La Diputació de Castelló assumirà la redacció d’un pla d’acció per a protegir i consolidar els penya-segats del castell de Peníscola

La Diputació de Castelló assumirà la redacció d’un pla d’acció per a protegir i consolidar els penya-segats del castell de Peníscola
24 de Març de 2021

El president José Martí ha assegurat que la institució treballa en la planificació de mesures per a garantir la seguretat dels visitants i l’estabilitat del conjunt històric

La Diputació de Castelló assumirà la redacció del pla que determinarà les accions a seguir per a protegir els penya-segats que conformen el tómbol de Peníscola. Ho ha anunciat aquest mateix dimecres el president de la corporació provincial, José Martí, des de la imponent fortalesa peniscolana, on ha destacat que amb la redacció d’aquest document es pretén fixar solucions als problemes d’inestabilitat detectats des de 2019 al macís rocós per la filtració d’aigües a l’interior.

«El despreniment de 2019 ens va deixar una advertència clara, havíem d’actuar i començar a planificar accions preventives per a garantir la seguretat dels visitants i una adequada protecció del conjunt històric». «I així ho vam fer», ha afegit. Martí ha explicat que en una primera fase s’ha confiat amb el recolzament de la Universitat Politècnica de València per a l’execució d’una anàlisi exhaustiva de la massa pètria «que ens ha servit per a determinar l’estat de consolidació del tómbol». D’aquests treballs, en què s’han comparat les dades recollides en 2018 per a fer una recreació digital fidedigna de l’entorn, s’ha extret l’existència de riscos i que l’origen desperfectes es deu al desgast provocat en la pedra per la força continuada de l’aigua de la mar i a la filtració de la pluja per les cavitats internes.

La diputada de Cultura i responsable de la gestió del castell, Ruth Sanz, ha explicat que s’han detectat dues àrees més que comparteixen les mateixes característiques geològiques que la zona que va patir el despreniment a les darreries de 2019. «Sabedors d’això, aquest mes hem donat llum verd a l’elaboració, per part de l’UPV, d’aquest nou pla d’acció que dictaminarà les mesures concretes a escometre, el finançament i les institucions que, per competències, hauran d’assumir-ho».

«El que tenim clar», ha dit el president, «és que hem de comptar amb un projecte a la mà que ens permeta presentar-lo a convocatòries de subvencions nacionals i internacionals, perquè d’avant-sala sabem que el cost d’intervenció i reparació serà prou elevat». El termini màxim de redacció d’aquest document és de quatre mesos. Els objectius que haurà d’incloure són el drenatge de les muralles, mesures de protecció dels penya-segats i accions per a protegir la seguretat marítima.

El president José Martí, així com la diputada Ruth Sanz i l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, s’han apropat a la zona afectada en barca per a comprovar a primera vista l’estat dels penya-segats. Tots tres han compartit la visió que cal protegir i posar en valor el patrimoni que atresora la província «i que ho hem de fer totes i tots a una».

2,5 MILIONS D’INVERSIÓ EN EL CASTELL

En els últims anys, el castell de Peníscola -declarat BIC i Monument Nacional- ha rebut una inversió de 2,5 milions d’euros entre fons propis i externs que han servit per a actualitzar tots els serveis de les dependències papals i musealitzar gran part del recinte. «Tot això per a oferir una experiència més atractiva als centenars de milers de persones que cada any el visiten», ha manifestat Sanz. Cal assenyalar que aquest és l’atractiu turístic més visitat de la província de Castelló.