Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

Martí recolza la Llei del Fons de Cooperació i proposa beneficis fiscals contra la despoblació

Martí recolza la Llei del Fons de Cooperació i proposa beneficis fiscals contra la despoblació
4 de setembre de 2019

El president de la Diputació de Castelló trasllada al seu homòleg de la Generalitat, Ximo Puig, la necessitat de “donar veu” als municipis a l'hora de plantejar les ajudes econòmiques i recolza una comissió mixta entre totes dues administracions per a analitzar les necessitats de la provincia

Defensar la ruralitat com a sinònim de benestar, apostar per mesures fiscals que permeten frenar la despoblació i dotar de serveis els pobles d'interior són tres de les idees que ha traslladat José Martí, president de la Diputació de Castelló, al seu homòleg en la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en la reunió mantinguda aquest matí a València, en la qual han analitzat l'actualitat política i les necessitats de la província.

José Martí ha destacat fonamentalment les millores que es volen aportar al denominat Fons de Cooperació Municipal, “puix anem a donar total suport perquè està dins de la nostra línia d'actuació”. Sobre aquest tema, recorda el president de la Diputació que “ja vaig dir en la meua presa de possessió que nosaltres partim de la clara defensa de l'autonomia municipal, perquè confiem en la majoria d'edat dels municipis, que saben perfectament quines són les seues necessitats i les seues prioritats”.

Amb això, insisteix que és clau “escoltar als pobles”, deixant palés, de forma ineludible, “la nostra aposta per un Fons de Cooperació al 50 per cent entre Generalitat i la Diputació que, tenint rang de llei en un futur, permetrà establir criteris d'imparcialitat i objectivitat, alguna cosa que ens sembla fantàstic”.

Un altre dels temes analitzats és la creació d'una comissió de treball entre les dues administracions per a posar damunt de la taula els projectes que més incidència puguen tindre en els municipis. “Hem expressat la importància de la cooperació i col·laboració entre administracions i una manera interessant de portar-ho avance és incidir en la bona relació que ha d'haver-hi entre la Generalitat i les tres diputacions, per aquest motiu veiem de forma positiva posar en marxa aquestes comissions mixtes perquè les diferents conselleries traslladen les actuacions que afecten les nostres províncies i tractar-les ací de manera conjunta”, assenyala José Martí.

Entre les diverses qüestions tractades per tots dos presidents destaca, sobretot, la preocupació de la Diputació de Castelló per combatre la despoblació. “Tant el president Puig com jo hem coincidit que cal posar en marxa mesures i, encara que moltes d'elles no estan a les nostres mans, sí que almenys podem anar braç a braç per a fer un front comú i reclamar accions precises i eficaces”.

Per a frenar la despoblació, per exemple, “és important que s'aplique una discriminació fiscal positiva per a tota la gent que aposta per treballar o invertir als pobles. No és competència de la Generalitat ni de la Diputació, però hem de fer-nos forts perquè aquesta reclamació estiga present”, remarca Martí. Hi ha altres qüestions, com per exemple ser capaços d'“arrelar als funcionaris que són traslladats a treballar als pobles d'interior, buscant per a això fórmules que premien aquesta permanència en el seu lloc de treball”, explica Martí.

D'altra banda, s'ha analitzat en la reunió la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, “que tenim clar que no pot seguir en vigor tal com està perquè no pot ser que els ajuntaments i les diputacions tinguem més de mil milions d'euros sense poder gastar en benefici dels ciutadans, sobretot tenint en compte que el nostre objectiu fonamental és millorar la vida dels veïns”. Per al president de la Diputació de Castelló, és fonamental “acabar amb aquestes restriccions que marca la Llei”, alguna cosa que traslladarà en la pròxima assemblea de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

José Martí ha aprofitat la reunió per a ser la “veu” dels alcaldes i alcaldesses de la província de Castelló i traslladar alguns dels problemes particulars que els preocupen. Entre ells, alguna cosa que pot ser tan habitual en les grans ciutats, però que no existeix en molts pobles, com és que tots tinguen accés a un caixer automàtic. “Sabem que la Generalitat està treballant en això i segur que prompte hi haurà solucions”, avança Martí, que només demana que “s'agilite el més possible”.

En un altre ordre de coses, i pel que suposa per a una província tan muntanyenca com és Castelló, el president de la Diputació destaca el treball conjunt que han de desenvolupar l'administració provincial i autonòmica per a reforçar la gestió forestal i ampliar les actuacions de les denominades brigades de mitigació, que reben cada any una aportació d'un milió d'euros respectivament per part de la Diputació i la Generalitat. La proposta, que ja la té damunt de la taula José María Ángel, director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, és “veure si es pot incrementar el temps de treball d'aquestes brigades, perquè ara estan sis mesos i l'ideal seria que prolongar la seua labor, clau per a prevenir els incendis forestals, durant almenys 9 mesos”.

En termes més generals, José Martí ha enaltit la coincidència amb Ximo Puig a “reclamar un canvi de respecte a la ruralitat”. Al seu judici, “és importantíssim aquest canvi cultural perquè es veja que allò rural, l'interior, són sinònims de salut, de benestar i de qualitat de vida. Que als pobles es pot viure molt bé”, afegeix. El repte, al seu judici, no és fàcil, però per a aconseguir aquest canvi “és important treballar de forma conjunta”.

Per a concloure, José Martí, que ja ha anunciat una pròxima visita de Ximo Puig a la Diputació de Castelló, ha volgut transmetre públicament “el que suposa per a un alcalde d'interior, d'un poble petit com Suera, estar ací en la Generalitat, perquè amb mi han estat hui ”tots els alcaldes i alcaldesses dels pobles petits, edils que estan sempre en primera línia sempre a la disposició dels seus veïns”.

Per a José Martí, “ser hui un alcalde d'un poble xicotet el que representa a la província de Castelló, al costat d'un exalcalde com és el president de la Generalitat, Ximo Puig, és molt important perquè la nostra estratègia fonamental és que s'acorde tota la societat dels pobles de l'interior, dels pobles petits, i de la importància que tenen”.