La Diputació posa en valor les troballes prehistòriques de l'Alt Millars en una exposició en el Museu de Belles arts

La Diputació posa en valor les troballes prehistòriques de l'Alt Millars en una exposició en el Museu de Belles arts
17 de Decembre de 2021

Ruth Sanz subratlla la importància de treballar els jaciments de la província per a conéixer el passat del nostre territori i inculcar-lo a generacions futures

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha inaugurat en el Museu de Belles arts de Castelló l'exposició ‘El ferro antic en l'Alt Millars. El oppidum dels morrons i el seu territori’, una demostració dels materials recuperats durant els treballs d'excavació en els diversos jaciments. Estarà disponible per al públic de manera gratuïta des del 17 de desembre fins al 13 de febrer.

La Diputació de Castelló des del Servei d'Arqueologia ha dut a terme un projecte d'investigació en el jaciment dels Morrons dins d'un estudi més ampli del territori de l'Alt Millars i l'Alt Palància, a partir del qual s'han excavat altres jaciments com és el cas del Calvari de Montán, i s'ha prospectat arqueològicament diferents termes municipals. Concretament en Els Morrons s'ha vingut actuant des del 2008, tancant-se el projecte aquest any 2021, tot això amb la col·laboració de l'Ajuntament i d'Aigües de Corts.

En la inauguració, Sanz ha agraït el treball que ha realitzat el servei d'arqueologia de la institució i ha subratllat la importància de ‘’continuar treballant per a aproximar a la ciutadania l'estructura urbanística , la cultura material i la base econòmica que ens permet conéixer l'entorn natural que embolicava al poblat’’.

Sobre aquest tema, Sanz ha afirmat que des de la Diputació ‘’s'ha dut a terme una important tasca de consolidació i restauració de les estructures arquitectòniques que s'han tret a la llum en les diverses campanyes d'excavació, perquè tant valuós patrimoni arqueològic es conserve per a generacions futures’’.

El jaciment arqueològic dels Morrons és un poblat fortificat que té els seus orígens a principis del segle VIII a. C., i és abandonat en el primer terç del segle VII a. C., segurament de manera violenta. Pertany per tant a un moment cultural d'inicis de l'Edat del Ferro, amb possibles orígens en el moment anterior del Bronze Final.