Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Diputació impulsa una campanya d'excavacions al Tossal de la Vila per a investigar la que seria primera mesquita de caràcter rural de la província de Castelló

La Diputació impulsa una campanya d'excavacions al Tossal de la Vila per a investigar la que seria primera mesquita de caràcter rural de la província de Castelló
20 d'Agost de 2020

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha visitat l'assentament de la Serra d'en Galceran, en la qual es localitzen estructures arquitectòniques de dues èpoques: Edat de Ferro i Andalusí

La Diputació de Castelló, a través del Servei d'Arqueologia, ha impulsat noves excavacions en el jaciment del Tossal de la Vila, en terme municipal de La Serra d'en Galceran, per a continuar posant en valor un assentament amb estructures arquitectòniques de dues èpoques diferenciades: l'Edat de Ferro (entre els segles VIII-VII a.C.) i l'etapa Andalusí (entre els segles IX-X d.C).

La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, que ha realitzat una visita a l'enclavament al costat de l'alcalde, Juan Carlos Mateu, ha destacat la importància de “continuar apostant per posar en valor el llegat dels nostres avantpassats, que a més de ser una riquesa cultural per a les actuals generacions pot ser un al·licient turístic i, per tant, econòmic per a les comarques castellonenques”.

La campanya d'aquest any del Tossal de la Vila, que va començar en 2012, es realitza com en anteriors ocasions en col·laboració de l'Ajuntament de La Serra d'en Galceran, comptant en aquest 2020 amb una aportació de la institució provincial de 3.000 euros, al que s'afig la logística, peons i tècnics.

Per a enguany s'ha plantejat com a objectiu l'excavació d'un edifici que sembla correspondre a una mesquita. Es tracta, com han assenyalat des del Servei d'Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques (SIAP) de la Diputació, d'una construcció que sobreïx de la resta per la seua qualitat. Si es confirmara la hipòtesi de treball “estaríem davant la primera mesquita de caràcter rural identificada a la província i una de les poques que hi ha en la Comunitat Valenciana”, destaca la diputada de Cultura. Una altra de les línies de treball és localitzar la porta d'accés al recinte fortificat d'aquesta època medieval.

Actuacions en 2020

La Diputació de Castelló ha programat per a enguany un total de 13 actuacions, per un muntant global de 70.000 euros, que es realitzaran sota la direcció del SIAP, que té entre les seues funcions la d'excavació i conservació dels jaciments de la província. Els treballs es concentraran a Cortes de Arenoso, Cabanes, Montán, Vinaròs, la Serra d’en Galceran, Zucaina, Borriol, Benafer, Benicàssim, Castelló, Fuentes de Ayódar, Vilafamés, Cinctorres i Argelita.

El projecte que requereix una major inversió és el de la consolidació del jaciment dels Morrones a Cortes de Arenoso, el pressupost dels quals és de 20.000 euros. A més del personal del Servei d'Arqueologia, participarà en aquestes labors rage d'obra contractada i estudiants en pràctiques curriculars o extracurriculars de les universitats que tenen conveni de col·laboració amb la Diputació: Universitat Jaume I, Universitat de València i Universitat Polítècnica de València. Per a realitzar tots aquests projectes s'ha sol·licitat la pertinent autorització a la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana.