La Diputació de Castelló presenta en Fitur el pla Necst Destination amb una inversió de quatre milions d'euros de fons europeus per a impulsar el projecte cicloturístic Castelló Cycling

La Diputació de Castelló presenta en Fitur el pla Necst Destination amb una inversió de quatre milions d'euros de fons europeus per a impulsar el projecte cicloturístic Castelló Cycling
La Diputació de Castelló presenta en Fitur el pla Necst Destination amb una inversió de quatre milions d'euros de fons europeus per a impulsar el projecte cicloturístic Castelló Cycling.
18 de Gener de 2023

El president José Martí assenyala que es tracta d'una injecció econòmica històrica per a la província amb l'objectiu de llançar la gestió sostenible del turisme i convertir el cicloturisme en producte clau i vertebrador de les nostres comarques"

La Diputació de Castelló manté el seu més ferm suport al sector turístic i el fa assistint, un any més, a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) que se celebra aquesta setmana a Madrid on ha presentat el pla Necst Destination Castelló 2026. Es tracta d'un pla d'inversió amb fons europeus que atraurà quatre milions d'euros per a impulsar el projecte clicloturístic Castelló Cycling.

Tal com ha explicat el president José Martí durant l'acte de presentació "sempre hem defensat la importància que les diputacions provincials siguen un instrument per a aconseguir que els recursos europeus arriben al conjunt de la població, la qual cosa s'ha traduït en aquest Necst Castelló i en una injecció econòmica històrica per a aquesta província". "Quatre milions d'euros emmarcats en un objectiu doble: la gestió sostenible del turisme i convertir el cicloturisme en producte clau i vertebrador de les nostres comarques, i aconseguir també la desestacionalització", ha afegit.

Per la seua part, la diputada de Turisme, Virginia Martí, ha explicat que el projecte abasta quatre eixos d'actuació: la transició verda i sostenible al qual es destinaran 710.000 euros; la millora de l'eficiència energètica al qual es destinaran 1.197.520 euros; la transformació digital amb una inversió d'1.138.985,51 euros; i la competitivitat amb 948.691,35 euros.

Virginia Martí ha afegit que "l'objectiu és la gestió sostenible del turisme i obrir el nostre destí a nous mercats".

Acció de Cohesió de Destí

El pla Necst Destination Castelló 2026 s'emmarca dins de l'Acció de Cohesió de Destí (ACD) per a la gestió sostenible de fluxos turístics en el qual la Diputació de Castelló ha marcat el cicloturisme com a producte vertebrador del territori. A més, forma part, juntament amb els plans de sostenibilitat turística, de l'estratègia de sostenibilitat turística espanyola, i es desenvolupen de manera coordinada pel govern central i autonòmic.

El primer dels eixos és el de transició verda i sostenibilitat per al qual es destinaran 710.000 euros i, a través del qual, s'impulsarà el pla d'adaptació del destí al canvi climàtic, el projecte de sistemes d'alerta de riscos sobre el territori i la instal·lació de miradors panoràmics de naturalesa. També en aquest apartat es desenvoluparà el pla per a la sostenibilitat del sector primari i foment de productes agroalimentaris de KM0 sota la marca Castelló Ruta de Sabor.

El segon eix comprén la millora de l'eficiència energètica i compta amb una inversió d'1.197.520 euros per al pla de senderes BTT i interconnexió dels ja existents i la instal·lació de punts de càrrega per a bicicletes elèctriques, bike tools, estacions de neteja i aparcaments de bicicletes.

El tercer eix serà la transició digital per a la qual hi ha una partida d'1.138.985,51 euros i es preveu impulsar la senyalització de les carreteres de la Diputació de Castelló i rutes de muntanya a través de senyals intel·ligents dirigits al cicloturista. També es desenvoluparà material digital, una estratègia de màrqueting digital i un portal web especialitzat en cicloturisme.

El quart i últim eix és el de la competitivitat i comptarà amb una inversió de 948.691,35 euros. Els projectes inclosos en aquest eix són: el programa d'acceleració empresarial i emprenedoria vinculada al cicloturisme, el pla de sensibilització de seguretat viària per al foment de l'ús de la bicicleta, la campanya de comunicació offline de Castelló Cycling, el desenvolupament de l'estratègia de cicloturisme entorn de Club del Producte i la secretaria tècnica de la ACD.

La diputada provincial ha explicat que els quatre milions es repartiran en tres anualitats: 2023 amb 599.70,45 euros, 2024 amb 1.894.820,96 euros i 2025 amb 1.500.585,45 euros.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, també ha intervingut i ha assenyalat la importància de "conéixer el potencial de la província de Castelló, una província diversa i amb futur". "El turisme i les economies de l'oci seran part del futur i Castelló ha d'estar atent per a alçar la mà i reivindicar el seu paper", ha afegit Colomer.

Volta a Espanya

En l'acte també ha participat la diputada provincial d'Esports, Tania Baños, qui ha recordat que la província de Castelló acollirà dues de les etapes de la 'La Vuelta 23', la primera d'elles amb inici a Morella i final a Borriana, i la segona que partirà des de la Vall d'Uixó amb rumb a l'Observatori Astrofísic de Javalambre (Terol). Seran la cinquena i sisena jornades de l'edició número 78 de la gran ronda espanyola, que partirà el 26 d'agost de Barcelona i finalitzarà el 17 de setembre a Madrid.

Baños ha posat en valor el suport de la Diputació de Castelló "al sector ciclista, a la seua afició i tot el que això comporta amb el sector econòmic, a més de l'impuls del turisme a través de l'esport". A més, Baños ha reiterat el seu suport a la compatibilitat del ciclisme de muntanya amb el medi ambient. Cal assenyalar que el director general de La Vuelta, Javier Guillén, ha visitat l'estand de la província de Castelló, però no ha pogut acudir a l'acte de presentació per motius d'agenda.

La Diputació de Castelló inverteix 140.000 euros en La Vuelta amb la intenció de multiplicar per 10 el retorn econòmic que genere a la província, que s'estima d'uns 1,5 milions d'euros.