Les diputacions defensaran a proposta de José Martí l’aprovació d’un estatut del municipi xicotet que impulse el ressorgiment econòmic i demogràfic

Les diputacions defensaran a proposta de José Martí l’aprovació d’un estatut del municipi xicotet que impulse el ressorgiment econòmic i demogràfic
13 de Maig de 2022

El representant castellonenc presenta en la convenció de presidents les polítiques de la Diputació de Castelló per a frenar la despoblació

La conferència de presidents de diputació, consells insulars i ‘cabildos’ conclourà hui a València amb la formalització d’una declaració conjunta en què es reclama la necessitat d’aprovar «de forma urgent» un estatut de municipis d’interior. Es tracta d’una important victòria del president de la Diputació de Castelló, José Martí, qui ha defensat un nou marc jurídic que reconega les desavantatges permanents que posen fre al desenvolupament dels territoris rurals. En aquest context, el representant castellonenc ha demanat determinar majors competències i un sistema de finançament específic per a aquestes zones castigades per la despoblació.

«Ens trobem davant un problema de primer ordre que cal abordar des de la unitat de les administracions amb total contundència», ha afirmat Martí, qui ha posat Castelló com un dels territoris que més sent i pateix el problema de l’èxode rural. «Dels 135 municipis que conformen la nostra província 84 estan en risc de despoblació. Però no només això, el 80 per cent de la població viu en el 20 per cent del territori».

Davant aquestes xifres, el president de la Diputació ha reclamat una «resposta unitària» a tots els nivells: «Si bé és cert que les institucions han canviat el ‘xip’ i han posat la despoblació en un lloc destacat de l’acció política, falten encara polítiques decidides que impulsen el ressorgiment econòmic i demogràfic de les zones d’interior. Per això urgeix l’aprovació d’un estatut per a les zones rurals».

DISCRIMINACIÓ POSITIVA PER A L’INTERIOR

José Martí ha proposat que s’aplique una discriminació positiva en matèria fiscal i administrativa per als territoris catalogats en risc de despoblació. «Un ajuntament xicotet sense capacitat tècnica no pot fer front a la mateixa càrrega burocràtica que el d’una gran ciutat, ni un empresari de l’interior ha de pagar el mateix que el d’un establert a la costa». Des de l’òptica del president «cal que creem un ecosistema que faça fàcil l’emprenedoria i el desenvolupament econòmic, cultural i social de l’interior». Al respecte, el president advoca per ampliar les polítiques d’ocupació, habitatge, indústria i digitalització. «El concepte de ruralitat està carregat d’estereotips que hem d’enderrocar».

En un debat amb presidents d'altres diputacions, Martí ha compartit exemples de com la Diputació de Castelló ha aconseguit plantar cara a la despoblació «amb polítiques fetes des de l'escolta activa als pobles». «Des de 2019 ens hem bolcat en millorar el finançament dels municipis de l’interior amb la nostra adhesió al Fons de Cooperació i en ampliar el ventall de serveis perquè tothom tinga accés a totes les prestacions sense importar on viuen».

En el marc de la conferència de presidents, José Martí ha felicitat el Govern d’Espanya per la creació, per primera vegada en la història, d’una cartera dedicada al repte demogràfic. En aquest sentit, el president ha presentat la futura col·laboració amb el Ministeri per a la constitució, a les comarques dels Ports i el Maestrat, d’un Centre d’Innovació Territorial. En ell es testaran polítiques de revitalització de les zones rurals i serà altaveu de les problemàtiques que tenen.