Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Diputació convocarà aquest 2021 una línia d’ajudes per a projectes que aposten per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic

La Diputació convocarà aquest 2021 una línia d’ajudes per a projectes que aposten per la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic
26 de Gener de 2021

La institució commemora el Dia de l’Educació Ambiental amb un ‘webinar’ per a reforçar el paper de la formació en la protecció del nostre entorn

La Diputació de Castelló s’ha sumat aquest dimarts, 26 de gener, a la commemoració mundial del Dia de l’Educació Ambiental amb una conferència en línia dedicada a reforçar el paper de la formació en la preservació i millora del patrimoni natural. Un marc que ha servit per a anunciar la pròxima convocatòria d’una línia de subvencions perquè entitats sense ànim de lucre desenvolupen projectes innovadors relacionats amb la sostenibilitat, la cura de l'entorn natural o la lluita contra el canvi climàtic.

Així ho ha comunicat la diputada de Medi Natural, María Jiménez, durant la sessió inaugural del ‘webinar’, en el que s’han donat lloc representants municipals i de l’activisme mediambiental provincial. Jiménez ha informat que la partida està dotada de 70.000 euros i que és una de les novetats que s’han introduït enguany en el pressupost “per a contribuir a reactivar la província també des medi ambient”. Sumant la resta de convocatòries, les destinades també a municipis, la Diputació destinarà 420.000 euros en ajudes per a la protecció del medi natural.

Aquesta notícia, que ha sigut rebuda amb bones mires per parts dels presents, ha protagonitzat l'arrancada de la conferència, per a la qual s'ha comptat amb un destacat planter de ponents, format tant per professionals de l'àmbit del medi ambient com d'entitats que diàriament vetllen per la conservació i protecció del nostre entorn.

La totalitat dels participants han coincidit en vore l’educació “com a fonament per a aconseguir una relació sostenible i respectuosa amb el planeta”. Davant això, el president de la Diputació, José Martí, ha aprofitat el seu torn de paraula per a defensar la inclusió de l'educació ambiental com a pilar fonamental del sistema educatiu i la seua extensió més enllà de les etapes obligatòries.

En similars termes s’ha pronunciat Jiménez, qui ha destacat que hem de crear consciència sobre la importància de cuidar el medi ambient i lluitar contra l’emergència climàtica perquè no fer-ho serà un perjudici per al nostre benestar i per a la supervivència del nostre entorn tal i com el coneixem.

LA DIPUTACIÓ, PIONERA EN EDUCACIÓ AMBIENTAL

Quant al paper de les institucions, Martí ha posat d'exemple la pròpia Diputació de Castelló com a organisme pioner en la implantació de l'educació ambiental en el territori. I és que Castelló serà la primera província espanyola que desplegarà aquest servei en tots els seus municipis. Només enguany es preveu una inversió d'1 milió d'euros i la creació de 25 llocs d'educador ambiental. Aquest equip de professionals s'encarregarà de guiar la població per a millorar la gestió dels residus domèstics.

Aquestes declaracions les ha efectuades des del paratge natural de les goles del riu Millars d’Almassora, un dels ecosistemes més rics i complexos de la província de Castelló.

Aquesta acció es troba englobada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS) en promoure l’educació com a ferramenta necessària per a assolir un desenvolupament sostenible. Han intervingut el tècnic de Medi Natural de la Diputació, Blai Peñarroya; la coordinadora tècnica del Col·legi de Ciències Ambientals de la Comunitat Valenciana, Idoia Martínez; la gerent dels consorcis de residus C1 i C3/V1 de la província de Castelló, Silvia López; la presidenta del Consorci del Riu Millars, Merche Galí; la directora-gerent de la Fundació Limne, Sales Tomás; i el gerent de la Fundació Caixa Castelló, Leopoldo Monfort.