Marta Barrachina: “La recuperació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa demostra el nostre compromís de posar en valor la riquesa cultural i el patrimoni històric del nostre territori”

Marta Barrachina: “La recuperació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa demostra el nostre compromís de posar en valor la riquesa cultural i el patrimoni històric del nostre territori”
12 de Gener de 2024

La presidenta de la Diputació de Castelló visita les obres de rehabilitació del conjunt patrimonial que s'estan duent a terme a través del conveni entre la institució provincial, la Conselleria i la Diòcesi.

“La recuperació del santuari de Sant Joan de Penyagolosa demostra el nostre compromís de posar en valor la riquesa cultural i el patrimoni històric del nostre territori”. La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha realitzat estes declaracions durant la visita que ha efectuat este matí a les obres que s'estan escometent en el conjunt patrimonial, declarat Bé d'Interés Cultural en 1979 i monument històric artístic.

Les obres de recuperació i rehabilitació s'estan duent a terme a través del conveni marc de cooperació entre la Diputació de Castelló, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports, i la Diòcesi Segorbe-Castelló.

La primera presidenta de la Diputació, al costat del diputat de Cultura, Alejandro Clausell, l'ecònom de la Diòcesi Segorbe-Castelló, Tico Gómez, i l'arquitecte que dirigix l'obra, Ángel Albert, han realitzat una visita a les actuacions basades a rehabilitar l'edifici que es convertirà en alberg de visitants amb servici de restauració cafeteria, i que comptarà amb 11 habitacions d'hostatgeria amb una capacitat de 46 places “proporcionant un espai per al turisme cultural”, ha afegit Marta Barrachina.

El pressupost total de les obres ascendix al voltant de 4 milions d'euros dividides en diverses anualitats. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació Provincial de Castelló aporten a parts iguals els fons econòmics necessaris, mentre que la Diòcesi tramita i executa les obres. Com ha recordat la presidenta de la Diputació, des de la institució provincial “ja hem invertit més de 1,2 milions d'euros i per al present exercici ja hem assignat 872.000 euros”. En este punt recordar que en el ple ordinari del passat mes de desembre, la Diputació de Castelló va aprovar per unanimitat la pròrroga del conveni, finalitzant la seua vigència el 31 de desembre de 2024. La pròrroga de l'acord de cooperació ve motivada per la sol·licitud per part del Bisbat Segorbe-Castelló el mes de novembre passat a conseqüència dels retards en l'obra.

Els retards en l'obra venen motivats per les inclemències climatològiques de l'hivern i els nombrosos dies en què hi ha hagut risc extrem d'incendi en la zona, la qual cosa no ha permés avançar amb normalitat en l'exterior del santuari. No obstant això, a l'interior es continua treballant al ritme previst i les obres avancen satisfactòriament. “El progrés de les obres demostra la resiliència del projecte”, ha subratllat la màxima representant del govern provincial. Amb tot, la finalització de les obres està projectada per a finals del present exercici o principis de l'any 2025, “la qual cosa reflectix la voluntat política de superar obstacles i complir amb els compromisos adquirits”, ha sentenciat la primera presidenta de la Diputació.

La màxima representant de la institució provincial ha indicat que “cultura i turisme es fusionen en este magnífic enclavament” i “estem convençuts que esta actuació contribuirà a la reactivació del sector turístic de la zona, promovent el desenvolupament econòmic i cultural”, ha afegit Marta Barrachina.

El santuari de Sant Joan de Penyagolosa és un dels focus d'atracció més importants de l'interior de Castelló. Este santuari està format per un conjunt d'edificacions de finals del segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat del segle XVI, mentre que l'església actual va ser edificada en el segle XVIII.

El conjunt patrimonial es troba enclavat al Parc Natural del Penyagolosa i representa un element cultural molt arrelat i un referent per a l'excursionisme.