La Diputació de Castelló duplica en 2020 la inversió a la Plana Baixa respecte a 2019 en superar els 7 milions d'euros en els seus 20 municipis

La Diputació de Castelló duplica en 2020 la inversió a la Plana Baixa respecte a 2019 en superar els 7 milions d'euros en els seus 20 municipis
21 d'Octubre de 2020

José Martí, en el tercer fòrum de la Convenció d’alcaldesses i alcaldes”, ha destacat a Moncofa “la importància del diàleg i de la proximitat amb els ajuntaments” per a definir les prioritats “en aquests moments de pandèmia tan complicats”

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha enaltit hui “l'esforç dels ajuntaments” per a donar una resposta a la societat castellonenca en “aquests moments de pandèmia tan complicats”, treball que han pogut desenvolupar a més amb “l'absolut suport de la Diputació Provincial, que ha dotat a tots els municipis “de la major quantitat de fons de la institució provincial dels últims anys”.

Martí ha presidit aquesta vesprada a Moncofa el tercer dels fòrums de la Convenció d’’alcaldesses i alcaldes”, que ha reunit en el pavelló polifuncional als representants municipals dels 20 ajuntaments de la Plana Baixa: Aín, Alcudia de Veo, Alfondeguilla, Almenara, Les Alqueries, Artana, Betxí, Borriana, Eslida, La Llosa, Moncofa, Nules, Onda, Ribesalbes, Suera, Tales, la Vall d'Uixó, Vila-real i la Vilavella.

José Martí ha incidit sobretot a “continuar avançant per la unitat”, com ha quedat reflectit amb l'aprovació del Pla Reactiva Castelló, dotat amb més de 9 milions d'euros i aprovat amb el suport unànime dels quatre grups amb representació en ple: PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans.

Martí, que ha fet balanç de la gestió desenvolupada durant 2020 i ha analitzat amb els alcaldes i alcaldesses les seues necessitats de cara a 2021, ha estat acompanyat pels diputats de l'equip de govern Tania Baños, Ximo Huguet, Lluïsa Monferrer i Ignasi Garcia. En el seu discurs, el president de la Diputació ha posat de rellevància el canvi que ha impulsat des de juny de 2019 la Nova Diputació, “perquè hem deixat clar que si comptem amb tots i apostem per la proximitat, avançar i aconseguir els reptes de la província serà més fàcil”.

Aquest contacte ha sigut present de manera contínua amb la Plana Baixa, comarca, “que ha sentit molt a prop a la Diputació”, amb números “que parlen per si sols”. La inversió total en els 20 municipis s'ha aproximat als 7 milions d'euros, “la qual cosa suposa duplicar la de 2019, en la qual es va quedar en 3,5 milions d'euros”. “Diem que mai els nostres pobles havien rebut tants fons, i les xifres així ho demostren”, ha recalcat el president.

Gran part d'aquests 7 milions d'euros s'han destinat al Pla 135, amb una quantitat que ronda els 1,9 milions, i al Fons de Cooperació Municipal, amb 1,8 milions, “quantitat que mai abans havia arribat als ajuntaments de manera directa”.

La Diputació també ha estat al costat dels ajuntaments de la comarca durant el temporal Gloria, amb una resposta immediata per part del Consorci de Bombers, que va mobilitzar de manera simultània maquinària als municipis afectats. Almenara, Borriana, la Llosa, Moncofa i Nules, a més, han rebut ajudes específica que s'han aprovat per a fer front a les despeses extraordinàries que van tindre lloc, que arriba als 30.000 euros.

La pandèmia

José Martí ha subratllat el “complicat any que estem vivint tots a conseqüència de la Covid-19”, recordant en aquest punt que “la Diputació ha estat des del principi al costat dels ajuntaments, sent pioners a nivell estatal a l'hora de subministrar material de protecció sanitària i, ara, a un fons exclusiu per a sufragar despeses provocades per la pandèmia que, en el cas de la Plana Baixa, ascendeix a 627.000 euros.

Una altra de les apostes de la Diputació per a estar al costat dels ajuntaments és l'assistència tècnica que necessiten per a les seues actuacions, sobretot els més xicotets, d'aquí ve que es vaja a reforçar el servei de Ofisam. En el seu discurs, José Martí també ha destacat el Pla d'Ocupació, amb subvencions per als ajuntaments de la Plana Baixa que ronda els 134.000 euros.

Garantir el proveïment d'aigua i el sanejament és un altre dels reptes de la Nova Diputació reptes, d'ací que s'hagen atés les necessitats de localitats com Aín o de Xilxes, on s'ha fet una inversió de més de 433.000 euros per a la substitució de la canonada d'impulsió de la platja a l'estació depuradora.

Una altra de les àrees prioritàries destacades pel president de la Diputació és la dels serveis socials, “claus perquè la qualitat de vida en els vostres municipis no ha de ser un privilegi, sinó una absoluta realitat”. Prop de 808.000 euros s'han destinat enguany a projectes socials entre els municipis de la comarca que, a més, “han donat més llibertat als ajuntaments en l'hora de decidir on volen destinar aquests recursos, sense tuteles ni paternalismes”.

En fer balanç de la gestió realitzada a la comarca, José Martí ha incidit en les millores que la Nova Diputació ha introduït després d'escoltar als alcaldes al Pla 135, el muntant global del qual ascendeix a 12,3 milions d'euros per a tota la província. «Hem incorporat les reivindicacions dels municipis, aplicant una discriminació positiva per als pobles xicotets i incrementant fins al 50 per cent el percentatge de la subvenció que es pot destinar a despesa corrent i permetent que es gasten les baixes de les licitacions, sense que calga retornar-les a la Diputació com ocorria anteriorment».

Intervencions de les alcaldesses i els alcaldes

Al començament de l'acte ha pres la paraula l'alcalde de Moncofa, Wenceslao Alós, per a donar la benvinguda a tota la representació municipal i provincial. Alós ha defensat des del faristol el paper de la Diputació com a institució que vetlla perquè els municipis més xicotets compten amb tots els recursos per a garantir els seus serveis públics. En aquest sentit, ha agraït al president José Martí l’haver impulsat una línia d’ajudes per a cobrir les despeses extraordinàries que els ajuntaments han hagut de fer front a causa de la pandèmia de Covid-19.

A banda de Wenceslao Alós, també han intervingut els primers edils de Nules, Artana, Betxí, la Vilavella, Aín, Borriana, Onda, la Llosa, Vila-real, Moncofa, les Alqueries, Xilxes, Alfondeguilla, Ribesalbes, Tales i Almenara. Dins de les reivindicacions municipals s’ha constatat la dualitat entre litoral i interior que caracteritza aquesta comarca. Mentre que els pobles de costa han reivindicat la necessitat de recolzar el sector de la taronja, molt arrelat a la comarca, i d’accelerar els tràmits perquè s’establisquen més indústries, els municipis d’interior han reclamat més fons per a plantar-li cara al repte demogràfic i la millora de les telecomunicacions. Altres qüestions comunes que han despertat l’interés dels alcaldes ha sigut l’impuls en l’ús d’energies renovables, la creació d’ajudes de manteniment de camins compartits entre poblacions i la renovació del pla de subvencions per a combatre la pandèmia..

De forma pràcticament unànime s’ha coincidit a felicitar la Diputació per la seua ràpida i eficient resposta davant les destrosses del temporal Gloria i la crisi sanitària de la Covid-19. Així mateix, també s’ha donat el beneplàcit al nou format que s’ha estrenat enguany per a la convenció d’alcaldesses i alcaldes i que permet, per primera vegada, un diàleg fluid i directe entre els regidors i l’equip de govern. El president ha remarcat sentir-se “molt còmode” amb les noves regles de funcionament i ha expressat el seu desig de que “haja vingut per a quedar-se”.