La Diputació de Castelló ha presentat l'informe de resultats del procés participatiu “El Client Misteriós”, procés que avalua la qualitat dels serveis públics de la Diputació i la seua gestió per a una futura millora de l'atenció al ciutadà. Aquesta iniciativa, pionera en l'àmbit públic estatal i impulsada des d'abril de 2021, persegueix l'objectiu de consolidar un model d'excel·lència en la gestió i millora contínua en la Diputació comptant amb l'estreta col·laboració de ciutadans i funcionaris municipals anònims.
Xaro Miralles, Diputada de Transparència, ha assenyalat que “la posada en marxa del client misteriós en la Diputación de Castelló ha significat tot un repte puix que no existia cap precedent en l'administració pública espanyola que abordara aquest procés de millora amb la tècnica descrita. Es tractava, per tant, d'una pràctica poc habitual en el sector públic”, per la qual cosa anima a altres entitats públiques a replicar aquest projecte.
Aquest procés participatiu ha sigut avalat per la Societat Espanyola de Polítiques Públiques, la qual cosa facilita que altres administracions públiques puguen replicar la metodologia i estratègia específica de la Diputació gràcies al coneixement i experiència que proporciona aquesta aliança.
Línies de millora
El primer informe d'aquest procés presenta diverses línies de millora en les quals ja està treballant la institució, com són: ajustar la informació i documentació disponible i requerida per a la realització dels tràmits oferits per la Diputació; l'ampliació de l'ús del llenguatge inclusiu; l'ús idoni de les variants de castellà i valencià; reforçar en determinats casos la comunicació entre departaments per a una gestió més eficient; afermar la confiança entre la institució i la ciutadania i consolidar els canals de rendició de comptes de la Diputació.
A més, el cap del Servei d'Administració i Innnovación Pública de la Diputació, Borja Colón, coordinador del Procés Participatiu Client Misteriós, ha destacat que “a vegades el ciutadà entén la gestió d'una manera que no representa a l'Administració ni a la nostra institució, per la qual cosa a través d'aquest procés el ciutadà pot conèixer la vertadera gestió pública”.
L'últim Consell Provincial de Governança Participativa, presidit per la diputada Xaro Miralles, va donar el vistiplau a la programació que posarà en marxa el procés denominat Client misteriós per a l'observació i millora de les polítiques públiques de la Diputació de Castelló, que s'iniciarà al setembre i es prolongarà fins a final del present any.
Aquest procés participatiu suposa una novetat en l'administració pública, perquè està basat en l'experiència d'aquelles persones o clients naturals dels serveis que presta l'administració provincial, enfront de la contractació de serveis professionals en el sector privat. Altres administracions que han posat en marxa aquesta mateixa tècnica, han recorregut als serveis de l'empresa privada per a dur a terme el monitoratge de les seues cartes de serveis. Per aquest motiu la diputació castellonenca es convertisca en pionera a través de la utilització dels seus clients naturals per a la investigació interna, enfront d'altres ens públics.
Un altre aspecte a destacar d'aquest procés són els seus clients o observadors. Entre ells figura algun client que, per diverses raons, s'ha mostrat descontent amb els serveis que presta la Diputació.
Agents de desenvolupament local, emprenedors, tècnics de la diputació de Castelló i de noves tecnologies al costat de representants de Grups d'Acció Local i de la societat civil van participar en el procés participatiu per a contrarestar els efectes de la regressió demogràfica, i en concret per a frenar el fenomen de la despoblació en els municipis de l'interior de Castelló en la sessió celebrada el dimecres, 31 d'octubre en la localitat d'Albocàsser.
La sessió va girar entorn de la necessitat de dotar d'infraestructures de comunicació que permeta disposar de xarxes d'alta velocitat i qualitat en Internet en el mitjà rural, perquè usuaris particulars i les empreses puguen disposar de connexió amb banda ampla. Fruit del debat i l'anàlisi en aquesta àrea de treball es van aportar propostes que marcaran un punt de partida per a l'adopció d'una estratègia contra la despoblació i la inclusió d'aquest greu problema en l'agenda política provincial.
En eixa reunió, la Comunitat de Participació va valorar molt positivament el pla wifi135 engegat per la Diputació de Castelló, no obstant això, els assistents van posar en relleu que malgrat tot existeixen desavantatges entre la població del litoral amb aquelles que resideixen i treballen en entorns rurals. I es va acordar posar els mitjans necessaris en les zones d'interior perquè l'oferta s'ajuste a les necessitats expressades per una demanda real. I és que la Comunitat de Participació entén que l'accés a Internet i la creació d'infraestructures en matèria de comunicacions és un element principal per a desenvolupar accions destinades a combatre la despoblació, creant oportunitats i fent-ho en igualtat de condicions.
El passat 19 de juliol es va constituir la Comunitat de Participació del procés participatiu titulat: Ciclisme i Rutes Turístiques i Gastronòmiques, engegat per la Diputació Provincial de Castelló. La Comunitat de Participació està integrada per actors rellevants i coneixedors de la matèria, seran els qui es debatran i aportaran suggeriments perquè siguen preses en consideració en el marc de les polítiques públiques sobre les quals es prendran decisions.
La Comunitat de Participació és el màxim òrgan del procés de participació i és on es decideixen a proposta del Grup Impulsor, aquells aspectes clau d'aquest.
https://participacion.dipcas.es/es/grupos-impulsores/ciclismo-y-turismo-sostenible/
Estratègia Provincial de Governança Participativa
El ple de la Diputació Provincial de Castelló celebrat el dimarts 19 de desembre de 2017 va aprovar l'Estratègia Provincial de Governança Participativa per a facilitar la participació ciutadana en la gestió política de la institució. En eixa Estratègia s'arrepleguen les eines i la informació necessària per a fer-la efectiva.
La finalitat última del document és que la ciutadania en general -organitzada i a nivell individual-, dispose dels mitjans i les oportunitats per a poder expressar-se i participar en condicions d'igualtat en els assumptes públics.
La consulta del document complet es pot realitzar a través de l'enllaç que apareix més a baix.
Què és l'Estratègia Provincial de Governança Participativa?
L'Estratègia Provincial de Governança Participativa és l'instrument fonamental de la Diputació Provincial de Castelló per a integrar l'aportació de la societat civil en les seues polítiques públiques.
És un projecte fortament arrelat en la innovació pública, ja que reformula les institucions, l'ús de la tecnologia i el marc legal d'un govern intermedi, tradicionalment bolcat en els serveis als Ajuntaments de la seua província, per a donar a la seua labor una visió i una legitimitat ciutadana.
L'Estratègia assumeix, a més, una connexió evident entre participació ciutadana i bon govern, a causa que unes polítiques que compten amb l'aportació dels interessats poden atendre millor les demandes col·lectives i ajudar a les institucions democràtiques i representatives a conéixer i resoldre millor els problemes públics.
En aquest enllaç es mostren alguns exemples de bones pràctiques realitzades per governs i ciutadans per a la transformació i millora dels serveis públics.