La Diputació recolza la celebració del Dia Mundial de la Salut promoguda per la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló

La Diputació recolza la celebració del Dia Mundial de la Salut promoguda per la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló
28 de Març de 2023

La vicepresidenta Patricia Puerta anima a la ciutadania a participar dissabte que ve en les carpes i les activitats que s'han programat en la Plaça Horts del Corders i el Menador

La Diputació de Castelló dona suport a la celebració del Dia Mundial de la Salut que es se celebrarà dissabte que ve dia 1 d'abril a Castelló amb una sèrie d'actes impulsats per la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, de la qual la institució provincial forma part. La Xarxa, formada per més de 20 entitats del sector sanitari i social de la província de Castelló (ajuntaments, universitats, col·legis professionals i ONGD), ha decidit dedicar la jornada d'aquesta edició a la salut mental.

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i responsable de l'àrea de Benestar Social, Patricia Puerta, anima a la ciutadania a participar dissabte que ve en els actes programats en la Plaça Horts dels Corders, on s'instal·laran deu capes de promoció de la salut (sexualitat i violència de gènere, canvi climàtic i salut mental; toxicologia; envelliment actiu, etc.). També es programaran activitats d'animació infantil, moviment saludable, gimnàstica de manteniment per a persones majors i actuació musical de percussió africana. Paral·lelament en el Menador es realitzaran les jornades de formació sobre salut mental. Puerta considera que “la salut mental és un assumpte en el qual tots ens hem d'involucrar”.

Programació

Entre aquestes activitats es troben les seues jornades de formació “Desembolicant la nostra Salut Mental” que es realitzaran en l'edifici del Menador d'11.00 a 12.30 del matí. Han sigut dissenyades per un equip de treball de professionals del sector soci-sanitari que integren la Xarxa Sanitària de Castelló i comptarà amb les següents ponències: “La balança de la salut mental” per Jesús Pelluch ; “L'esport 2.0: més enllà de les addiccions” per María Gimeno; “Addiccions V.0 quan la pantalla mana”, per Abel Baquero; “La meua salut sent LGTBIQA+, per Naira Martinez, i “L'abraçada de l'esperança”, per Pascual Benet.

És necessària la inscripció en el següent enllace https://forms.gle/NVC5f813HbAKmL3Y6

Manifest per la salut mental

La jornada finalitzarà amb la lectura d'un Manifest per la Salut, que se centrarà en la defensa de la salut mental, temàtica a la qual les Xarxes Sanitàries Solidàries estan dedicant les seues activitats al llarg del 2023.

10 suïcidis al dia a Espanya

La coordinadora de la Xarxa a Castelló, Victoria Falcó, ha alertat que “a Espanya una de cada tres persones presenta un cas probable d'ansietat i una de cada quatre de depressió, suïcidant-se una mitjana de 10 persones al dia, mentre que altres 20 l'intenten. És a dir, moren a l'any per suïcidi una mitjana de 3.941 persones, xifres que estan augmentant de manera alarmant entre la joventut”.

Falcó també ha destacat que “dos dels principals factors de risc per a desenvolupar un problema de salut mental són la pobresa i la desigualtat econòmica, que a Espanya han augmentat en 2022”.

Falta de mitjans

Enfront d'aquestes situacions la Xarxa denuncia la falta de mitjans per a la cura de la salut mental de la població, ja que entre altres coses la ràtio de psicòlegs a Espanya continua sent irrisòria: a penes 6 psicòlegs per cada 100.000 habitants, enfront dels 18 de la Unió Europea i 26 de l'OCDE.

Augmentar la inversió

Davant aquesta situació la Xarxa insta les entitats públiques i privades de la província de Castelló i de la Comunitat Valenciana “a què es comprometen incrementar els esforços dirigits a la promoció del benestar emocional i la prevenció de problemes de salut mental. No sols en l'àrea de salut pròpiament dita, sinó també en els centres educatius, laborals, socials o esportius entre altres espais”.

Atenció especial al món rural

A més se sol·licita l'augment del nombre de professionals dedicats a l'atenció de la salut mental en els serveis de salut i promoure l'accés als serveis de salut mental en les zones rurals; dissenyar més accions dirigides a la detecció precoç de les problemàtiques de salut mental, i promoure la formació dels i les professionals de serveis sanitaris en matèria de perspectiva de gènere en salut, especialment en relació amb els equips de salut mental i en atenció primària, entre altres.

Més de 40 entitats

El projecte Xarxes Sanitaries Solidaries està impulsat per les ONGD Medicusmundi Mediterrània i ACOEC, i compta amb el suport financer de la Generalitat Valenciana. Les RSS de les tres províncies estan formades per més de 40 entitats del sector social i sanitari (administracions públiques, universitats, col·legis professionals i ONGD) i el seu principal objectiu és fomentar la reflexió crítica i la formació del personal i estudiantat del sector sanitari de la Comunitat Valenciana en salut global, cooperació internacional i drets humans.

La celebració del Dia Mundial de la Salut compta amb el finançament de l'Ajuntament de Castelló, la Generalitat Valenciana i la col·laboració de la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I.