La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Diputació ompli els carrers dels pobles de ceràmica castellonenca

Diputació ompli els carrers dels pobles de ceràmica castellonenca
29 de Maig de 2019

La Diputació de Castelló està fent realitat ja la seua aposta per fer de la ceràmica l'element constructiu més utilitzat en obra urbana als pobles de la província i omplir així de ceràmica castellonenca els carrers i places dels 135 municipis de Castelló amb el seu Pla ceràmic de Regeneració urbana

29 de maig de 2019. La Diputació de Castelló està fent realitat ja la seua aposta per fer de la ceràmica l'element constructiu més utilitzat en obra urbana als pobles de la província i omplir així de ceràmica castellonenca els carrers i places dels 135 municipis de Castelló amb el seu Pla ceràmic de regeneració urbana en què ha unit empreses, prescriptors i professionals. Així, a través d'aquesta iniciativa del Govern provincial s'acaba de concloure la primera obra del pla de 2018 a Montán. Ara es manté fins aquest 14 de juny el termini perquè els equips d'arquitectes participen en el concurs d'idees ‘Som Ceràmica’ que forma part del PCRU de 2019 i del què sorgiran les obres a realitzar als pobles enguany.

El diputat provincial de Promoció Econòmica, Salvador Aguilella, ha assegurat que “a partir d'ara anirem veient com els nostres carrers i places es converteixen en el millor aparador per a veure les millors solucions constructives que s'estan produint en el sector ceràmic castellonenc. Hem estat capaços d'unir el talent dels nostres arquitectes, les necessitats urbanes dels pobles i el material ceràmic més punter del mercat per a traduir-ho en una iniciativa provincial que beneficie tothom, i sobretot la qualitat de vida de la gent d'aqueixos pobles”.

En definitiva, segons Aguilella, “continuem sumant nous llocs en l'objectiu de convertir la ceràmica castellonenca en una constant del paisatge urbà provincial”.

D'aquesta manera, ara en aquest període de recepció de projectes, es dóna inici a la segona part d'aquesta iniciativa que consisteix en un concurs d'idees adreçat a equips multidisciplinaris en arquitectura, enginyeria i planificació per a desenvolupar els projectes de millora que proposaran als ajuntaments. Els dos projectes guanyadors, triats per un jurat tècnic independent, seran executats i finançats al 100% per la Diputació.

Entre els criteris a valorar pel jurat tècnic presidit per Vicente Salvador de Viceversa Arquitectura & Disseny, figuren la seguretat, funcionalitat i accessibilitat; la sostenibilitat i criteris ambientals, i la integració del material ceràmic. La Diputació ha posat a disposició dels concursants un espai web en què poden consultar tota la informació rellevant sobre el concurs: https://somceramica.dipcas.es/

Un gran pacte per la ceràmica

Amb el Pla ceràmic de regeneració urbana, la Diputació consolida el seu gran pacte per la ceràmica per a continuar generant noves oportunitats econòmiques i de desenvolupament als municipis de la província. I és que per a la creació d'aquesta iniciativa, el Govern provincial ha implicat tant els ajuntaments de Castelló, els principals col·lectius i professionals del sector ceràmic com els prescriptors i empreses castellonenques.

“Un gran pacte per la ceràmica per a demostrar al món que junts som més forts i que el millor per a Castelló i per a aquest sector està per arribar. És just reconéixer la gran aportació que fa la ceràmica a la nostra província i que les administracions treballem per a articular iniciatives per a continuar posicionant la nostra ceràmica com la millor solució constructiva, no sols a les llars sinó en els espais públics. Volem que el producte ceràmic siga un element constant en el paisatge urbà de la nostra província”, ha assenyalat Aguilella.

Cal recordar que la Diputació de Castelló invertirà 400.000 euros en aquesta iniciativa a l'empara del seu eix estratègic de posar en valor aqueix element que identifica la província de Castelló. Cal tindre en compte que aqueixa inversió es desglossa en  dues obres de 180.000 €, 17.500 € per a cada equip guanyador per a la redacció del projecte d'execució i direcció d'obra i 5 accèssits de 1.000 € per a les millors idees.

Un Pla ceràmic participatiu, innovador i consensuat

La implicació de tot el sector, que a més ha participat en el procés de creació d'aquest innovador pla és un dels seus elements més importants. “Es tracta d'una iniciativa que arriba després d'escoltar les peticions dels nostres pobles i del sector per a oferir una solució conjunta, on tots eixim guanyant”, ha recordat el diputat.

Cal recordar que la Diputació ja ha conclòs la primera part del Pla ceràmic de regeneració urbana amb una convocatòria a tots els ajuntaments de la província perquè presenten una proposta d'espais municipals a renovar i millorar mitjançant aplicacions ceràmiques, com a vies públiques, parcs, jardins i instal·lacions esportives.

Montán, el primer dels guanyadors de 2018 a concloure les obres

‘Instantáneas de Montán’ a Montán és el primer projecte guanyador del Pla ceràmic de regeneració urbana de 2018 que ja està conclòs.

Restaran 'Finestra a l'horta', a Almassora i 'Escala del Papa Luna' a Peníscola, en els què també la Diputació finançarà íntegrament la rehabilitació urbana d'aqueixos espais cedits pels ajuntaments.

En el cas de la 'Finestra a l'horta', el jurat tècnic ha valorat la reconversió d'un espai marginal urbà i la seua conversió en un lloc de trobada i participació ciutadana, lligat a les arrels de l'horta. La proposta conforma un atractiu espai de porta d'accés a la vila d'Almassora utilitzant els materials ceràmics combinats amb superfícies permeables.

En 'Escala del Papa Luna', el jurat destaca la conformació d'un espai acollidor i introvertit en un entorn urbà degradat. L'espai que es genera mitjançant les plataformes ceràmiques en diferents nivells permetrà acollir amb facilitat diferents usos i actes socials, i al seu torn, integra l'aigua i altres materials per a dur a terme un senyal al revés amb el castell i el mar que el rodeja.

En 'Instantáneas de Montán', el jurat valora la integració d'elements de mobiliari urbà amb ceràmica en un entorn urbà degradat potenciant i enriquint el paisatge urbà històric de Montán.