Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

La Diputació urgeix la Generalitat a actuar en la depuradora de Borriol

La Diputació urgeix la Generalitat a actuar en la depuradora de Borriol

10 d'octubre. La Diputació de Castelló urgeix la Generalitat Valenciana a actuar en el col·lector de Borriol, que manté paralitzat des de fa més d'un any. El Govern provincial denuncia una manifesta falta d'interés per part de la Generalitat Valenciana per a rubricar el conveni de cooperació per a cofinançar l'execució d'infraestructures de sanejament i depuració i que manté paralitzada l'execució de les depuradores de Borriol, Matet, Argelita, Pavías i Sorita del Maestrat.

El diputat delegat del Cicle Integral de l'Aigua, Juan Bautista Juan, ha destacat després de reunir-se aquest matí amb el president de la Diputació, Javier Moliner, i l'alcalde de Borriol, Silverio Tena, que “amb un pressupost estimat superior als 2,6 milions d'euros per al projecte del col·lector fins a l'EDAR de Castelló, si el Consell, a través de l'EPSAR, no finança la seua part de les obres, serà impossible licitar una infraestructura de tanta envergadura i tan demanada. Des de la Diputació fa un any que estem esperant algun moviment per part de la Generalitat”.

A més, cal recordar que el Govern provincial es va encarregar en 2015 de finançar i redactar el projecte del col·lector per a la seua posterior aprovació a principis del passat any perquè els ajuntaments de Borriol i Castelló compliren amb el període d'exposició pública. De fet, des de la institució provincial s'ha sol·licitat ja l'encàrrec de gestió per a poder licitar com més prompte millor una obra que portarà l'aigua residual del poble fins a la depuradora de Castelló.

Són quatre depuradores més les que estan afectades

És el cas de les depuradores de Borriol, Matet, Argelita, Pavías i Sorita del Maestrat, totes elles pendents de licitació per un pressupost estimat de 3.692.085 euros i que compten amb els projectes ja redactats des del Govern provincial “ja que tenim el compromís màxim de garantir el 100% del tractament de les aigües residuals produïdes a la província”.

No en va, i a pesar que ha estat la pròpia Diputació l'encarregada de redactar un conveni de cooperació que va aprovar a finals del passat any i que estableix el marc de cooperació econòmica amb l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals autonòmica (EPSAR), encarregada del finançament, “la nul·la col·laboració institucional demostrada fins al moment per la Generalitat està boicotejant l'execució d'aquestes depuradores tan necessàries per als nostres pobles més xicotets”.


 

Així, el diputat ha lamentat que infraestructures de sanejament que tenen prevista la seua execució al llarg d'enguany, com succeeix amb Matet i Argelita amb un pressupost de 240.000 i 295.000 euros respectivament; o programades per a 2018, Pavías, per prop de 300.000 euros i Sorita del Maestrat, 232.000 euros, “poden quedar paralitzades després de trencar un acord de col·laboració que es repeteix des de 1992”.


 

Sense subvenció de l'EPSAR en 2016

Cal tindre en compte, tal com ha explicat el diputat que “aquesta situació ja va poder generar un vertader problema l'any passat si no haguera estat perquè la Diputació va cobrir la totalitat de l'anualitat de 2016 que havia d'assumir l'EPSAR”.

Tant és així que a pesar que l'any passat el conveni contempla una inversió provincial de 143.052 euros, el Govern provincial hi ha invertit més de 1,4 milions perquè “el desinterés de què està fent gala la Generalitat a l'hora de garantir l'accés a una aigua de qualitat a la província, no afectara directament les poblacions.

D'aquesta manera, el Govern provincial ha finançat íntegrament el pressupost de fins a cinc obres finalitzades, rebudes i posades en marxa com són les de Fuente de la Reina, Fuentes de Ayódar, la Serratella, Castillo de Villamalefa i Villanueva de Viver, a més d'assumir el pressupost íntegre de Barraques, Herbés i Xodos, encara en execució.

Tot això a pesar que el conveni estableix una aportació total fins a 2020 superior als 10,66 milions d'euros dels quals 8,8 milions d'euros corresponen a l'EPSAR, mentres que l'import màxim a subvencionar pel Govern provincial està xifrat en 1,84 milions.