Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

La Diputació de Castelló aprova amb els vots de l'equip de govern una moció instant el blindatge actual i futur de les pensions i el seu poder adquisitiu

La Diputació de Castelló aprova amb els vots de l'equip de govern una moció instant el blindatge actual i futur de les pensions i el seu poder adquisitiu
28 de Septiembre de 2022

El ple aprova de manera unànime dues declaracions institucionals instant el Govern d'Espanya a impulsar un Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi i a agilitzar el desenvolupament de la Llei Integral contra el Tràfic d'Éssers humans

Castelló, 27 de setembre de 2022. El ple de setembre de la Diputació de Castelló ha aprovat una moció per iniciativa de l'equip de govern en la qual se sol·licita el manteniment del poder adquisitiu del sistema de pensions. En el text s'insta el Govern d'Espanya i al Congrés dels Diputats a promoure una reforma de la Constitució que transforme les pensions en un dret fonamental i que per tant es prohibisca expressament que qualsevol govern, actual o futur, puga retallar o privatitzar, totalment o parcialment, el Sistema Públic de Pensions. El document recull com a obligació constitucional el manteniment del poder adquisitiu real i que aquest no es veja afectat negativament per l'aplicació de retallades, pujada d'impostos, copagaments, tarifes o qualsevol altre procediment. Es tracta d'una iniciativa que sorgeix dels contactes mantinguts amb la Mesa Estatal pel Blindatge de les Pensions (MERP) i que l'equip de govern va proposar aprovar unànimement amb el suport de tots els grups. Finalment s'ha aprovat com a moció amb els vots favorables de PSPV-PSOE i Compromís i l'abstenció de PP i Ciutadans. En el saló de plens ha sigut present una representació de la MERP.

El portaveu del Grup Socialista, Santi Pérez, ha lamentat que els grups de l'oposició no hagen accedit a la defensa unànime del blindatge de les pensions per part del ple i ha explicat que «davant la negativa de l'oposició de recolzar la nostra declaració institucional, en l'equip de govern hem optat per aprovar-la com a moció». En aquest sentit, ha recordat que «la defensa de les pensions i el poder adquisitiu dels nostres majors forma part de l'ADN del Partit Socialista». També ha assenyalat que, en matèria de pensions, «la gestió de l'actual govern socialista suposa una esmena a la totalitat del que va ocórrer en l'etapa anterior amb Rajoy, en la qual els pensionistes van perdre poder adquisitiu d'una manera molt significativa».

Per part seua, el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha defensat que les pensions «són un dels pilars bàsics del nostre Estat de Benestar. Per això, en Compromís tenim molt clar que és un dret que s'ha de garantir amb una reforma constitucional. Primer, per a garantir el poder adquisitiu de les persones pensionistes, que puguen tindre i mantindre una vida digna i, sobretot, també per a evitar qualsevol intent de privatització i mercadejos amb el que ha de ser un dret fonamental».

Prevenció del suïcidi

Altre dels acords del ple ha sigut l'aprovació d'una declaració institucional amb el suport de PSPV-PSOE, Partit Popular, Compromís i Ciutadans, instant l'elaboració d'un Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi que, entre altres aspectes, incloga més recursos econòmics i humans en l'àmbit de la salut mental. Es tractaria de propiciar una intervenció en els diferents estaments, individual, familiar, comunitari, social, educatiu i sanitari, fer un seguiment personalitzat de les persones vulnerables, afectades i familiars i, a més, mantindre una coordinació efectiva de recursos en l'àmbit nacional.

En conseqüència, la Diputació de Castelló reivindica un Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi que genere un marc per a la creació de plans autonòmics, amb dotació pressupostària suficient per a la seua posada en marxa i execució.

El pla ha de recollir una una millora real de l'atenció primària, des del convenciment que resulta fonamental conéixer i comprendre la conducta suïcida. Per això, el text aprovat aposta per articular mecanismes que ajuden a «conéixer i comprendre la conducta suïcida», la qual cosa suposa comptar amb «investigadors i investigacions que oferisquen informació rigorosa i actualitzada al nostre moment històric i social, i que permeten desenvolupar models d'intervenció plurals, específics i realment eficaços».

Contra el tràfic d'éssers humans

Els diputats provincials han aprovat de manera unànime una segona declaració institucional en la qual s'insta el Govern d'Espanya a agilitzar el desenvolupament de la Llei Integral contra el Tràfic d'Éssers humans i la posada en marxa de plans específics d'inserció sociolaboral i de protecció afegida a les víctimes fins que el contemple l'aprovació definitiva d'aquesta llei. Es tracta d'una resolució que s'adopta en el marc de la celebració del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual, que es va commemorar divendres passat 23 de setembre.

En aquest document també se sol·licita la reforma de la Llei d'Estrangeria per a incloure la regularització de les persones víctimes de tràfic per explotació sexual.

Altres punts del document tenen a veure amb la Generalitat Valenciana, a la qual s'insta a reforçar i incrementar els sistemes de detecció, prevenció, registre i lluita contra el tràfic de persones en l'entorn laboral i amb finalitat d'explotació sexual en el territori de la Comunitat Valenciana.

També se sol·licita que el govern autonòmic, de manera coordinada amb el Govern d'Espanya, desenvolupe un protocol institucional i administratiu comú per a la formació del personal que atendrà les víctimes de tràfic de persones.

Instants abans de les dotze del mig dia el president de la Diputació va decidir fer un recés de diversos minuts perquè els diputats es pogueren sumar a la concentració institucional convocada en la Plaça de les Aules de rebuig als assassinats masclistes que s'han produït en les últimes hores.

A la sessió plenària de hui no han pogut acudir les diputades Tania Baños, per trobar-se de viatge oficial, i María Ángeles Pallarés, per malaltia. Per part seua, Ruth Sanz, ha intervingut per via telemàtica.