Les diputacions reivindiquen el seu paper per a abordar el repte demogràfic i reclamen un nou model de finançament local

Les diputacions reivindiquen el seu paper per a abordar el repte demogràfic i reclamen un nou model de finançament local
9 de Març de 2020

Barcelona ha reunit aquest matí quaranta dels membres que componen la Comissió de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que agrupa les entitats provincials i insulars

Per a afrontar el repte demogràfic és fonamental comptar amb les Diputacions, Capítols i Consells Insulars. Així ho han constatat prop de quaranta dels membres que componen la Comissió de la FEMP que agrupa les Entitats Provincials i Insulars, reunits aquest matí en la seu de la Diputació de Barcelona i que ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Castelló, José Martí.

Martí, després de la reunió, ha deixat palesa que la lluita contra la despoblació “serà un dels eixos centrals de treball de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que ja té una comissió que tracta aquest tema”. És, en qualsevol cas, un objectiu “que ja defensem en la nova Diputació des que entrem en l'equip de govern el mes de juny passat”, ha recalcat Martí, qui destaca la importància de sumar esforços en la FEMP per a “complir amb els nostres objectius”.

La trobada s'ha celebrat sota la presidència de Francisco Reyes, president de la Diputació de Jaén, qui ha assenyalat per la seua part que que “no es pot parlar de repte demogràfic d'esquena als governs locals”, afegint en aquest sentit que “les Diputacions hem de ser mediadores davant altres Governs”, també a l'efecte de recuperar la gestió dels Fons Feder.

En el transcurs de la reunió, en la qual s'ha marcat el Pla de Treball de la Comissió per a aquest mandat, també s'ha defensat la necessitat d'un nou model de finançament local, un model que es negocie en paral·lel i de manera simultània al finançament autonòmic, i que garantisca que les competències i actuacions que realitzen les Entitats Provincials i Insulars compten amb els recursos necessaris.

José Martí ha insistit en la rellevància d'una trobada que ha apostat per un pla de treball “que s’ocuparà precisament d'aspectes que nosaltres tenim molt presents en la nova Diputació de Castelló”.

Un d'ells és de l'el finançament, “perquè si es parla de finançament autonòmic també ha de parlar-se del finançament local”. Segons José Martí, “els municipis, aquests anys, han fet els seus deures i això suposa que tenen una quantitat de diners que ha de ser gastat en la millora de condicions de la ciutadania”. Per això, “hem reivindicat que la regla de despesa no continue sent un obstacle per a les administracions locals i, en el nostre cas, per a la diputació. Cal flexibilitzar aqueixa regla de despesa”, recalca Martí.

Més recursos humans

Un altre dels aspectes a debat és el de la taxa de reposició. “No es pot contractar a les persones, la qual cosa ens impedeix disposar dels recursos humans que farien més àgil a l'administració i que podrien donar més serveis als municipis”, es lamenta José Martí.

A Barcelona s'ha defensat la necessitat de visibilitzar a les diputacions, “perquè considerem que aquests espais intermedis de l'administració local han d'arribar més a la ciutadania ja que són molts els que continuen veient-les com a àmbit de recaptació, i nosaltres recaptem en nom dels municipis per a donar serveis als ciutadans”.

I al costat d'aquests temes, uns altres sobre els quals es vol implicar les institucions locals, com la necessària aposta pels denominats Objectius de Desenvolupament Sostenible”, d'igual manera que “la lluita contra la violència de gènere o treballar per la igualtat”, subratlla José Martí.

30.000 milions de superàvit

Per part seua, Francisco Reyes ha assenyalat que el paper de les Diputacions és fonamental en l'àmbit dels serveis socials, en el suport a petits i mitjans municipis i també a la ciutadania i, per això, “és fonamental que com més prompte millor puguen disposar dels quasi 30.000 milions d'euros de superàvit i romanents amb els quals compten”. Segons el parer de Reyes, “poder fer-ho suposaria afavorir l'ocupació en el món local i millorar els serveis que es presten”.

En la seua intervenció, i en relació amb la taxa de reposició d'efectius, ha apostat per incorporar personal més especialitzat, per a avançar en qüestions com l'atenció social o la digitalització.

Al llarg d'aquest mandat la Comissió treballarà impulsar els òrgans intermedis i, per a això, cal reivindicar el seu paper, un aspecte en el qual també ha incidit el vicepresident de la Comissió i president de la Diputació d'Almeria, Javier Aureliano García. Per a aqueix impuls, la Comissió ha acordat reunir-se amb caràcter ordinari cada quatre mesos, en diferents llocs del país, i celebrar subcomissions amb la mateixa periodicitat, de manera que cada dos mesos es realitzaran trobades d'algun d'aquests òrgans. El mes vinent d'abril, després de la Setmana Santa, se celebrarà una subcomissió, i al juny, es reunirà de nou la Comissió.