Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

La Diputació de Castelló col·laborarà en la recerca d’una fosa amb víctimes de Moncofa «per a tancar ferides encara obertes»

La Diputació de Castelló col·laborarà en la recerca d’una fosa amb víctimes de Moncofa «per a tancar ferides encara obertes»
9 d'Abril de 2021

La diputada de Memòria Històrica, Tania Baños, així s’ha compromés amb els familiars en una reunió convocada «per a escoltar les històries d’aquelles persones que encara viuen amb la incertesa de no saber on estan els seus sers estimats»

La Diputació de Castelló col·laborarà en els treballs de localització a Nules d’una fosa comú de la postguerra per a, més endavant, procedir a l’excavació i la recuperació dels cossos dels represaliats en ella presents. Segons testimonis de l’època, aquesta cavitat es localitzaria en un extrem sud del terme municipal nuler, prop d’un antic camp de concentració, i en elles reposarien les restes de quatre veïns afusellats pel franquisme de Moncofa.

La diputada de Memòria Històrica, Tania Baños, ha mostrat al Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló la seua total disposició a aportar fons per a finançar aquesta actuació, que començaria, en una primera fase, amb la prospecció del terreny per a determinar l’existència d’aquest fossar.

Tania Baños ha transmés aquest compromís directament als familiars de les quatre víctimes durant el transcurs d’una reunió convocada «per a escoltar les històries i donar resposta a les reivindicacions d’aquelles persones que encara a dia de hui viuen amb la incertesa de no saber on estan els seus sers estimats». En representació del Grup de Recerca per la Memòria Històrica ha estat Juan Luis Porcar i per Arqueoantro, l’empresa que realitza les exhumacions, Miquel Mezquida.

La participació provincial es concretarà, com ha confirmat Baños, amb el conveni que la Diputació subscriurà amb el Grup de Recerca, el qual està quantificat enguany en 50.000 euros. «Existeix la ferma voluntat d’aquesta Nova Diputació de continuar avançant en la reparació dels drets de les víctimes de la repressió franquista, que no està tan lluny com pensem, i en la recuperació de la memòria històrica per a construir una societat més democràtica».

Cal recordar que aquesta legislatura és la primera en què la Diputació de Castelló ha mostrat interés «per tancar ferides obertes de les víctimes del franquisme» amb la creació d’una delegació dedicada exclusivament a la Memòria Històrica. En els dos primers anys d’existència ha contribuït a fer possible les exhumacions de víctimes en el Cementeri Civil de Castelló de la Plana i ja prepara noves línies de finançament per a municipis perquè promoguen polítiques de recuperació de la memòria.