La Diputació estudiarà totes les propostes dels 80 col·lectius i institucions que han unit forces en les 9 taules de diàleg per a impulsar la recuperació econòmica i social de la província

La Diputació estudiarà totes les propostes dels 80 col·lectius i institucions que han unit forces en les 9 taules de diàleg per a impulsar la recuperació econòmica i social de la província
11 de Maig de 2020

José Martí enalteix el grau d'implicació de la societat civil castellonenca, “els representants de la qual han donat mostres de responsabilitat i implicació per a caminar units enfront de la pandèmia de la COVID-19”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha destacat la “gran implicació” de la societat civil de Castelló per a “unir forces i buscar les millors solucions per a la recuperació econòmica i social de la província”. Martí ha volgut posar així en valor les 9 taules de diàleg que ha impulsat “per a escoltar a tots els sectors i definir entre tots les prioritats i els passos que hem de donar per a enfrontar-nos als efectes negatius de l'actual pandèmia de la COVID-19”.

El president de la Diputació ha donat les gràcies a tots els participants, “perquè aquestes trobades ens han demostrat que si compartim idees i posem damunt del que de debò necessita la societat, sens dubte agilitarem, dins de les nostres possibilitats i competències, les solucions per a recuperar els sectors econòmics i socials de la província i, especialment, per a estar al costat dels ciutadans”.

En total han sigut més de 80 els col·lectius, entitats i institucions que han format part de les Taules de Diàleg celebrades del dimecres al divendres de la setmana passada, 9 fòrums sectorials en els quals han participat empresaris, pimes, autònoms, sector agroalimentari o cooperatives; entitats culturals, socials i esportives; sindicats, ajuntaments, o mancomunitats i empreses del sector científic, tecnològic i d'innovació”.

Continuïtat de les taules

Per a José Martí, “ha quedat demostrat que a tots ens uneix el veure com podem preparar-nos per a escometre els projectes que ens han d'ajudar a recuperar la província”. És més, està convençut que aquestes Taules de Diàleg “han vingut per a quedar-se, perquè tots els participants han deixat clar que és necessari mantindre el contacte periòdic, i farem tot el necessari perquè puguem assentar-les de cara al futur”.

En aquest sentit, ha ressaltat que “ara analitzarem les idees que ens han traslladat ja que estem redissenyant el nostre pressupost per a afrontar la nova realitat a la qual ens hem d'enfrontar”. Així mateix, s'ha compromés a traslladar a les institucions adequades “aquells aspectes que transcendeixen de les nostres competències, però que considerem importants per als sectors econòmics i socials de la província”.

Per part seua, el portaveu de Compromís i membre de l'equip de govern, Ignasi Garcia, considera que “aquestes reunions han sigut una mostra més de la voluntat del nou equip de govern d'obrir la institució a tota la societat castellonenca, que ha d'estar tan unida a encarar la reactivació de la quotidianitat com ho ha estat durant la quarantena”.

Garcia ha destacat tres punts del diagnòstic que els diversos agents socials han posat sobre la taula: “primer, la necessitat d'activar l'obra pública verda i vinculada al sector de les cures; segon, la necessitat d'acabar amb la bretxa digital a l'interior i, tercer, que la Diputació ha d'exercir ara més que mai les seues competències com a ajuntament d'ajuntaments i ha de fer costat als consistoris més xicotets perquè puguen garantir els serveis mínims a la seua població”.

Les taules

A nivell empresarial, els seus representants han traslladat com a prioritat la liquiditat econòmica de les empreses, garantir la protecció sanitària dels seus empleats, implicar les institucions europees i apostar per la recuperació del consum, demanant a la Diputació que es convertisca en un suport clau dels ajuntaments.

Animar el consum

Els representants de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms reclamen sobretot un esforç a animar als consumidors a comprar en els establiments del comerç tradicional i de proximitat, a més d'ajudes directes per a aquestes empreses i bonificacions fiscals.

Per part dels sindicats s'ha coincidit en la prioritat per a protegir els drets laborals i dels col·lectius socials més vulnerables, a més de la protecció sanitària de tots els treballadors. Al costat d'això, s'ha posat a valor la implantació del teletreball en els diferents centres de la Diputació.

La taula amb les organitzacions i entitats vinculades a l'alimentació, agricultura, ramaderia i pesca ha servit per a subratllar la importància del sector agroalimentari en una situació com l'actual pandèmia. Un dels aspectes als quals hi ha hagut total acord és posar en valor els productes de proximitat i fomentar el seu consum, demanant en aquest sentit a la Diputació Provincial que es convertisca en la institució vertebradora per a aconseguir que la província consumisca uns articles locals “de gran qualitat i varietat”. I, per descomptat, potenciar el comerç ‘online’ en totes les comarca.

A nivell social, la Diputació i les entitats participants han coincidit que potenciar accions conjuntes per a reforçar l'atenció als col·lectius més vulnerables a les comarques interiors, on els recursos són insuficients i on les estructures personals de moltes associacions no arriben. I a això s'uneix un aspecte fonamental, acabar amb la bretxa digital per a una atenció més personalitzada.

Ajudes directes i urgents són dues de les claus per als col·lectius vinculats a la cultura i l'esport, pràcticament paralitzats en l'actual situació d'emergència sanitària. Aquestes entitats insisteixen en la incertesa que existeix i demanen un reforç de les subvencions.

Romanents

Fer un front comú, disposar de recursos econòmics i articular mesures per a fer costat a autònoms, comerços i pimes són algunes de les claus exposades pels representants dels huit ajuntaments amb més de 20.000 habitants de la província, una cosa similar al plantejat pels pobles xicotets i per les mancomunitats. Al costat de la necessària “injecció de liquiditat”, tots ells esperen que el Govern els permeta utilitzar els seus romanents i superàvit per a combatre els efectes negatius de la pandèmia a nivell local.

Finalment, el sector de la ciència i la tecnologia ha reivindicat un major finançament en recerca i desenvolupament (i+D+I), apuntant a més l'oportunitat que té la Diputació per a avançar en la digitalització del territori i donar eines per al teletreball en el món rural”.

Turisme

Aquestes nou Taules de Diàleg se sumen al comité de crisi realitzat pel Patronat Provincial de Turisme, on s'ha reunit a més de 30 representants empresarials, sindicals i municipals per a, d'una banda, dissenyar la millor resposta davant el nou escenari de desescalada en quatre fases anunciat pel Govern i, per l'altre, definir el suport al sector, als professionals i a les destinacions.