Marta Barrachina activa el Pla Diputació Impulsa amb el major consens dels ajuntaments

Marta Barrachina activa el Pla Diputació Impulsa amb el major consens dels ajuntaments
19 de Febrer de 2024

L'equip de govern inclou unes millores a l'ordenança reguladora del pla provincial 2024-2025 després de l'escolta activa realitzada amb els alcaldes, alcaldesses i representants de les mancomunitats de la província.

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha tendit la mà als alcaldes, alcaldesses i representants de les mancomunitats de la província per a treballar de manera conjunta i aconseguir que “les oportunitats, el desenvolupament i el benestar arriben a tots els racons de la província”.

Amb eixe objectiu sobre la taula, la primera presidenta de la Diputació ha convocat reunions en les diferents comarques castellonenques i, durant estes, el vicepresident i responsable de l'àrea de Bon Govern, Héctor Folgado, ha sigut l'encarregat d'exposar i explicar als alcaldes i alcaldesses de la província el Pla Diputació Impulsa amb el que la institució provincial cerca donar la major i millor resposta a les necessitats dels pobles de Castelló.

Durant les últimes setmanes Héctor Folgado ha escoltat les propostes i suggeriments dels representants dels 135 municipis, perquè “els alcaldes i alcaldesses són els millors ambaixadors dels seus municipis per a traslladar-nos les seues demandes i necessitats i aconseguir que la Diputació siga àgil, útil i pròxima. És el nostre deure, com a ajuntament dels ajuntaments, escoltar les seues necessitats per a donar-los una resposta eficaç”, ha ressaltat la presidenta Marta Barrachina.

I fruit de la labor de la màxima representant de la institució i del conjunt del govern provincial d'escoltar de manera real als alcaldes i alcaldesses per a conéixer les seues necessitats urgents, s'ha acordat introduir una sèrie de millores en l'ordenança reguladora del Pla Provincial d'Obres i Servicis 2024-25, perquè este pla, sota el nom Diputació Impulsa, nasca “amb el major consens possible”, ha assenyalat el vicepresident Héctor Folgado.

La presidenta de la Diputació ha recalcat la necessitat d'exercitar “una escolta activa per a poder donar les millors solucions als problemes que tenen els castellonencs”. En este sentit, durant la visita que ha realitzat a Cirat, acompanyada pel vicepresident Héctor Folgado i l'alcalde de la localitat, Pascual Salines, la presidenta ha mostrat el seu compromís amb els 135 municipis per a aportar “solucions efectives i eficients a tots els castellonencs”.

Marta Barrachina ha visitat la seu dels jubilats del Tormo, pedania de Cirat, a la qual l'ajuntament d'esta xicoteta localitat, de 223 habitants, destinarà el Pla Diputació Impulsa per a reformar la teulada de la llar, que en l'actualitat es troba destrossat.

Així ho ha pogut comprovar de primera mà la presidenta de la Diputació, qui ha insistit que “el Pla Diputació Impulsa és fruit de la voluntat de la institució d'incrementar l'autonomia local, reduir la burocràcia i incrementar el finançament per als xicotets pobles, a fi de fer pobles més eficients i sostenibles, on existisca més igualtat i justícia social”.

El municipi de Cirat rebrà 206.780 euros del Pla Diputació Impulsa i l'import destinat a obres serà per a arreglar la teulada de la seu dels jubilats. Cal ressaltar que l'import global del Pla Diputació Impulsa incrementa la inversió fins als 31.716,060 euros per als exercicis 2024 i 2025, i és biennal, la qual cosa comporta al fet que els municipis tinguen la possibilitat d'executar obres de més envergadura. Sobre aquest tema, el vicepresident Héctor Folgado recorda que “també donem la possibilitat als municipis de plantejar les obres any a any”.

En este sentit, el responsable de l'àrea de Bon Govern ha explicat que, després de les reunions mantingudes amb alcaldes, alcaldesses i representants de les mancomunitats, s'ha acordat que, en relació al nombre màxim de servicis públics obligatoris que podran sol·licitar els ajuntaments i l'entitat local menor, sent l'import total sol·licitat, com a màxim, del 40% de l'import que li corresponga i estant fixats en un màxim de 2 per anualitat, augmentar fins a 4 servicis per a aquells beneficiaris que complisquen amb l'excepcionalitat de no poder aconseguir l'import destinat a estos servicis amb el 40%. Per a això es requerirà certificat del secretari-interventor o interventor que acredite esta impossibilitat.

En relació a la restricció de les mancomunitats per a sol·licitar fins a un total de dos projectes d'obres, dos de subministraments i dos de servicis públics, es permetrà que se sol·liciten per estes entitats fins a un màxim de sis actuacions per anualitat de servicis públics, i fins a sis de la naturalesa econòmica que siga per als dos exercicis (obres i/o subministrament), objecte de subvenció del present pla.

Estes dos modificacions que ha comentat Héctor Folgado afecten únicament la primera base de l'ordenança i s'inclouran en el text definitiu del Pla Diputació Impulsa que s'aprovarà en el pròxim ple ordinari de la Diputació de Castelló, juntament amb “la resolució de les al·legacions presentades, les correccions d'errors i els aclariments pertinents destinats a fer més senzilla la tramitació de les subvencions”, ha finalitzat el vicepresident de la institució.