La Fundació de l'Hospital Provincial posa els fonaments del futur Institut d'Investigació Sanitària per a situar Castelló a l'avantguarda biomèdica

La Fundació de l'Hospital Provincial posa els fonaments del futur Institut d'Investigació Sanitària per a situar Castelló a l'avantguarda biomèdica
10 de setembre de 2020

La constitució del Comité Científic Intern, el primer grup de treball per a perfilar l'Institut, suma l'aval de nou entitats acadèmiques, sanitàries i investigadores

La Fundació de l'Hospital Provincial acaba de constituir el Comité Científic Intern (CCI), el primer grup de treball destinat a perfilar les bases del futur Institut d'Investigació Sanitària (IIS) de Castelló. Una institució pionera a la província que situarà a la província a l'avantguarda de la investigació biomèdica i la innovació i que serà a més un motor de coneixement i un revulsiu per a l'ocupació.

L'Institut naix amb el repte de “cohesionar recursos i aglutinar a les forces biomèdiques però també al teixit acadèmic i empresarial castellonenc per a fer investigació de qualitat que redunde en una millora dels tractaments i de la vida dels pacients”, explica Carlos Ferrer, director general de la Fundació.

Mostra d'això és l'aval amb el qual tira a rodar el procés de creació de l'organisme, que suma a representants de fins a nou entitats sanitàries, acadèmiques i investigadores locals, provincials i autonòmiques.

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat com un dels grans reptes a mitjà termini “convertir el centre sanitari en una referència de la mà d'un nou institut d'investigació i formació biomèdica que reforçarà l'excel·lent treball que desenvolupen els professionals de l'Hospital Provincial”.

Martí, que el passat 9 de juliol va presidir la sessió ordinària del Patronat de la Fundació de l'Hospital Provincial, en la qual es va aprovar per unanimitat el Pla Estratègic 2020-2023, ha tornat a insistir que, encara que el camí no serà ràpid, “la Diputació està i estarà donant suport a aquest gran projecte per a la província”.

La reunió celebrada hui dijous en la seu de la Fundació per a formalitzar la creació del CCI ha reunit els gerents de l'Hospital Universitari La Plana de Vila-real, el doctor Miquel Roca; de l'Hospital General Universitari de Castelló, el doctor Ricardo Tosca, director gerent també del Departament de Salut de Castelló; i la de l'Hospital Comarcal de Vinaròs, la farmacèutica Vanessa Jorge. Han estat acompanyats per la gerència de la Fundació de l'Hospital Provincial, integrada pel director general, Carlos Ferrer, i l'administradora general, María José Madrid, a més de Joaquín Sanchís, director gerent del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i secretari de la Fundació.

També s'ha unit a aquest primer grup de treball la doctora Raquel Tena, directora mèdica d'Atenció Primària Departament de Salut de Castelló; així com la presidència del Col·legi de Metges, delegada en Vicente Eduardo Pascual, responsable de docència de l'organisme; i el president del Col·legi d'Infermeria, Francisco Pareja.

La Universitat Jaume I de Castelló ha estat representada pel Vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis; i el professor de la Facultat de Medicina de l'UJI José Antonio Llueca.

Finalment, també han sigut presents el director general d'Investigació i Alta Inspecció de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Javier Burgos; l'oncòleg i investigador assistencial de l'Hospital Provincial de Castelló Ramón de las Peñas, i la investigadora bàsica del Centre d'Investigació Príncep Felip de València, María Jesús Vicent.

“La primera presa de contacte del CCI és clau, perquè arranca el procés de constitució de l'Institut, que impactarà positivament en la labor investigadora no sols del Consorci Hospitalari sinó de la província en el seu conjunt, perquè serà un Institut per a tots i totes. És un salt qualitatiu en tema investigador, una aposta clara per professionalitzar-lo i posar-ho en valor, ja que l'institut unirà a tota la massa crítica d'investigació provincial”, conclou Carlos Ferrer.

Quan es constituïsca el IIS de Castelló, la província s'equiparà a les seues homòlogues valencianes i sumarà el seu primer organisme d'aquest tipus, gestat com totes les altres sobre fundacions hospitalàries, en aquest cas sobre la Fundació de l'Hospital Provincial.

València disposa de dos Instituts d'Investigació Sanitària, lligats a la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Universitari La Fe de la Comunitat Valenciana i l'Hospital Clínic Universitari de València (Institut d'Investigació Sanitària Incliva). Per part seua, Alacant acull el Isabial (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant), un espai d'investigació biomèdica multidisciplinària i traslacional creat en el marc de Fisabio, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana.

Des de 2004

La Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló és un organisme sense ànim de lucre que impulsa i fomenta des de la seua creació en 2004 l'activitat investigadora del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. Vela per dotar a Castelló dels més innovadors tractaments oncològics, oftalmològics i de salut mental, contribuint així a elevar la qualitat de l'assistència sanitària que percep la ciutadania de la província.