La nova Diputació de Castelló impulsarà en 2020 el primer Pla d'Igualtat de la institució

La nova Diputació de Castelló impulsarà en 2020 el primer Pla d'Igualtat de la institució
16 de Novembre de 2019

L'equip de govern consensua una proposta per al ple del 19 de novembre per a posar en marxa un projecte que per Llei havia d'haver aplicat ja el PP fa 12 anys

La Diputació de Castelló portarà a ple el dimarts 19 de novembre l'impuls definitiu al Pla d'Igualtat d'Oportunitats del personal de la institució, un pas que acabarà amb més de 12 anys d'incompliment de la Llei per part dels anteriors dirigents del Palau Provincial. Patricia Puerta ha subratllat “la realitat amb la qual ens trobem quan entrem al juny, marcada pel fet que s'havia passat molt de puntetes per un tema tan important i transversal com és el de la igualtat”.

Les empreses que tenen una plantilla superior a 250 persones tenen l'obligació de posar en marxa un Pla d'Igualtat des de l'any 2007 però la Diputació Provincial de Castelló, fins hui, l'havia obviat. Ara, amb el canvi de govern en la institució després de les eleccions municipals de maig de 2019, serà un dels objectius de l'actual mandat amb el compromís que ha mostrat la vicepresidenta, Patricia Puerta, amb la igualtat d'oportunitats i de tracte entre homes i dones.

Així, el passat 4 de novembre ja es va constituir la comissió d'Igualtat, integrada per tots els sindicats i els grups polítics amb representació en la Diputació Provincial.

Segons el parer de Puerta, “hi ha sens dubte molt a fer i el nou equip de govern té clar que comptarà amb les dones del sector públic perquè participen en el nou model d'institució que volem impulsar”. La principal meta serà la posada en marxa d'un Pla d'Igualtat, que començarà a ser una realitat en 2020. En aquest sentit, cal destacar que per primera vegada apareix l'àrea de Promoció d'Igualtat de Gènere, que per a l'any que ve tindrà una partida pressupostària de 174.200 euros.

Els treballs previs ja es van iniciar a l'estiu, en el qual es van fer els primers passos per a aconseguir que la nova Diputació que presideix José Martí dissenye un camí clar per a visibilitzar el treball de les empleades del sector públic i acabar, de manera paral·lela, amb el llenguatge sexista en l'Administració.

Patricia Puerta es va reunir a l'agost amb representants de l'Associació Nacional de Dones en el Sector Públic, trobada que es va celebrar en el Palau Provincial i que va comptar amb la presència de María Pilar Batet, cap de l'àrea de Contractació de la Diputació, i Ana Portal, de l'àrea de Promoció Econòmica en el CEDES de la Vall d'Alba.

Fa un parell de mesos la Diputació Provincial ja va anunciar un compromís amb l'Associació Nacional de Dones en el Sector Públic per a obrir una línia de col·laboració que doni visibilitat al talent i al treball de les empleades de la institució, sobretot després de constatar que els diferents equip de govern de la casa dels últims 12 anys, tots en mans del Partit Popular, han deixat de costat el tema.

I tot això malgrat que des de l'aplicació de la Llei/2007 del 12 d'abril de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic era obligatori, per a les empreses amb una plantilla superior a les 250 persones, posar en marxa un Pla d'Igualtat, En concret, en la disposició huitena apareix el següent text: “… Les Administracions Públiques hauran d'elaborar i aplicar un pla d'igualtat a desenvolupar en el conveni col·lectiu o acord de condicions de treball del personal funcionari que siga aplicable, en els termes previstos en aquest”.

La intenció de la institució provincial és que les empleades de la casa participin de manera activa perquè el Pla d'Igualtat compti amb les seues aportacions i l'experiència de treballar en l'Administració Pública.

No serà aquest l'únic camí ja que s'ha parlat també de posar en marxa línies de formació específica en matèria d'igualtat, al que se suma la creació d'una agenda d'expertes per a col·laborar en jornades o esdeveniments que posi en marxa la Diputació.

Guia de tractament no sexista

De manera paral·lela, com van anunciar des de la Diputació a l'agost, s'ha remés a tot el personal de la Diputació Provincial la ‘Guia de tractament no sexista del llenguatge administratiu”, elaborada per la Fundació Isonomía de la Universitat Jaume I de Castelló en col·laboració amb la corporació provincial. Aquesta guia té la fi d'afavorir l'ús d'un llenguatge inclusiu en les unitats administratives integrades en la Diputació Provincial de Castelló.