Marta Barrachina: “Reafirmem el nostre compromís de ser l'altaveu del sector del transport perquè s'atenguen les mesures que reclama un sector crucial a la nostra província”

Marta Barrachina: “Reafirmem el nostre compromís de ser l'altaveu del sector del transport perquè s'atenguen les mesures que reclama un sector crucial a la nostra província”
21 d'Octubre de 2023

La presidenta de la Diputació informa de la moció que s'aprovarà en el ple per a instar el Govern d'Espanya que s'aprove un augment de la bonificació dels carburants per al transport professional per carretera, productors agraris i pescadors

El ple de la Diputació Provincial de Castelló aprovarà dimarts que ve una moció presentada per l'equip de govern provincial amb la finalitat d'instar el Govern d'Espanya que, de manera immediata, aprove un augment de la bonificació per litre de combustible destinat al transport professional per carretera, productors agraris i pescadors.

Com ha afirmat la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, amb esta moció “reafirmem el nostre compromís de ser l'altaveu del sector del transport perquè atenguen les mesures que reclama un sector crucial a la nostra província”.

El fort increment del preu dels carburants ocorregut fa un any i mig va suposar la subvenció de 20 cèntims al litre per a tots els conductors. Una ajuda que s'ha mantingut per al sector del transport de mercaderies per carretera, productors agraris o pescadors, encara que de manera minvant. En estos moments l'ajuda se situa en 5 cèntims, considerada una aportació escassa en comparació amb el fort increment del combustible en este estiu.

És per tot això que existeix una forta preocupació entre les empreses i autònoms del transport perquè no sols han pujat els combustibles de manera desproporcionada, sinó també ho han fet altres costos com els salaris, assegurances pneumàtiques, vehicles, etc. A més, l'enfonsament del consum per la inflació està reduint l'activitat d'este sector i danyant, encara més, l'estat dels seus comptes.

Per eixe motiu, la Diputació de Castelló s'uneix a la reivindicació del sector del transport a l'hora de sol·licitar al Govern d'Espanya que amplie l'ajuda al gasoil professional, amb la finalitat de fer front a la nova escalada de preus del carburant.

“El manteniment de les ajudes al transport professional es justifica per la necessitat de garantir la solvència d'un sector fonamental per a l'economia i que és completament dependent dels combustibles que han vist alterat el seu preu de manera significativa”, ha comentat la presidenta de la Diputació qui coneix la realitat d'este sector de manera directa ja que este mateix mes d'octubre la presidenta va mantindre una reunió amb el president de l'Associació Empresarial Castellonenca de Transports de Mercaderies per Carretera (ACTM), Carmelo Martínez, i ja li va traslladar el compromís de la Diputació per reivindicar quantes ajudes siguen necessàries per a fer front a la seua delicada situació. Eixe compromís es materialitza ara en esta moció “amb el que demostrem que els compromisos d'este govern de la Diputació són reals i ferms i practiquem la política de fets”, ha afirmat Marta Barrachina.

A més del sector del transport, el primari pateix el mateix problema, on l'augment del preu del gasoil agrícola i pesquer s'ha situat durant els últims mesos en màxims des de l'any 2008, “un mitjà de producció essencial per a assegurar la producció agrària i pesquera i per això és fonamental que s'aproven de nou mesures per a la compra de gasoil agrari i pesquer més enllà del mes de desembre”, ha indicat la presidenta de la Diputació de Castelló.

Amb tot, la moció que s'emportarà a aprovació en el ple ordinari del mes d'octubre que se celebrarà el dia 24 inclou instar el Govern d'Espanya que negoci amb la Comissió Europea la possibilitat de prorrogar les ajudes extraordinàries i temporals als combustibles per al transport professional durant el primer trimestre de 2024, i es faça extensible per a sufragar el preu del gasoil al sector agrari i pesquer.

Moció contra l'amnistia

En un altre ordre de coses, el ple del pròxim dimarts també inclou l'aprovació d'una moció presentada pel govern provincial per a mostrar el seu rebuig a qualsevol tipus d'amnistia o indult generalitzat no individualitzat per a qualsevol ciutadà espanyol, qualsevol que siga el seu delicte. La moció ve motivada per la possible tramitació d'una Proposició de Llei d'Amnistia en el context de les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern.

La proposta d'acord de la moció inclou instar els dos partits majoritaris (PP i PSOE) a buscar acords d'Estat per a evitar qualsevol tipus d'amnistia, així com per a no veure's abocada a una repetició electoral.

Fons contra el despoblament

A més de les diferents mocions que s'emportaran a debat en el ple ordinari del mes d'octubre, entre les quals s'inclou una declaració institucional per a mostrar la condemna a l'atac terrorista que ha patit Israel, la sessió plenària també abordarà l'aprovació de l'aportació d'1.967.952 euros al Fons de Cooperació Municipal per a la lluita contra el Despoblament dels municipis de la Comunitat Valenciana. Una aportació que com va informar la vicepresidenta primera i responsable de l'àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, és “una promesa compromesa per l'anterior equip de govern i l'import del qual no estava reflectit en els pressupostos vigents”.

L'aportació de la Diputació de Castelló al Fons de Cooperació Municipal reduirà els romanents de tresoreria a 900.000 euros. Per a poder fer front a eixe minvament de romanents, el ple també inclou l'aprovació d'una modificació en el capítol de despeses del pressupost actual per a, així, poder generar un actiu financer que, juntament amb els romanents restants, ascendirà a 6,5 milions d'euros i que es podrà incorporar al pressupost del 2024, amb la finalitat d'enfrontar la delicada situació econòmica i garantir recursos per al pròxim exercici.