Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.
SEU ELECTRÒNICA
Realitza els teus tràmits, gestions tributàries, pagaments o consultes en els nostres serveis online per a ciutadans i empreses.
PORTAL DE TRANSPARÈNCIA
La nostra eina de treball per a rendir comptes davant la ciutadania i atendre les seues propostes.

La Diputació conservarà en l'Arxiu Provincial quasi mig miler de documents cedits pel Grup Per la Recerca de Memòria Històrica de Castelló

La Diputació conservarà en l'Arxiu Provincial quasi mig miler de documents cedits pel Grup Per la Recerca de Memòria Històrica de Castelló
26 d'Octubre de 2020

El president de la institució provincial, José Martí, i la presidenta de l'associació, Maribel Peris, signen un contracte de comodat per a la cessió d'un fons format per documents originals dels propis ciutadans i de còpies digitalitzades d'arxius nacionals, provincials i locals

El president de la Diputació, José Martí, i la presidenta del Grup *per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC), Maribel Peris, han signat el contracte comodat per a la cessió al Fons Històric de la institució provincial per un període de cinc anys de l'arxiu de documents elaborat per aquesta associació, que consta de 493 documents. Es tracta d'un material «d'extraordinari valor» que serà accessible als investigadors i al públic en general a través de la web de l'arxiu https://archivo-dipcas.odilo.es/portalarchivo/consultas, en la qual els usuaris poden trobar un enllaç d'accés a la informació digitalitzada del Grup per la Recerca de la Memòria que conté originals en paper i digitalitzats aportats per les famílies de les víctimes i còpies digitalitzades procedents d'arxius nacionals, autonòmics i locals.

Els 493 documents s'agrupen en quatre seccions: documents d'àmbit supraprovincial, provincial, municipal i documents personals. D'ells, 417 estan impresos i amb còpia digital, 27 són només impresos i els 49 restants còpies digitals d'originals. Així ho ha explicat el president Martí, qui ha destacat «la importància d'aquesta eina que contribuirà a aportar llum sobre un període molt convuls i traumàtic de la nostra història recent». El president ha agraït «molt vivament el treball que ha vingut desenvolupant al llarg dels anys el Grup per la Recerca» i ha posat de manifest «l'emoció i la satisfacció experimentada per les dues parts en el moment de la signatura».

Per part seua, la presidenta del GRMHC, Maribel Peris, ha incidit en la circumstància que l'acord suposa «un reconeixement al projecte impulsat per aquest grup des dels seus inicis, que amb el suport de la Diputació obté unes possibilitats molt importants de difusió de la documentació, que a partir d'ara gana en seguretat tant quant a tractament com a conservació».

La signatura del conveni de col·laboració entre la Diputació i el Grup *per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló s'ha formalitzat en el Servei de Publicacions de la institució, del qual forma part l'Arxiu Provincial. En l'acte, també han sigut presents les diputades responsables de les àrees de Memòria Històrica i Publicacions, Tania Baños i Ruth Sanz.

Durant la visita, els assistents han pogut veure de manera presencial documents procedents dels fons de la pròpia Diputació, com a fotos aèries de bombardejos durant la Guerra Civil a la província, actes dels plens celebrats en els anys de la contesa, i fins i tot, els desperfectes patits en l'enquadernació de l'Acta de 1895 a conseqüència de la metralla procedent dels bombardejos sobre el Palau Provincial.

Uns altres dels documents visionats han sigut la carta pobla de Catí de 1239; la primera edició impresa de l'humanista valencià, Lluís Vives, ‘Instrucción de la mujer cristiana’, de 1528; l'acta de constitució de la Diputació de 1822, i la vella hemeroteca en la qual es poden trobar l'Herald de Castelló i altres publicacions periòdiques antigues.