La Fundació de l'Hospital Provincial lidera la investigació oncològica

La Fundació de l'Hospital Provincial lidera la investigació oncològica
2 de Gener de 2019

La Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló ha tancat 2018 amb més de 100 iniciatives realitzades per al foment de la investigació i formació biomèdica

2 de gener de 2019. La Fundació de l'Hospital Provincial de Castelló ha tancat 2018 amb més de 100 iniciatives realitzades per al foment de la investigació i formació biomèdica. Un balanç positiu que el president del Govern provincial i de la Fundació, Javier Moliner, ha qualificat com "el millor aval per a garantir que tota la ciutadania de la província de Castelló reba tractaments punters en l'àrea d'oncologia i siga atesa pels millors professionals sanitaris”, i ha afegit que “l'aposta per la investigació i formació d'avui és la millor inversió per a la millor i més eficient sanitat de demà, és la millor inversió per a l'excel·lència que volem en els tractaments per a la gent de Castelló”.

La memòria de l'activitat realitzada durant l'anualitat 2018, arreplega 38 actuacions finançades per al foment de la investigació i formació científica en el si de l'Hospital Provincial, a més de la realització de 57 assajos clínics, 9 estudis observacionals i l'obtenció de 2 ajudes competitives. La major part d'aquestes accions ha estat relacionada directament amb la millora dels tractaments oncològics.

En l'apartat de formació, la memòria d'activitat 2018 ressalta l'organització d'un curs d'especialització en iniciació a la investigació clínica i dues jornades científiques en les patologies de càncer de mama, tumors infreqüents, a més de dues jornades divulgatives organitzades amb motiu de la celebració del ‘Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència’ i en col·laboració amb la Universitat Jaume I sobre dones i càncer. A més, la Fundació ha continuat participant en accions solidàries com 'Apadrina una Peluca' i en fires de la salut d'uns quants municipis de la província.

Accions finançades

Entre les actuacions finançades a través de la IV Convocatòria d'Ajudes per al Foment de la Formació i Investigació que anualment publica la Fundació, destaquen 13 projectes d'investigació en les àrees d'oncologia, salut mental i radiofísica hospitalària, 13 ajudes per a recolzar la presentació dels resultats obtinguts de les investigacions en congressos científics d'àmbit autonòmic, nacional o internacional.

A més s'han realitzat 12 serveis de traducció o revisió d'anglés científic, estudi estadístic i publicació en revistes d'accés lliure, serveis que es consideren essencials per a aconseguir una investigació de qualitat.

Assajos clínics

Quant a assajos clínics durant 2018 s'han realitzat 57 assajos clínics i 9 estudis observacionals. D'ells, 33 assajos clínics es troben en fase d'inclusió oberta i pacients en tractament actiu, mentres 24 són els que han tancat la inclusió però els pacients continuen en seguiment. Respecte a les patologies dels assajos clínics destaquen càncer de mama i pulmó, seguits de colorectal i pròstata.

Ajudes competitives nacionals i autonòmiques

En el capítol d'ajudes competitives destaquen altres dues concedides per l'Institut de Salut Carles III i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, aquesta última per import de 31.000 euros per a finançar accions en matèria de recursos humans per a impulsar la investigació i la formació en investigació sanitària, biomèdica i de salut pública.

D'altra banda, l'Institut de Salut Carles III va resoldre la incorporació a la Xarxa Nacional de Trastorns Addictius d'un facultatiu en psiquiatria d'aquest centre hospitalari. La xarxa és una estructura organitzativa constituïda per distints grups d'investigació biomèdica, en la què a partir d'ara estarà representat l'Hospital Provincial, l'objectiu de la qual és investigar els orígens dels processos addictius, les seues manifestacions clíniques i el seu impacte social amb el fi últim de proporcionar eines d'intervenció terapèutiques i socials que ajuden a reduir el tremend impacte de les addiccions i les patologies associades.

Col·laboració amb les universitats i altres entitats

L'acord firmat entre la Fundació i la Universitat Jaume I ha propiciat l'inici d'una investigació per a avaluar la utilitat d'una aplicació mòbil per a la monitorització dels pacients amb dolor oncològic irruptivo.

Així mateix, la Fundació també ha establit col·laboració per al desenrotllament de tres projectes d'investigació amb les entitats Associació Local contra el Càncer de Moncofa, Fundació Li Cadó i el Laboratori de Psicologia i Tecnologia de la Universitat Jaume I.

Donació cambra hiperbàrica

Finalment, cal destacar que després de la certificació de la instal·lació de la cambra hiperbàrica per part del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i l'empresa proveïdora, la Fundació ha conclòs la seua donació al Consorci fent front a l'últim pagament.