Història i patrimoni

Usa las teclas izquierda y derecha para navegar entre pestañas.

Diputació, 1812-2012. Dos segles com a sentinella provincial.

Cadis, 19 de març de 1812. Dia de Sant Josep. Interior de l’Oratori de Sant Felip Neri. Un cònclau dmés de 300 destacats prohoms, agrupats en liberals, absolutistes, eclesiàstics, juristes, militars i catedràtics, acorden entre víctors promulgar la Constitució Espanyola. Naixia així la primera Carta Magna Liberal europea, una fita democràtica destinada a convertir-se en punt de partida del nostre sistema legislatiu i el pilar sobre el qual s’anava a realitzar la primera gran transformació social del nostre país.

Fachada del Palacio Provincial

Objecte de debat durant sis mesos, amb les tropes franceses assentades a les portes de la ciutat, el text constitucional establia la sobirania nacional, la divisió de poders i el dret d’igualtat de la ciutadania davant de la llei. No menys significatiu és que establira una nova forma d’entendre la relació territorial que es plasmaria en l’article 325 del text constitucional: “En cada província hi haurà una Diputació, anomenada provincial per a promoure la seua prosperitat, presidida pel cap superior o governador polític. Es compondrà del president, de l’intendent i de set individus triats en la forma que es dirà”. Acabaven de nàixer les diputacions provincials.

La gènesi de la futura Diputació de Castelló la trobem en la constitució del govern provincial valencià, ja que fins a la instrucció de 1822 la Diputació de València incloïa la gestió de les províncies de Castelló, Alacant i Xàtiva. Caldria esperar fins al 16 de maig de 1822, per a trobar les primeres notícies del nou òrgan legislatiu que regiria els destins de la nostra província. Aqueixa és la data del naixement administratiu de la Diputació de Castelló, en la que s’aprova una acta amb la presa de possessió dels diputats triats per a constituir la primera corporació provincial.

El cap superior polític de la província Diego Medrano, va ser l’encarregat de validar un document en què s’arrepleguen diferents disposicions governamentals. Entre elles, l’ús d’un segell amb el lema de la província, l’establiment d’ajuntament a Benicàssim i Figueres i la venda del cementeri de Borriana per a comprar armes a la Milícia Nacional. José Losed va ser el primer president de la nova institució. Després d’ell i fins a principis del segle XXI, la Diputació ha tingut l’esforç i dedicació de 54 presidents.

Salón del Palacio Provincial

Com és evident, el Palau Provincial ha estat el testimoni silenciós de la pròpia transformació del nostre país. La instauració de l’absolutisme, l’arribada del liberalisme, l’etapa carlina, la transició o l’etapa democràtica han estat alguns dels períodes que han tingut el seu reflex en el govern provincial.

Al llarg d’aquests dos segles la institució provincial ha estat el màxim responsable d’impulsar centenars de projectes que han transformat de nord a sud la nostra província, com els nous accessos i l’ampliació del port, el naixement de la Universitat Jaume I, el soterrament del ferrocarril i la nova terminal, el desenvolupament del projecte Castelló Cultural, la construcció de l’Autovia Mudèjar i la CV-10 o el passeig marítim de Peníscola. Una vertadera allau de projectes fets realitat que determinen el futur de la província de Castelló en el segle XXI.

I com fa 200 anys, la Diputació està preparada per a assumir el repte de continuar sent l’artífex del progrés de la província de Castelló. Com ahir, com avui, com el que és… l’ajuntament d’ajuntaments.

Vista del edificio del Palacio Provincial

PALAU PROVINCIAL

Edifici situat a Castelló c/ Major 110 i Plaça de les Aules, 7, amb jardí annex. SEU DE DIPUTACIÓ Y DEPENDÈNCIES ADVAS PRESIDENCIA/ GRUPS POLITICS / SECRETARIA / INTERVENCIÓ…

Vista del edificio de las nuevas dependencias de la Diputación de Castellón

NOVES DEPENDÈNCIES

Edifici situat a Castelló Avinguda Vall d’Uxó 25. DESTINAT A DEPENDÈNCIES ADVAS: ST/ RECAUDACIÓ / SEPAM PROMOCIÓ EC/ CEDES CENTRALS / PUBLICACIONS i ARXIU / TELEAYUDA…

Vista aérea del complejo penyeta-roja

COMPLEX SOCIO-EDUCATIVO PENYETA ROJA

Situat a Castelló Camí Penyeta Roja C. EDUCATIUS ASSISTENCIALS / CITD / RESTAURACIÓ / IVRBC

Fachada del taller y parque de vias y obras

TALLER I PARC DE VIES I OBRES

Edifici situat a Castelló Vial Sud, Km. 62,500.