Els grans municipis prioritzen la injecció de liquiditat econòmica i la protecció dels seus comerços i pimes per a agilitar la reconstrucció de la província

Els grans municipis prioritzen la injecció de liquiditat econòmica i la protecció dels seus comerços i pimes per a agilitar la reconstrucció de la província
8 de Maig de 2020

Els alcaldes i alcaldesses de les huit ciutats de la província amb més de 20.000 habitants traslladen a la Diputació el seu agraïment pel repartiment de màscares i les actuacions de desinfecció urbana

Fer un front comú, disposar de recursos econòmics i articular mesures per a fer costat a autònoms, comerços i pimes són algunes de les claus exposades aquest matí en la taula de diàleg que, coordinada pel president de la Diputació, José Martí, ha reunit per videoconferència als alcaldes i alcaldesses dels huit municipis amb més de 20.000 habitants de la província.

La trobada, en el qual s'ha posat en valor els fòrums de debat impulsats per la Diputació, ha comptat amb la presència de Merche Galí, alcaldessa d'Almassora; Xaro Miralles, de Benicarló; María José Safont, de Borriana; Amparo Marco, de Castelló; Carmina Ballester, d'Onda; Tania Baños, de la Vall d’Uixó, José Benlloch, alcalde de Vila-real, i Guillem Alsina, de Vinaròs.

Al costat d'ells, representant als partits polítics amb presència en la Diputació Provincial, Patricia Puerta i Ximo Huguet, pel PSPV; Ignasi Garcia, per Compromís; Vicent Sales i Susana Marqués, pel PP, i Cristina Fernández i Domingo Vicent, per Ciutadans.

El president de la Diputació, abans de donar pas als participants, ha insistit en “el paper cabdal que han d'exercir els ajuntaments per a donar una resposta efectiva a la crisi econòmica i social que ens ha provocat una emergència sanitària de gran importància i que ningú s'esperava”. En aquest sentit, després de ressaltar l'esforç de les autoritats sanitàries per frenar “una corba de contagis que sembla que ja s'està controlant”, ha afegit que “és sens dubte el moment de les entitats locals, que estan en primera línia per a donar resposta als ciutadans”.

Merche Galí, alcaldessa d'Almassora, ha sigut la primera a intervindre i ha centrat com a principal preocupació “el suport al comerç local, perquè sens dubte és dels sectors que més està patint i ara, amb el procés de desescalada, més si cap quan la població es comence a desplaçar a la zona marítima”.

Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló, ha enaltit el treball de la Diputació “per ser pionera en el repartiment de material de protecció sanitària per als ajuntaments”, a més de la desinfecció de carrers”. Per a Miralles, és important en l'actual situació unir esforços per a reclamar bases d'ajudes per a autònoms i empreses amb dificultats”. Així mateix, ha mostrat la seua preocupació per l'impacte en el sector turístic.

María José Safont, alcaldessa de Borriana, després d'agrair la coordinació de la Diputació pel repartiment de màscares, ha apuntat alguna de les mesures aplicades en la localitat, com l'exempció de la taxa d'ocupació de via pública als comerços durant aquest 2020. Després d'assenyalar que estan revisant el calendari fiscal pendent, sí ha deixat clar que poden estudiar mesures per a alleugerir la càrrega econòmica als ciutadans, “però els ajuntaments també necessiten liquiditat i ingressar diners”.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat la singularitat de de la capital de la Plana, que reuneix el 33% de la població de la província, encara que reconeix que tots els municipis treballen pel mateix camí, com és el tema fiscal i la cerca d'ajudes i subvencions, per exemple, per al sector comercial. Marco ha animat a la Diputació “a continuar donant suport als municipis, perquè els ajuntaments el que necessiten sobretot és liquiditat”, aplaudint a més que la institució provincial continue sent “assessor jurídic i tècnic dels xicotets municipis, una labor que ja està exercint de manera àgil i eficaç”.

Carmina Ballester, alcaldessa d'Onda, considera important tindre al costat a la Diputació, “que ha d'ajudar-nos a donar solucions als nostres ciutadans”, a més de coincidir a dotar de liquiditat econòmica als ajuntaments com una de les claus. D'altra banda, ha agraït a la Diputació la coordinació per a l'adquisició de màscares, de la mateixa manera que considera important que es puguen realitzar test.

L'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, ha incidit en la “unitat” a l'hora de donar una resposta més eficaç per a la reconstrucció econòmica i social de la província. Baños no ha dubtat a agrair a José Martí i a la Diputació la seua gestió des de l'inici de l'emergència sanitària per a estar al costat dels municipis. D'altra banda, considera important la “autonomia municipal” per a articular les seues mesures de reconstrucció, però també veu necessari “que els municipis ens puguem coordinar per a tindre més força a l'hora de demanar decrets i legislació que ens ajuden a demanar ajudes i articular subvencions”.

José Benlloch, alcalde de Vila-real, ha defensat l'autonomia de cada municipi per a aplicar mesures i reclama no entrar en comparatives i sí a “realitzar pedagogia”. Benlloch ha plantejat a la Diputació que es convertisca en “un plataforma electrònica de bones pràctiques enfront del coronavirus, alguna cosa que ja està fent, per a poder aportar als ajuntaments idees i propostes comunes”, apostant de la mateixa manera per la majoria d'edat dels municipis a l'hora de preses decisions. Així mateix, considera bàsic disposar de romanents i superàvit “i ésser els ajuntaments, no el Govern, els qui el gestionen”.

Finalment, Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs, s'ha sumat als alcaldes i alcaldesses que plantegen una acció conjunta “perquè si anem units, amb el suport de la Diputació, podem tindre més pes per a reclamar ajudes i legislació que si realitzem accions individuals”. Sobre el debat entorn de la necessitat o no de realitzar test, assegura que “és un tema que cal mirar amb precaució, perquè és una inversió enorme i només et serveix com una fotografia del moment”.

Ximo Huguet, diputat de Cooperació i Concertació amb els ajuntaments, ha recalcat el treball desenvolupat per la Diputació per a dotar als municipis de les mesures de protecció sanitària adequades, destacant especialment el repartiment de màscares homologades. A més, ha tornat a recordar que ja es treballa en la reestructuració del pressupost i ha subratllat els passos donats ja per a dotar de liquiditat als ajuntaments. Per part seua, el diputat Ignasi Garcia veu interessant la plataforma digital de bones pràctiques plantejada per l'alcalde de Vila-real i ha ressaltat la idea del president José Martí de posar en marxa aquestes taules de diàleg, “perquè és un fòrum encertat per a parlar de temes comuns i d'organització interna dels ajuntaments, de la promoció del comerç o del turisme segur”.

Per a tancar la trobada, José Martí ha explicat als assistents la reunió que va mantindre el dimecres amb els presidents i presidentes d'altres diputacions en una videoconferència de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Martí, en aquest sentit, ha destacat la unitat d'acció per a reclamar un fons municipal, exigir que siguen els ajuntaments el que facen ús de romanents i superàvit i, a més, demanar una moratòria dels plans econòmics financers i que no s'estiga obligat a complir enguany el sostre de despesa i l'estabilitat pressupostària.