La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

La Llum de la Memòria encara la seua recta final a Castelló amb xifra rècord de visitants

La Llum de la Memòria encara la seua recta final a Castelló amb xifra rècord de visitants
17 de Juny de 2019

Rècord històric de visitants. L'extraordinària acollida que està tenint l'exposició d'art sacre restaurat de la Diputació de Castelló La Llum de la Memòria a la ciutat de Castelló fa que encare la seua recta final el pròxim mes de juliol consolidant-se en la seua quarta edició amb un espectacular comportament

17 de juny de 2019. Rècord històric de visitants. L'extraordinària acollida que està tenint l'exposició d'art sacre restaurat de la Diputació de Castelló La Llum de la Memòria a la ciutat de Castelló fa que encare la seua recta final el pròxim mes de juliol consolidant-se en la seua quarta edició amb un espectacular comportament. I és que han sigut ja 24.685 persones les que han visitat la mostra en les seues dues seus, la Sala Sant Miquel i l'església de Sant Vicent Ferrer. Amb això, es confirmen les previsions del Govern provincial de voler optimitzar el comportament i l'impacte d'aquesta exposició a Castelló en fer coincidir el seu inici amb el període de Setmana Santa. És la primera vegada en les seues quatre edicions que aquesta ambiciosa proposta cultural es desenvolupa a la capital castellonenca, després de recórrer bona part de l'interior de Castelló, amb les seues edicions a Villahermosa, Benassal-Castellfort, i Caudiel-Jérica.

Tal és el bon comportament que en els seus primers dies d'obertura està registrant l'exposició en les seues dues seus, tant en l'església de Sant Vicent com en l'antiga església de Sant Miquel o sala Sant Miquel, que el vicepresident primer i diputat provincial de Cultura ha assegurat que “l'afluència de visitants en aquestes primeres jornades fa preveure que la Llum de la Memòria a la ciutat serà la més ambiciosa de les celebrades fins ara. El creixement de visitants que aquesta exposició ha tingut des de la seua creació fa ara quatre anys ha sigut espectacular, i fer-la enguany a la capital de la província continuarà contribuint a aquesta reeixida trajectòria”.

En aqueix sentit, el vicepresident Sales ha assenyalat que “de la mateixa manera que milers de persones es desplaçaven als pobles a conéixer el seu patrimoni en les anteriors edicions de La Llum de la Memòria, estem convençuts que ocorrerà a la capital, punt de trobada i connexió dels 135 municipis de la província. La Llum de la Memòria a la capital es constituirà en emblema de l'orgull de tots els pobles de pertànyer a aquesta terra única”.

I és que amb aquesta quarta edició d'aquesta ja consolidada proposta cultural, el Govern provincial recupera i reivindica el patrimoni i art castellonenc amb un complet recorregut a través de 52 atractives peces del ric patrimoni sacre de la província. Aquest recorregut està diferenciat en les seues dues seus, amb 20 peces en l'Església de Sant Vicent Ferrer, i 32 en la Sala Sant Miquel, dos llocs que sens dubte marcaran un abans i un després en aquesta fita turística que ha creat la Diputació a través de la recuperació del patrimoni històric dels pobles i ciutats de la província.

Aquesta nova edició de La Llum de la Memòria torna a comptar amb un ampli grup d'obres de gran qualitat, amb la característica comuna d'haver sigut intervingudes i recuperades pel Servei de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Diputació. L'exposició romandrà oberta fins al pròxim mes de juliol. L'horari d'obertura és de dilluns a dissabte de 11:30 a 13:30 hores al matí i de 17:30 a 20:30 hores a la vesprada, respectant sempre els horaris de misses i actes religiosos.

Un important recurs turístic i cultural per a la ciutat

Cal tindre en compte que és la primera vegada en la seua trajectòria que aquesta ambiciosa iniciativa cultural de la Diputació es du a terme a la ciutat de Castelló, portant a la capital de la província algunes peces emblemàtiques del patrimoni sacre dels municipis castellonencs.

Com en les seues edicions anteriors, l'exposició proposa un espectacular recorregut per l'art sacre dels municipis de la província, fent especial insistència a la comarca on es realitza, en aquest cas a la Plana i els seus municipis, així com peces d'extraordinària riquesa que s'inclouen d'altres zones de la província i que completen el discurs d'una exposició de primer ordre.

Dues seus, dos recorreguts, dos edificis de primer nivell

En aquesta nova edició de la Llum de la Memòria tot torna a sumar significat i atractiu a l'espectacular recorregut que disfruten els visitants. També les seues dues seus, que com sol ser habitual, es tracta d'edificis d'importància monumental.

ANTIGA ESGLÉSIA SANT MIQUEL

L'antiga església de Sant Miquel de finals del segle XVII, avui sala d'exposicions Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, entitat fortament arrelada a la societat castellonenca, compta amb l'exposició d'un total de 32 obres. D'aquestes, 11 es corresponen amb escultures, nou amb pintures, sis d'orfebreria, dues de paper, dues de tèxtil i dues de ceràmica.

Cal destacar que entre les obres es troba el retaule de l'església de la Sang de Vilafamés, atribuïble a l'escultor de Vila-real Josep Sebastià, de 1696, el frontal de l'església del convent de dominiques de Vila-real, de la mateixa època, la taula del Salvador, de Vicent Castelló, tres plaques del segle XVIII de la Reial Fàbrica de l'Alcora o el Crist de marfil del convent de Sant Pasqual, del taller de Guglielmo della Porta.

ESGLÉSIA DE SANT VICENT FERRER

L'església de Sant Vicent Ferrer, preciós temple de la primera meitat del segle XVII, acull en aquesta exposició una mostra de 20 obres de primer ordre sobre la figura de Sant Vicent Ferrer, realitzada en col·laboració amb el Bisbat de Segorbe-Castelló, amb motiu de l'Any Sant Jubilar a ell dedicat. D'elles, són 5 escultures, 12 pintures, una de tèxtil i dues peces d'orfebreria.

D'entre les peces exposades destaquen les dues taules que representen escenes de la seua vida, d'escola flamenca del segle XV, procedents d'un convent dominic de Besaya (Cantàbria), així com altres dues amb el mateix tema, obra de Francesc Ribalta. El retaule de Vicent Macip, del Museu Diocesà de Segorbe és una altra de les peces més espectaculars de l'exposició.

Ambdues seus de la Llum de la Memòria 2019 aportaran un marc perfecte al selecte contingut artístic que conforma l'exposició i que permetrà a més a les visites descobrir part del patrimoni arquitectònic castellonenc.