Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

La Diputació entregarà el 16 de maig l'Alta Distinció de la Província de Castelló al col·lectiu dels sanitaris

La Diputació entregarà el 16 de maig l'Alta Distinció de la Província de Castelló al col·lectiu dels sanitaris
25 de Marzo de 2021

El president José Martí també ha anunciat que la Distinció al Mèrit de les Arts serà per a Manuel Vicent, la del Mèrit Esportiu per al Club d'Atletisme Platges de Castelló, la del Mèrit Solidari per al Banc d'Aliments i FoodRation4All i la del Mèrit Innovador per a l'Institut de Tecnologia Ceràmica

La Diputació de Castelló celebrarà el dia de la província el pròxim 16 de maig amb un acte solemne en el qual s'entregarà l'Alta Distinció de la Província de Castelló de manera simbòlica a tot el col·lectiu dels sanitaris, en reconeixement a la lluita que porta realitzant contra la pandèmia des del mes de març de 2020. Com és habitual, s'atorgaran altres quatre distincions: Mèrit de les Arts, a Manuel Vicent; Mèrit Esportiu, al Club d'Atletisme Platges de Castelló; Mèrit Solidari, al Banc d'Aliments i FoodRation4All, i Mèrit Innovador, a l'Institut Tecnologia Ceràmica.

Ho ha anunciat el president, José Martí, qui ha comparegut al costat de la diputada de Cultura, Ruth Sanz. Sanz ha explicat que s'està treballant perquè en els dies previs es realitzen actes culturals complementaris i, si l'evolució de la pandèmia ho permet, una fira gastronòmica amb productes de Castelló Ruta de Sabor.

L'equip de govern de la nova Diputació ha decidit traslladar la commemoració del Dia de la Província de Castelló al 16 de maig per ser la data del seu naixement administratiu l'any 1822, així com de la presa de possessió dels diputats triats per a constituir la primera corporació provincial. Es tracta d'una modificació que es va decidir dur a terme en 2020 però que finalment no va poder materialitzar-se a causa de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19. En aquest sentit, José Martí ha fet referència al fet que la Diputació complirà dos-cents anys en 2022, raó per la qual "en col·laboració amb l'UJI, realitzarem una celebració especial".

El president ha incidit en què "és un canvi que persegueix donar un major protagonisme i entitat pròpia al Dia de la Província", que, en la seua opinió, anteriorment, en coincidir amb el primer dissabte de Magdalena, "quedava diluït".

No obstant això, ha mostrat la intenció del seu equip de govern de, "introduint alguns canvis que considerem convenients, assentar fermament el lliurament de les distincions del Dia de la Província creades per l'anterior corporació en 2015, com un dels emblemes d'aquesta casa perquè la província tinga el protagonisme que es mereix".

Alta Distinció

L'Alta Distinció de la Província de Castelló s'entregarà a una representació simbòlica de tots els sectors vinculats a la Sanitat Pública per a reconéixer que "en els moments més durs de la pandèmia han afrontat el gran repte de fer front a una malaltia desconeguda, que es va anar propagant amb gran velocitat, posant a prova a tot el sistema de salut". La Diputació "reconeix el seu lliurament i esforç, amb un marcat perfil humà, com a exemple per a tota la societat".

Distincions

La Distinció al Mèrit de les Arts recau sobre l'escriptor i periodista de la Vilavella, Manuel Vicent, que entre altres reconeixements compta amb el Premi Alfaguara de Novel·la 1966, el Premi Nadal 1987 i el Premi de Periodisme internacional 2019 del Club Internacional de Premsa. L'autor manté una gran vinculació personal, professional i creativa amb Castelló i, segons José Martí, "creiem sincerament que la província estava en deute amb Manuel Vicent".

La Distinció al Mèrit Esportiu és per al Club d'Atletisme Platges de Castelló, que el passat 20 de març va complir quaranta anys d'existència, "collint grans èxits a Espanya i a escala internacional", un fructífer període en el qual ha obtingut 233 títols de campionats d'Espanya, ha sigut qualificat per la Real Federació d'Atletisme com el millor club d'atletisme de la història i ha rebut la placa al mèrit esportiu del Consell Superior d'Esports.

La Distinció al Mèrit Solidari és per al Banc d'Aliments i FoodRation4All, per la seua obstinació en l'obtenció d'aliments en perfectes condicions de consum per a redistribuir-les gratuïtament a les persones sense recursos de tota la província, a través d'organitzacions benèfiques associades i prèviament valorades pels seus treballadors socials. "Una labor sempre encomiable, i més en aquests temps de pandèmia, en els quals el Banc d'Aliments atén més de 17.000 persones de la província". Des de l'any passat, el Banc d'Aliments i l'empresa FoodRation4All, en col·laboració amb l'UJI, l'Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló han posat en marxa en la capital de la Plana, i de manera pionera a Espanya, el projecte, 'Ningú sense la seua ració diària', un innovador sistema de donació d'aliments de manera virtual per a afavorir la integració de les persones en risc d'exclusió.

La Distinció al Mèrit Innovador s'atorga a l'Institut de Tecnologia Ceràmica per la constant evolució de "una indústria fonamental per a aquesta província". Tota una institució que va fer els seus primers passos en 1969 en el si de la Facultat de Química de la Universitat de València de la mà del professor Agustín Escardino i "que ha actuat des de la seua creació com a motor dinamitzador de l'avanç tecnologia del sector de fabricants de paviments i revestiments ceràmics". El seu paper ha sigut fonamental en l'evolució experimentada en els últims anys pel sector.