA, el qual utilitza les dades de la xarxa mòbil de Movistar de manera anònima i agregada per a localitzar les persones i obtindre informació bàsica (nacionalitat, sexe, edat) i així ajudar a empreses i ajuntaments a prendre millors decisions de negoci basades en el comportament real de les persones.


Gestió de residus urbans

A través d'aquest mòdul es posa a disposició dels municipis un servei de monitorització des del qual és possible controlar el nivell d'ompliment, la temperatura interior i la inclinació d'aquells contenidors que puguen ser sensoritzats i integrats per part dels municipis.

L'objectiu és aconseguir un servei de replegada més eficient, optimitzar els costos del servei i reduir l'empremta ecològica.


Gestió energètica i sostenibilitat

El mòdul de gestió energètica permet monitoritzar el consum energètic i les emissions de CO2 associades, a fi de millorar la sostenibilitat d'aquells municipis que es troben davall l’empara de la Diputació de Castelló.

Les principals funcions d'aquest servei són:

 • Facilitar l'obtenció d'informes de consum i de l'empremta de carboni.

 • Poder estimar la millor tarifa basant-se en el consum.


Gestió d'actius i béns municipals

Aquest vertical facilita el registre, categorització i etiquetatge dels principals actius de la província de Castelló, així com la possibilitat de configurar i gestionar una sèrie d'alertes automàtiques basant-se en uns criteris preestablerts.

Els municipis poden obtindre informació sobre les alertes programades a través d'un panell comú.


Aplicacions ciutadanes

A través de la iniciativa SmartVillages, els municipis tenen l'oportunitat de proposar i dur a terme la integració de les seues pròpies fonts de dades en la plataforma i oferir als desenvolupadors/es d'aplicacions la possibilitat d'accedir a les dades públiques que es disposen a través d'una API CKAN.

Pla de formació y divulgació

Per part de la iniciativa SmartVillages es durà a terme un complet pla de formació destinat als municipis objecte del servei, funcionariat de la Diputació de Castelló i desenvolupadors/es i PIMES de la província.

Les dates exactes de les dites sessions se n'aniran informant segons es vagen acostant les dates previstes:

 • Pla de formació per a municipis:

  • 1ra sessió divulgativa: 10 de març de 2020

  • 2na sessió divulgativa: 13 d'abril 2021

  • 3ra sessió divulgativa: Data prevista per juny 2021

  • 4ta sessió divulgativa: Data prevista per setembre 2021

 • Pla de formació per a funcionariat de la Diputació de Castelló:

  • 1ra sessió usuaris verticals de sostenibilitat i Facturació: 19 abril 2021

  • 2na sessió usuaris: Mòduls de Comptadors i Enllumenat 15 juliol 2021 (Inscripció)

  • 3ra sessió usuaris Data prevista per setembre 2021

  • 4ta sessió usuaris: Data prevista per octubre 2021

  • 1r Taller avançat (administradors/es): Data prevista per juny 2021

  • 2n Taller avançat (administradors/es): Data prevista per octubre 2021

 • Pla de formació per a desenvolupadors/es i PIMES:

  • 1ra Jornada temàtica: 21 d'abril de 2020. (Gravació)

  • Programa de Formació (3 setmanes): Data prevista maig 2021.


¿Com es pot accedir al servei?

Per a sol·licitar l'accés al servicio SmartVillages, el municipi interessat haurà de remetre una resolució d'alcaldia amb l'adhesió al "Reglament de Servicis per a Infraestructures Municipals de Comunicacions i Smartvillages" i anomenar un coordinador amb les dades sol·licitats en la Fitxa. Descarregar fitxa coordinador

D'altra banda, si desitja que en el seu municipi es duga a terme una experiència pilot, haurà d'omplir el formulari que serà valorat pels Servicis Tècnics de la Diputació. Per part del municipi, s'haurà d'indicar el servici municipal sobre el qual es pretén desenrotllar l'experiència pilot i fer-se càrrec dels possibles subministraments, instal·lacions i integracions que pogueren ser requerits per al desplegament complet de la solució. Descarregar fitxa experiència pilot


Contacte

Per a qualsevol dubte i/o suggeriment sobre la iniciativa SmartVillages, es pot contactar amb l'Oficina Tècnica del projecte a través del correu electrònic smartvillages@dipcas.es.

La Diputació de Castelló presenta la plataforma rural intel·ligent SmartVillages als ajuntaments

Lliurament de premis enerTIC 2020

VI Fòrum Small Smart Cities

logos