La Diputació de Castelló finança amb 67.500 euros un projecte de l'UJI per a buscar alternatives sostenibles a l'ús de fertilitzants químics en el sector agrícola

La Diputació de Castelló finança amb 67.500 euros un projecte de l'UJI per a buscar alternatives sostenibles a l'ús de fertilitzants químics en el sector agrícola
El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, en la visita a l'hivernacle en el qual estan treballant el personal investigador i tècnic del projecte.
13 de Febrer de 2023

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, explica que aquest projecte «és un exemple més del suport que donem a un sector tan important a la província com és la citricultura»

La Diputació de Castelló ha concedit a l'equip investigador del Grup de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló la segona anualitat per a continuar amb el projecte «Fixació de nitrogen en cítrics», un estudi que planteja l'ús de microorganismes endòfits amb capacitat de fixar nitrogen atmosfèric en els cultius, com a alternativa sostenible a l'ús de fertilitzants químics i que aporta solucions a un problema agrícola de primer nivell.

El diputat de Desenvolupament Rural, Santiago Pérez, el vicerector d'Investigació, Jesús Lancis, i la vicerectora adjunta d'Investigació, Margarita Vergara, han fet una visita a l'hivernacle en la qual el personal investigador i tècnic els ha explicat detalls sobre aquest projecte.

Durant la visita, Pérez ha explicat que aquest projecte «és una aposta més de la Diputació de Castelló en el suport a un sector tan important a la província com és l'agricultura i, concretament, la citricultura». «A més, hem de tindre en compte el greu problema que pateix la nostra província respecte a la contaminació d'aqüífers i sòls per l'ús desproporcionat de nitrogen, molt necessari per a les plantes, i gràcies a la investigació de la Universitat Jaume I i l'ajuda de la Diputació, podem col·laborar a solucionar un problema rellevant, al mateix temps que es permet donar solució al problema del sector citrícola que té amb l'ús del nitrogen», ha afegit Pérez.

Així mateix, el diputat provincial ha manifestat que «esperem que els resultats d'aquesta investigació puguen materialitzar-se ràpidament en productes comercials que puguen satisfer les necessitats del sector».

Per part seua, Jesús Lancis ha assenyalat que «la investigació científica, amb els seus procediments i mètodes basats en l'experimentació, és l'única alternativa que permet abordar de manera rigorosa els reptes i desafiaments als quals s'enfronta la societat, en aquest cas, un sector estratègic per a la província de Castelló, com és el sector agrícola».

En aquest sentit, ha destacat que «la Universitat disposa dels equips d'investigació, els laboratoris i la instrumentació adequada per a realitzar aquest tipus d'estudis i és molt gratificant comprovar la confiança depositada per la Diputació en l'UJI per a impulsar la competitivitat i sostenibilitat del sector citrícola».

Bacteris fixadors de nitrogen

El nitrogen és essencial en els processos de síntesis de proteïnes i en la fotosíntesi de les plantes. L'estudi es va iniciar l'any passat amb la prospecció, aïllament i identificació de 70 bacteris endòfits fixadores de nitrogen, a partir d'espècies de plantes silvestres de famílies d'interés agronòmic, amb alts nivells de microorganismes endòfits i amb un creixement òptim sense fertilització nitrogenada.

Els estudis en els hivernacles de la universitat pública de Castelló s'estan realitzant en plançons de cítrics, als quals se'ls ha inoculat la endòfita via radicular. S'estan testant més de 10 espècies diferents de bacteris i els resultats aconseguits fins ara estan demostrant que algunes d'elles ajuden a superar la manca de nitrogen.

Els resultats aconseguits, una vegada posat a punt l'inòcul, permetran mantenir en bon estat productiu els cultius, malgrat la reducció de la quantitat de fertilitzants nitrogenats que es preveu vindrà regulada per normativa. Els cultius, en aquest cas els cítrics, una vegada colonitzats per aquesta mena de bacteris aconseguiran obtenir els nutrients que necessiten i es reduirà la dependència de la fertilització química i els problemes relacionats amb ella.

El projecte està estructurat en tres fases diferenciades: una primera de prospecció, aïllament i identificació dels bacteris fixadors de nitrogen, una segona de testat de les mateixes i una tercera fase per al desenvolupament d'un mètode d'aplicació comercial. El conveni amb la Diputació inclou les dues primeres, amb una aportació total de 67.500 euros.

El projecte està dirigit per les investigadores Loredana Scalschi i Begonya Vicedo d'aquest grup d'investigació de l'Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals. A més, compta amb la col·laboració del professor Eugenio Llorens i de la doctoranda Luisa Liu Xu, del mateix grup i la participació, en la primera fase del projecte, de les alumnes Patricia Gargallo i Verónica Ramírez, del programa Estudia i Investiga de l'UJI, que han obtingut el premi Fundació SABADELL a les millors pràctiques.