La Diputació de Castelló obri les portes de les Aules a l’art i la reflexió contra la violència de gènere

La Diputació de Castelló obri les portes de les Aules a l’art i la reflexió contra la violència de gènere
3 de Febrer de 2022

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, es felicita per la consolidació del projecte ‘ReViu Les Aules’, el qual compta amb el talent jove de la província per a completar la programació del centre cultural

L'Espai Cultural Obert de la Diputació, ECO Les Aules, ha inaugurat hui l'impactant projecte expositiu ‘Des de l’Amor’, de l'artista alcorina Ana Beltrán Porcar. Un treball que pren com a base els casos de violència cap a les dones registrats al llarg de l'any 2020 en els mitjans de comunicació. Aquesta mostra de pintura abstracta es podrà visitar fins al 12 de març, de dilluns a dissabte (10.00-14.00 i 17.00-21.00), amb lliure accés.

Ana Beltrán Porcar ha volgut reflectir en aquesta instal·lació comissariada per David Luis López l'impacte de la violència patida per les dones per part de les seues parelles, ex parelles o en l'àmbit familiar. En lloc de recórrer a la figuració, l'artista ha optat per l'abstracció, amb el roig com a predominant, “el color de la sang i també de la passió”, en representació d'una dura estadística numèrica que va molt més enllà de les fredes xifres.

La sala d'exposicions d'ECO Les Aules es divideix en dues parts diferenciades, però vinculades entre elles. ‘Terrorisme ‘20’ és la composició de gran mida que mitjançant diferents codis de gradació expressa les manifestacions violentes exercides durant l'any analitzat. Eixes diferents peces són separades de manera individual en l'altra part lateral, reunides sota el nom de ‘Iceberg’.

En l'altra meitat de la sala canvia el format. La instal·lació ‘Terrorisme’21’ està composta per moltes teles de color negre amb pintura roja que conviden a entrar a través d'elles, endinsant-se cada vegada més en una situació que evoca l'angoixa que senten les dones amenaçades.

Segons Ana Beltrán Porcar, aquesta mostra cerca ser un crit d'atenció enfront d'un problema arrelat socialment. Una manera de visualitzar eixa violència contra la dona. El seu objectiu final és ajudar a entendre aquesta xacra i actuar a manera de prevenció a través de l'educació per a acabar amb el feminicidi.

La mostra ha obert les seues portes a migdia amb la presència de la diputada de Cultura, Ruth Sanz; la subdelegada del govern a Castelló, Soledad Ten; els diputats provincials Ignasi Garcia; Susana Marqués; Cristina Fernández; i representants de la Universitat Jaume I.

Sanz ha fet un balanç positiu del primer any d’existència de ‘ReViu Les Aules’, un projecte que des de la seua creació ha servit de catapulta per a joves artistes castellonencs que han guanyat un espai on exposar les seues creacions artístiques de forma gratuïta. «Estem posant els noms de la nostra joventut en el mapa cultural espanyol». Així mateix, ha destacat que les Aules es convertirà aquestes setmanes en un espai de lluita contra la violència masclista a través de l’art.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES DINS DE ‘DES DE L’AMOR’

>Dissabte 19 de febrer (12.30). ‘Això no és amor. Reconèixer i comunicar la violència de gènere’. Taula rodona amb Marina Marroquí, Nuria Coronat i Marina Vargas, coordinada per Ana Beltrán.

>Dissabte 5 de març (12.00). ‘Un recorregut per l’art amb perspectiva feminista’. Xarrada a càrrec de Margarita de Aizpuru (comissària, investigadora i crítica d'art).

>Divendres 11 de març (des de les 17.00). ‘Pilars’. Performance d'Ana Beltrán Porcar. Acció contínua en horari de sala.