Moliner: “Hem treballat per a fer de la Diputació una institució més pròxima, útil i líder”

Moliner: “Hem treballat per a fer de la Diputació una institució més pròxima, útil i líder”
15 d'Octubre de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha posat en valor el seu treball per fer de la institució provincial una institució més pròxima, útil i líder per a Castelló.

15 d'octubre de 2018. El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha posat en valor el seu treball per fer de la institució provincial una institució més pròxima, útil i líder per a Castelló. El president provincial ha inaugurat aquest matí el cicle dels Desayunos del Real Casino Antiguo de Castelló, amb una intervenció en què ha explicat el seu balanç de gestió entre més de 120 representants de la societat provincial. La subcampiona del món de Trail, la castellonenca Laia Cañes, ha estat l'encarregada d'introduir la figura del president Moliner de qui ha destacat que és “una persona pròxima, preparada i enamorada de la seua terra, al capdavant d'un equip que mira de cara als pobles i pensa en gran per a la província de Castelló”.

El president Moliner ha girat la mirada arrere per a posar en valor que “en un moment en què les diputacions eren l'element més qüestionat de tota l'arquitectura administrativa d'Espanya des del Govern provincial vam emprendre el camí de recuperar la confiança perduda i reconquerir l'espai de confiança amb la ciutadania i autocrítica per a fer millor les coses, ens vam proposar fer de la Diputació una administració més pròxima, útil i líder”.

En aqueix sentit de fer més útil la Diputació, Moliner ha posat en valor “una nova forma de fer les coses, una nova governança que la defineixen amb la transparència, el diàleg i el consens. Hem fet del consens una forma d'actuar, el 75% dels acords presos en la Diputació durant aquests anys ha estat per unanimitat. I ho hem fet a més tenint majoria absoluta, que és com té més mèrit, i fent d'això la pedra angular del nostre treball per a recuperar la credibilitat de la ciutadania”.

Quant al segon dels valors, de fer de la Diputació una administració més pròxima, Moliner ha assegurat que “estem on estan les preocupacions i ocupacions de la nostra gent. Hem passat de 1.000 esdeveniments a la província, creixent en un any en el 10% de ritme d'aqueixos esdeveniments, més de 5.000 persones han participat en les iniciatives d'ocupació i més de 10.000 persones majors cada any en el programa Castelló Sènior, i milers de persones han visitat la Diputació per a comprovar el nostre treball al Palau de les Aules. I és que tenim un equip de Govern bolcat en l'atenció dels col·lectius, dels municipis. A ells els vaig encarregar que xafàrem els pobles, que escoltàrem la gent de prop i que pensàrem en gran per a Castelló”.

La institució que més inverteix a Castelló tenint menys pressupost

El president de la Diputació ha explicat a més les claus de la seua gestió econòmica per a aconseguir major capacitat inversora fins a consolidar la Diputació de Castelló com la institució que més inverteix a la província sent l'Administració supramunicipal que menys pressupost té, molt per davall de la Generalitat i el Govern d'Espanya.

“Arribàrem amb una Diputació que tenia 115 milions de pressupost i 140 de deute i arribarem a 2019 amb un pressupost de 138 milions d'euros i deute zero. Hem arribat ací sent la primera Administració pública del nostre país que aconsegueix rebaixar el seu capítol de personal per davall del 20%, sent del 18%, amb 150 treballadors menys i gestionant un 35% més d'expedients, sent molt més eficaços, sent més útils a la nostra província. D'ací ix la capacitat inversora de la Diputació, és qüestió de treballar i gestionar”.

És d'aquesta manera, segons Moliner, com la Diputació s'ha consolidat com l'Administració que més inverteix a la província. “En aquest mandat hem estat l'Administració que més inverteix a la nostra província amb més de 100 milions d'euros, amb un pressupost 150 vegades més xicotet que el de la Generalitat

Els primers a abordar la despoblació amb #Repoblem

El president de la Diputació ha explicat que la proximitat als pobles i la implantació territorial de la Diputació van ser dos factors clau que van permetre al Govern provincial ja en 2013 ser els primers a abordar la problemàtica de la despoblació a través de la posada en marxa del seu projecte #Repoblem.

“Des de la Diputació entenem la dualitat costa-interior de la nostra província com imprescindible. Ja en 2013 vam entendre, quan ningú parlava de despoblació, que mantindre la població a l'interior era vital per a la nostra terra, perquè mantindre la gent en els pobles és mantindre el nostre patrimoni, la nostra identitat. Ja aqueix any llancem Repoblem, perquè ningú en aquell moment en parlava, i molt menys des de l'àmbit il·lusionant i de l'acció”.

En aqueix sentit, el president ha remarcat que “avui totes les administracions caminen amb comissions de despoblació i amb organismes i han introduït en la seua agenda de treball aquest tema, i només haver aconseguit això ja és una bona notícia per als nostres pobles. Però, a més, hem consolidat una Xarxa d'Unitats de Respir Familiar, hem creat recursos per a ajudar a conciliar com són les Escoles Matineres o les ajudes a la natalitat”.

És precisament el conjunt de totes les actuacions de la Diputació pròximes a la població que han ajudat a millorar la percepció que té la gent de Castelló de la institució provincial, perquè tal com ha assenyalat Moliner “fa quatre anys i segons les dades de l'Observatori Provincial, només el 35% la considerava útil, ara un 68% la considera útil o molt útil”.

Una administració líder al seu territori

La utilitat i proximitat de la Diputació per a la ciutadania i municipis de la província van acompanyats d'un tercer pilar que defineix la gestió del president Moliner: el lideratge territorial.

“Hem estat xicotets per a escoltar, hem estat humils per a estar al costat de la ciutadania, i hem volgut Castelló en gran, ambicionant grans coses per a la nostra terra. En esport, amb la Volta a Espanya, el Campionat del Món de Trail, també en cultura amb Territori Templer en Canal Història, La llum de la memòria, els festivals de música sent l'única administració que ha posat diners per a la promoció turística que ens feien els festivals a nivell internacional. Una línia de treball que portarà novetats en 2019 i també amb el 25 aniversari del FIB i del desé aniversari de l'Arenal Sound. Hem pensat en gran amb el Congrés Internacional de Riscos i Emergències a Castelló, també amb Castelló Ruta de Sabor que incorpora com el seu gran ambaixador el cuiner espanyol amb més estreles mitxelí, Martín Berasategui”.

Orgull de Castelló #OrgulldeCS

El treball emprés per Javier Moliner i el seu equip de Govern per fer de la Diputació una institució útil, pròxima i líder respon a l'objectiu final, tal com ha explicat, “d'empoderar aquesta terra i la seua gent, convéncer-nos que estem plens d'oportunitats. Que l'agricultura, la ceràmica, el turisme i les tecnologies tenen moltes alegries per donar. Convéncer-nos que altres sectors emergents tenen cabuda en aquesta terra diversa”.

“Que val la pena recordar i comptar-li al món tant i bo que tenim, com fem amb la celebració del Dia de la Província, que val la pena i comptar-li a les generacions noves el que va fer la gent de Castelló il·lustre com el cardenal Tarancón, Matilde Salvador o Avel·lí Corma. Perquè estic convençut que ens sobren els motius per a sentir-nos profundament orgullosos de ser de Castelló i el Govern provincial s'ha desviscut durant aquest cicle per a mantindre amb dignitat, decència i passió aqueixa bandera de l'orgull de Castelló”.