La Diputació del canvi invertirà més de 45 milions en 2020 a desenvolupament rural i despoblació

La Diputació del canvi invertirà més de 45 milions en 2020 a desenvolupament rural i despoblació
26 de Novembre de 2019

Martí destaca que “els pressupostos s'han elaborat tenint en compte l'opinió dels alcaldes de les huit comarques, als quals per fi se'ls ha escoltat”

La Diputació del canvi invertirà més de 45 milions d'euros en 2020 en Desenvolupament Rural i Lluita contra la Despoblació, segons ha explicat el president de la institució provincial, José Martí. El que ha fet el nou equip de govern ha sigut “elaborar uns comptes públics amb una visió transversal que superen l'antic Repoblem i introdueixen el component poblacional en tots els seus apartats”. El president ha recordat a més que “els pressupostos reconeixen la majoria d'edat dels ajuntaments, que guanyen en autonomia i poder de decisió”.

Per part seua, el diputat de Desenvolupament Rural i Acció Contra la Despoblació, Santi Pérez, ha destacat algunes de les partides més elevades del pressupost de 2020, que s'han elaborat tenint en compte la variant poblacional. Les dues més importants són les referides al Pla 135 i a les polítiques de depuració d'aigua, dotades cadascuna d'elles amb 10 milions d'euros. Sobre aquest tema, el president Martí ha recordat que “un dels objectius de l'actual corporació és que al final de la legislatura hi haja depuradora en tots els municipis de la província perquè tots som Castelló”.

El diputat Santi Pérez també ha destacat la importància del Fons de Cooperació Local, dotat per la Diputació amb 5,6 milions d'euros, dels quals 1,4 milions d'euros es destinarà a poblacions de menys de 3.000 habitants.

Els comptes públics de 2020 reflecteixen que la pràctica totalitat de les actuacions en carreteres es realitzaran en les zones d'interior. A més, es dedicarà prop d'un milió d'euros a actuacions  de neteja silvícola per part de les brigades de mitigació.

Els pressupostos també introdueixen importants partides dins de l'àrea d'Acció Social, que superen els 3,7 milions d'euros. En aquest capítol es reconeix igualment la capacitat de decisió dels ajuntaments, que decidiran quin tipus de serveis s'implementen o potencien.

A més, el Patronat Provincial de Turisme contempla línies d'ajudes per valor de 707.000 euros a les quals podran accedir els municipis de menys de 3.000 habitants. Aquests mateixos ajuntaments també es podran acollir a la partida de creació d'ocupació per als ajuntaments que està dotada amb 850.000 euros.

Finalment, Santi Pérez s'ha referit a una partida de 80.000 euros per a donar suport a un projecte d'investigació sobre la citricultura en l'UJI.

En definitiva, ha assenyalat el president Martí “els primers pressupostos de la Diputació del canvi tenen una clara vocació rural, i s'han elaborat tenint molt en compte el que van expressar els alcaldes en les huit reunions que recentment vam mantindre amb ells en les diferents comarques. I és que com diem des del primer dia, abans de fer el pressupost, era necessari escoltar a tots els alcaldes perquè tots som Castelló”.