La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Llum de la Memòria registra rècord històric de 5.500 visitants en la seua primera setmana

La Llum de la Memòria registra rècord històric de 5.500 visitants en la seua primera setmana
1 de Maig de 2019

Rècord històric de visitants. L'extraordinària acollida que està tenint l'exposició d'art sacre restaurat de la Diputació de Castelló La Llum de la Memòria a la ciutat de Castelló deixa ja xifres de rècord històric d'aquesta iniciativa provincial que compleix la seua quarta edició

1 de maig de 2019. Rècord històric de visitants. L'extraordinària acollida que està tenint l'exposició d'art sacre restaurat de la Diputació de Castelló La Llum de la Memòria a la ciutat de Castelló deixa ja xifres de rècord històric d'aquesta iniciativa provincial que compleix la seua quarta edició. I és que en la seua primera setmana han estat 5.500 persones les que han visitat la seua seu en la sala Sant Miquel, la més important afluència de visites de les exposicions allí realitzades. Amb això, es confirmen les previsions del Govern provincial de voler optimitzar el comportament i l'impacte d'aquesta exposició a Castelló en fer coincidir el seu inici amb el període de Setmana Santa. És la primera vegada en les seues quatre edicions que aquesta ambiciosa proposta cultural es desenvolupa a la capital castellonenca després de recórrer bona part de l'interior de Castelló, amb les seues edicions a Villahermosa, Benassal-Castellfort, i Caudiel-Jérica.

Tal és el bon comportament que en els seus primers dies d'obertura està registrant l'exposició en les seues dues seus, tant en l'església de Sant Vicent com en l'antiga església de Sant Miquel o sala Sant Miquel, que el vicepresident primer i diputat provincial de Cultura ha assegurat que “l'afluència de visitants en aquestes primeres jornades fa preveure que la Llum de la Memòria a la ciutat serà la més ambiciosa de les celebrades fins ara. El creixement de visitants que aquesta exposició ha tingut des de la seua creació fa ara quatre anys ha estat espectacular, i fer-la enguany a la capital de la província continuarà contribuint a aquesta reeixida trajectòria”.

En aqueix sentit, el vicepresident Sales ha assenyalat que “de la mateixa manera que milers de persones es desplaçaven als pobles a conéixer el seu patrimoni en les anteriors edicions de La Llum de la Memòria, estem convençuts que ocorrerà a la capital, punt de trobada i connexió dels 135 municipis de la província. La Llum de la Memòria a la capital es constituirà en emblema de l'orgull de tots els pobles de pertànyer a aquesta terra única”.

I és que amb aquesta quarta edició d'aquesta ja consolidada proposta cultural, el Govern provincial recupera i reivindica el patrimoni i art castellonenc amb un complet recorregut a través de 52 atractives peces del ric patrimoni sacre de la província. Aquest recorregut està diferenciat en les seues dues seus, amb 20 peces en l'Església de Sant Vicent Ferrer, i 32 en la Sala Sant Miquel, dos llocs que sens dubte marcaran un abans i un després en aquesta fita turística que ha creat la Diputació a través de la recuperació del patrimoni històric dels pobles i ciutats de la província.

Aquesta nova edició de La Llum de la Memòria torna a comptar amb un ampli grup d'obres de gran qualitat, amb la característica comuna d'haver estat intervingudes i recuperades pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. L'exposició romandrà oberta fins al pròxim mes de juliol. L'horari d'obertura serà de dilluns a dissabte de 11:30 a 13:30 hores al matí i de 17:30 a 20:30 hores a la vesprada, respectant sempre els horaris de misses i actes religiosos.

S'incorpora com a recurs turístic i cultural a la ciutat

Cal tindre en compte que és la primera vegada en la seua trajectòria que aquesta ambiciosa iniciativa cultural de la Diputació es du a terme a la ciutat de Castelló, portant a la capital de la província algunes peces emblemàtiques del patrimoni sacre dels municipis castellonencs.

Com en les seues edicions anteriors, l'exposició proposa un espectacular recorregut per l'art sacre dels municipis de la província, fent especial insistència en la comarca on es realitza, en aquest cas a la Plana i els seus municipis, així com peces d'extraordinària riquesa que s'inclouen d'altres zones de la província i que completen el discurs d'una exposició de primer ordre.

Dues seus, dos recorreguts, dos edificis de primer nivell

En aquesta nova edició de la Llum de la Memòria tot torna a sumar significat i atractiu a l'espectacular recorregut que podran disfrutar les visites. També les seues dues seus, que, com sol ser habitual, es tracta d'edificis d'importància monumental.

ANTIGA ESGLÉSIA DE SANT MIQUEL

L'antiga església de Sant Miquel de finals del segle XVII, avui sala d'exposicions Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, entitat fortament arrelada a la societat castellonenca, compta amb l'exposició d'un total de 32 obres. D'aquestes, 11 es corresponen amb escultures, nou amb pintures, sis d'orfebreria, dos de paper, dos de tèxtil i dos de ceràmica.

Cal destacar que entre les obres es troba el retaule de l'església de la Sang de Vilafamés, atribuïble a l'escultor de Vila-real Josep Sebastià, de 1696, el frontal de l'església del convent de dominiques de Vila-real, de la mateixa època, la taula del Salvador, de Vicent Castelló, dos plaques del segle XVIII de la Reial Fàbrica de l'Alcora o el Crist de marfil del convent de Sant Pasqual, del taller de Guglielmo della Porta.

ESGLÉSIA DE SAN VICENTE FERRER

L'església de Sant Vicent Ferrer, preciós temple de la primera meitat del segle XVII, acull en aquesta exposició una mostra de 20 obres de primer ordre sobre la figura de Sant Vicent Ferrer, realitzada en col·laboració amb el Bisbat de Segorbe-Castelló, amb motiu de l'Any Sant Jubilar a ell dedicat. D'elles, són 5 escultures, 12 pintures, una de tèxtil i dues peces d'orfebreria.

D'entre les peces exposades destaquen les dues taules que representen escenes de la seua vida, d'escola flamenca del segle XV, procedents d'un convent dominic de Besaya (Cantàbria), així com altres dues amb el mateix tema, obra de Francesc Ribalta. El retaule de Vicent Macip i Joan de Joanes, del Museu Diocesà de Segorbe és una altra de les peces més espectaculars de l'exposició.

Ambdós seus de la Llum de la Memòria 2019 aportaran un marc perfecte al selecte contingut artístic que conforma l'exposició i que permetrà, a més, a les visites descobrir part del patrimoni arquitectònic castellonenc.