Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Tania Baños i Verónica Ruiz destaquen l'aposta de la Diputació del Canvi per la Memòria Històrica

Tania Baños i Verónica Ruiz destaquen l'aposta de la Diputació del Canvi per la Memòria Històrica
22 d'Octubre de 2020

La tercera campanya de l'exhumacions ha aconseguit recuperar ja 23 cossos d'afusellats pel franquisme dels 42 que es té previst extraure en l'actuació

La diputada provincial de Memòria Històrica, Tania Baños, i la regidora de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, han visitat el cementeri de la capital per a interessar-se per la marxa dels treballs de recuperació de les restes de 42 persones afusellades pel franquisme, de les quals ja s'han recuperat 23. És la tercera campanya que s'escomet en el recinte i la primera en la qual participa la Diputació de Castelló amb l'aportació de 50.000 euros i l'Ajuntament amb 35.000 euros. Les dues fases anteriors van ser impulsades en solitari per l'Ajuntament. Les exhumacions, que han arribat al seu equador, es prolongaran per espai de tres o quatre setmanes més.

La diputada Baños ha destacat la importància del canvi polític que es va produir en en la seu del Palau de les Aules en 2019, que “ha servit per a mostrar l'empatia de la nova Diputació amb la recuperació de la memòria, i amb el seu desig de fer justícia i apostar per posar en valor els drets humans”. En idèntics termes s'ha manifestat la regidora Ruiz, qui ha lamentat que l'anterior equip de govern de la Diputació no creguera en la necessitat de “resoldre les anomalies democràtiques existents”.

Tania Baños ha mostrat la seua satisfacció per la realització d'aquests treballs i ha posat en valor que “siga la nostra generació la que els faça”. Sobre aquest tema ha assenyalat que “estic contenta perquè s'estiguen efectuant, però no estic tan contenta que siga tan tard, després de 40 anys de democràcia”.

La diputada provincial ha afegit que “el nostre objectiu és donar una bona dosi de democràcia enfront del que va passar ahir i hui en el parlament espanyol, perquè el missatge que hem de llançar des de les institucions és el d'enfront del feixisme, més democràcia”.

Verónica Ruiz ha explicat que les famílies interessades en la recuperació de les restes dels seus familiars es poden acostar al cementeri per a contactar amb l'equip que allí està treballant, respectant totes les mesures de seguretat que exigeixen els protocols covid”. “Gràcies a la col·laboració conjunta serà possible resoldre aquesta anomalia democràtica i més famílies podran enterrar als seus avantpassats de manera digna”.

Tania Baños i Verónica Ruiz han finalitzat la seua compareixença davant els mitjans donant les gràcies al Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló , “sense la labor d'investigació de la qual, res d'això haguera sigut possible”.