Dades Obertes

Maria Tormo a la izquierda

EL DATASET "CENTROS DE DIÁLISIS DE LA COMUNIDAD VALENCIANA" TRIAT ENTRE LES 50 MILLORS DADES D'UTILITAT SOCIAL


La prestigiosa fundació “Iniciativa Barcelona Dades obertes” ha seleccionat el dataset “Centres de diàlisis de la Comunitat Valenciana”, allotjat en el portal de dades obertes de la Diputació de Castelló, d'entre els 50 millors datasets útils per a abordar els reptes de contingut social. Concretament, este dataset ha sigut seleccionat en el lloc número 10 del rànquing.

Esta estadística de dades obertes és una iniciativa que any rere any es dedica a observar el contingut dels datasets allotjats en els diferents portals de dades obertes del territori nacional, a fi d'establir un rànquing entre aquelles dades d'alt valor que poden resultar de gran interés per a la societat i les empreses reutilizadores.

El dataset “Centres de diàlisis.. “ recull una relació de tots aquells centres de caràcter públic i privat on es realitzen diàlisi en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. La informació que presenta este *dataset ha sigut elaborada conjuntament amb la Federació Nacional d'Associacions per a les Malalties del Renyó (ALCER).

Visualitzacions

D'altra banda, el portal de dades obertes de la Diputació de Castelló ha dissenyat una estratègia de visualització de les seues dades per a aconseguir una millor comprensió i visibilitat de la informació continguda en estos. I és que les visualitzacions de les dades ens permeten fer una anàlisi mes ràpid de la informació i facilitar amb això la presa de decisions a causa de les evidències gràfiques que presenta.

ODC

OPEN DATA CHARTER ADMET COM A NOU MEMBRE A LA DIPUTACIÓ DE CASTELLÓ 

Aquest assoliment és conseqüència de la política d'innovació i dades obertes empresa des de la institució provincial des de fa anys. Ara, per fi, es veu recompensada per la seua inclusió en el grup de països i governs a l'avantguarda de les dades obertes, la seua creació i la seua reutilització.


Dades obertes Charter és una organització internacional l'objectiu de la qual és la promoció de les dades obertes per a fer front als grans desafiaments del nostre temps, i fer possible amb les seues recomanacions una societat millor, més justa i amb economies innovadores.

Tal com hem expressat en la nostra proposta d'adhesió, "les dades obertes representen un gran potencial per al desenvolupament dels processos de Govern Obert, en la mesura en què permeten reutilitzar informació de diverses fonts, sense restriccions d'ús i en formats de fàcil lectura i anàlisi, de tal manera que s'habiliten noves maneres de resoldre problemes públics, d'entendre determinats comportaments i fins a generar valor no sols social sinó econòmic a través de la innovació”.


El principal assoliment d'una política pública de dades obertes és la possibilitat que la societat dispose i genere les seues pròpies eines de treball i expectatives de futur gràcies a la informació que li subministren els governs. A més és el camí per a reforçar el periodisme de dades, perquè les investigacions es facen sobre la base de la veracitat, l'objectivitat i en temps real de la informació.


Les administracions han d'estar atentes a aquesta forma de participació que ens permet la publicitat i accessibilitat de les dades, i entendre que amb les dades obertes s'introdueix un nou paradigma en el disseny i implementació de polítiques públiques.

LA DIPUTACIÓ VA CELEBRAR EL DIA DE LES DADES OBERTES

El passat dia 4 de març, la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I van celebrar conjuntament una jornada per a commemorar el Dia de les Dades Obertes 2021, la celebració anual la qual constitueix una gran oportunitat perquè puguem comprovar els importants beneficis en l'ús de les dades obertes i, descobrir, d'altra banda, els avanços que s'estan produint en aquest camp.

L'acte va ser inaugurat per la diputada de Transparència i Noves Tecnologies, Xaro Miralles, que va encoratjar als estudiants i assistents a treballar entorn dels beneficis de les dades obertes per al desenvolupament econòmic, per a l'impuls del coneixement i valor, i promoure l'adopció de polítiques públiques que beneficien el seu ús i reutilització.

Xaro Miralles va dir que la Diputació de Castelló està treballant conjuntament amb l'UJI i la Generalitat Valenciana en l'enfortiment de polítiques de transparència i dades obertes “amb la finalitat de promoure la participació ciutadana, enfortir les relacions de confiança entre les administracions i la ciutadania i, en la millora dels serveis públics”.

Xaro Miralles va finalitzar la seua intervenció dient que la Diputació destinarà esforços per a continuar millorant el seu Observatori de Dades Obertes, que s'ha convertit en un referent de la nostra província, i aconseguir millorar l'assessorament en els municipis perquè avancen en matèria de dades obertes.

La jornada es va desenvolupar amb una sèrie de sessions a càrrec d'experts en dades obertes, amb la presentació de ponències a càrrec de Lidón París, arxivera de l'UJI; Vicent Rubio, periodista i tècnic en Govern Obert de la Diputació de Castelló; Sergio Martí, professor titular del departament de Física Química i Analítica, de l'UJI; i el cap del Servei d'Administració i Innovació Pública de la Diputació de Castelló, Borja Colón.
Día Datos Abiertos
Dades obertes

JORNADA COMMEMORATIVA DE LES DADES OBERTES

¡ DIJOUS, 4 DE MARÇ !

La Diputació de Castelló, en col·laboració amb la Universitat Jaume I s'adhereix a la commemoració del Dia Internacional de les Dades Obertes. Una jornada en la qual es pretén difondre i promocionar l'ús de les dades obertes.

La jornada se celebrarà dijous, 4 de març, de 13,00 - 14,30 hs., a través de la plataforma Zoom. Pots inscriure't clicant sobre l'enllaç:

https://forms.gle/ZopHkFeE4jWB7XeA8

Programa

  • Lidón París, arxivera de la Universitat Jaume I. Les potencialitats de l'ús de les dades obertes en la Universitat.
  • Vicent Rubio, periodista - tècnic en Govern Obert de la Diputació de Castelló. El periodisme de dades.
  • Sergio Martí, professor titular del departament de Física Química i Analítica de la Universitat Jaume I. Bones pràctiques en l'ús de les dades obertes.
  • Borja Colón, cap del Servei d'Administració i Innovació Pública de la Diputació de Castelló. La generació de valor públic a través de les dades obertes.


El concepte dades obertes (open data) és una filosofia i pràctica que persegueix que determinats tipus de dades estiguin disponibles de forma lliure per a tothom, sense restriccions de drets d'autor, de patents o d'altres mecanismes de control.

Té una ètica similar a altres moviments i comunitats oberts, com el programari lliure, el codi obert (open source) i l'accés lliure (open access)