L'equip de govern de la Diputació de Castelló porta a ple una moció per a blindar el Fons de Cooperació Municipal

L'equip de govern de la Diputació de Castelló porta a ple una moció per a blindar el Fons de Cooperació Municipal
17 de Decembre de 2022

El text recull la necessitat que la institució provincial es comprometa a continuar amb l'aportació en anys successius de la seua part corresponent a un fons que en 2022 ha suposat una injecció de 21 milions als municipis, dels quals 15 són aportats per la Diputació i 6 per la Generalitat

L'equip de govern de la Diputació Provincial de Castelló portarà, per a la seua aprovació en el ple ordinari del 20 de desembre, una moció destinada a blindar el Fons de Cooperació Municipal, que en 2022 ha suposat una injecció econòmica de 15 milions d'euros per als pobles de la província de fons de la institució provincial, als quals cal sumar 6 milions de la Generalitat. El text, presentat per les dues formacions en l'equip de govern -PSPV i Compromís- insta la Diputació a comprometre's a continuar amb l'aportació en anys successius de la seua part corresponent al Fons de Cooperació «perquè els municipis tinguen assegurada més autonomia financera».

El text presentat, al qual s'han incorporat finalment propostes del Partit Popular, expressa que el Fons de Cooperació Municipal és un estímul econòmic per als ajuntaments, especialment per als més xicotets. Aquestes entitats locals depenen totalment de les injeccions que les administracions superiors els realitzen, arribant fins i tot a vincular totalment les inversions en els seus municipis a subvencions en concurrència competitiva.

Segons la moció, gràcies a aquest fons els ajuntaments més xicotets poden executar les seues inversions sense dependre de tramitacions burocràtiques interminables, aconseguint la meta que el President Martí es va proposar a l'inici de la legislatura: ‘aconseguir que els ajuntaments siguen “majors d'edat” i puguen executar els seus projectes sense dependre d'altres institucions’.

En la moció se sol·licita a la Generalitat que mantinga l'actualització de les partides destinades al fons, ja que, amb l'actual situació econòmica, la quantitat econòmica que es porta aplicant des de l'any en què es va començar a distribuir està afectada per la inflació.

El Fons de Cooperació Municipal és una eina que es va desenvolupar l'any 2017 per part de la Generalitat i que des d'aqueix moment s'ha incorporat als pressupostos municipals dels municipis valencians. Encara amb això, aquesta eina es contemplava en article 64 de l'Estatut d'Autonomia, però durant 35 anys no es va desenvolupar per part de Les Corts. La Diputació de Castelló va començar a aplicar-ho l'any 2020, el primer exercici pressupostari de Josep Martí al capdavant de la institució intermunicipal.