La Diputació Provincial de Castelló posa en marxa el servei de cita prèvia per a diversos tràmits.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Diputació exposa la seua Estratègia de governança participativa com a model pioner

La Diputació exposa la seua Estratègia de governança participativa com a model pioner
28 de Novembre de 2017

La Diputació de Castelló es posiciona entre les administracions pioneres en l'aplicació de noves tecnologies per a fomentar un Govern obert i participatiu en l'àmbit nacional.

28 de novembre. La Diputació de Castelló es posiciona entre les administracions pioneres en l'aplicació de noves tecnologies per a fomentar un Govern obert i participatiu en l'àmbit nacional. Així ha quedat patent avui en el transcurs de la II Jornada d'Innovació Pública a l'Àmbit Local, que el Govern provincial de Castelló ha desenvolupat amb la participació d'ajuntaments i diputacions de tota Espanya.

En aquest fòrum, el vicepresident de la Diputació i diputat de Participació, Vicent Sales, ha exposat el model d'Estratègia de governança participativa de la Diputació de Castelló que es portarà a Ple el pròxim 19 de desembre. “És una estratègia que naix de la vocació de canviar la cultura participativa en què les diputacions han de sentir-se no sols com un element cohesionador del territori i dels ajuntaments, sinó que també han de tindre una escolta activa cap a la ciutadania, no sols a través de l'associacionisme clàssic sinó també a través de les noves tecnologies”.

En aquest sentit, Sales ha explicat que “estem treballant aquesta estratègia de la mà del personal tècnic del servei d'Innovació Pública i dels grups polítics amb representació en la corporació provincial. L'objectiu és que nasca un pla d'accions a aplicar en el mitjà termini per a continuar fent de la participació i de la innovació pública un segell distintiu del funcionament de la Diputació de Castelló, una institució que manté una relació de conversació amb la ciutadania i els ajuntaments gràcies a l'aplicació de les noves tecnologies”.

Líders a fer efectiva la participació

La Diputació de Castelló és una de les primeres diputacions espanyoles que ha fet efectiu el seu compromís amb la participació ciutadana amb una Estratègia provincial de governança participativa. Va ser després de l'aprovació en Ple d'aquest mes de novembre de la modificació de l'Ordenança reguladora de transparència i Govern Obert de la Diputació, quan l'equip de Govern va fer entrega a tots els grups polítics amb representació en la corporació d'una proposta de pla d'acció d'aquesta estratègia per a obtindre les seues aportacions.

“Volem aconseguir totes les aportacions que sumen valor als mecanismes que hem d'establir per a involucrar la ciutadania d'una forma efectiva en la presa de decisions de la Diputació de Castelló. Aquesta estratègia provincial de Governança Participativa implantarà la participació de forma transversal en totes les àrees de la Diputació, de manera que entenem la participació com un mètode transversal d'elaboració de polítiques públiques integrat en l'organització”, ha explicat el vicepresident.

Així, ha insistit Sales, “es tracta de prestar ajuda als 135 municipis i de fer-ho des de la confiança i des de la transparència que faça que tot el món se senta partícip de la nostra gestió de govern”.

En suma, són un total de 21 accions a desenvolupar en 18 mesos, junt amb altres 26 que podrien adoptar-se en una segona fase.

Una àmplia trajectòria en Transparència i Participació

Així, el vicepresident ha recordat l'àmplia trajectòria en matèria de transparència i participació que ha realitzat la Diputació en els últims anys i que l'ha portat a estar considerada entre les administracions locals intermèdies pioneres en innovació pública al servei d'aquestos valors, amb fites com el Portal de Transparència o la creació del Consell de Participació Ciutadana.

“Portem temps ja aplicant mesures encaminades a garantir que aquesta Administració reta comptes a la societat de cada euro que gasta, entenent aquest retre comptes com una relació coresponsable amb tota la ciutadania de Castelló, no sols per a una avaluació conjunta de l'acció de la Diputació, sinó també com un canal immillorable per a detectar noves necessitats a Castelló”.