Moliner consolida el seu suport als 'Pelegrins de les Useres'

Moliner consolida el seu suport als 'Pelegrins de les Useres'
27 d'Abril de 2018

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha participat aquest matí en l'eixida dels pelegrins d'una de les més emblemàtiques rogatives a Sant Joan de Penyagolosa: Els Pelegrins de les Useres.

27 d'abril.El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha participat aquest matí en l'eixida dels pelegrins d'una de les més emblemàtiques rogatives a Sant Joan de Penyagolosa: Els Pelegrins de les Useres. Amb això, Moliner ha tornat a mostrar el seu suport a aquestos ancestrals pelegrinatges com a part del projecte de la Diputació, Camins del Penyagolosa per posar en valor aquestes rogatives i aconseguir la seua Declaració Mundial per part de la UNESCO per tal de generar noves oportunitats als pobles. Avui, coincidint amb l'eixida de la pregària, la Diputació ha estrenat la Guia Oficial de Camins del Penyagolosa amb la seua distribució entre els establiments turístics de la província.

“Avuihem tornat a viure amb intensitat i emoció l'eixida dels Pelegrins de les Useres cap a Sant Joan de Penyagolosa. Fa més de 600 anys que la gent de les Useres amb el fervor, la fe, amb el misticisme però també amb el compromís al llegat històric que representa emprén el camí i per a la província és un orgull”, ha assegurat Moliner. 

És per això que el president ha explicat que “És un orgull tindre aquesta romeria com a inici del cicle de les rogatives pels camins del Penyagolosa i que converteixen aquesta muntanya sagrada en una icona de fe i religiositat que es manté avui a través d'aquestos camins històrics que la Diputació ha volgut posar en valor amb la campanya per a la seua declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO”. 

Més prop de la Declaració Mundial de la UNESCO

El president Moliner ha recordat que “estem molt més prop d'aconseguir la Declaració de Patrimoni Mundial que permetria donar a conéixer aquesta meravella ancestral a tot el món i aconseguir quelcom tan important per a la província. Un treball que comencem fa quatre anys, de la mà dels pobles i de la Universitat Jaume I. A hores d'ara ja tenim l'expedient redactat, hem presentat un primer esborrany a la Generalitat Valenciana que serà l'encarregada de presentar-lo al Ministeri de Cultura per a la seua inclusió, i la UJI ja està fent la correcció de l'expedient definitiu”.

Per citar alguna de les iniciatives al marge de l'expedient i de les firmes de suport, a través d'aquest projecte la Diputació ha propiciat la recuperació d'antics camins, l'organització de jornades de centres històrics als pobles amb centenars de visitants, cursos d'estiu, exposicions en institucions i universitats d'altres països i publicacions de llibres.