La Diputació aprova per unanimitat obrir una taula de diàleg social en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló

La Diputació aprova per unanimitat obrir una taula de diàleg social en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló
20 de Juliol de 2021

José Martí ha destacat la importància de “reforçar el diàleg social” per a facilitar l'aprovació dels estatuts i “continuar impulsant la important labor sanitària de l'Hospital Provincial”

La Diputació de Castelló ha aprovat hui en el ple ordinari de juliol, amb el suport de totes les forces polítiques, una declaració institucional que aposta per obrir una taula de diàleg social en el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló. La proposta, llegida en la sessió plenària pel president, José Martí, se centra en “possibilitar el diàleg social, que entenem és necessari per a l'Hospital Provincial”. Per a Martí, “aquest és el camí per a facilitar l'aprovació dels estatuts del centre i que l'hospital continue amb la seua important labor sanitària”.

Per la seua part, des de l'equip de govern el portaveu de Compromís, ha destacat que “la nostra prioritat és el diàleg i que es cobrisquen les vacants, ja que són les i els professionals els qui donaran un servei de qualitat en la població”.

El primer punt de la declaració institucional fa esment a la “necessitat de la negociació sindical, així com el compromís dels empleats públics del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló amb el servei assistencial que ve prestant per tota la província, especialment amb l'Institut Oncològic, l'Institut de Salut Mental i l'Institut Oftalmològic”.

D'altra banda, s'insta la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i a la Diputació a “obrir una taula de diàleg social per a la negociació del Conveni de Constitució i dels Estatuts del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló”, instant per això totes dues administracions que no s'aproven les modificacions del citat conveni i dels estatuts “fins a celebrar les taules necessàries de diàleg social”.

Així mateix, se sol·licita a la conselleria que aprove un acord per a formalitzar un encàrrec de gestió que concrete la població assignada i l'oferta assistencial autoritzada (carta de serveis). Finalment, s'insta l'administració autonòmica a una “negociació de l'oferta d'ocupació pública de 2017 a 2021, consolidació de l'ocupació i la reducció d'alta temporalitat”.

Defensa del servei postal públic de Correus

El ple també ha ratificat una declaració institucional en la qual la Diputació “manifesta el seu suport a un servei postal públic de qualitat, universal, modern i accessible per a tota la província”. El text, secundat per tots els grups polítics, insta l'empresa pública Correus que “dispose dels recursos necessaris per a tindre una plantilla adequada a les necessitats de la ciutadania, principalment en les zones rurals, tant en l'atenció al públic, dins de les oficines, com de repartiment a domicili”.

En aquesta línia, es considera necessari que el servei de Correus estiga inclòs “en el repartiment dels Fons per a la Recuperació, Transformació i Resiliència perquè jugue un paper clau en la resposta que, com a societat, hem de donar a la crisi sanitària i econòmica provocada per la Covid-19”.

La Diputació de Castelló considera “essencial” l'actualització i el manteniment de les Oficines Auxiliars i les Unitats de Repartiment existents en les zones rurals, clau en la lluita contra la despoblació”. Finalment, recull que “és necessari garantir la cobertura dels llocs de treball estructurals necessaris, garantint una plantilla amb suficients treballadors i treballadores i amb la garantia dels compromisos de finançament que permeten el correcte acompliment de la prestació dels serveis postals”.

Des de l'equip de govern tant Santi Pérez (PSPV) com Ignasi Garcia (Compromís) han destacat la “rellevància” que tenen els serveis de missatgeria i paqueteria, i ara més que mai en temps de pandèmia, per a la dinamització econòmica de les zones rurals.

Cotonet

El ple de la Diputació ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Ciutadans i el rebuig del PP, una moció de l'equip de govern en la que s'insta a la Generalitat valenciana i al Ministeri d'Agricultura a “continuar i incrementar les accions que s'estan duent a terme” per al control i erradicació de la plaga del Delottococcus abariae, conegut com Cotonet de Sud-àfrica, “que és fonamental per a salvar al sector agrícola de la nostra província”.

En aquest sentit, es reclama a la conselleria competent en Sanitat Vegetal que “incremente la inversió en la lluita biològica i biotècnica per al control de plagues agrícoles en la Comunitat Valenciana, a més d’instar a la Unió Europea a “incrementar els controls als productes que provenen de països tercers i a equiparar les mesures exigides en l'ús dels productes fitosanitaris”.

Santi Pérez, portaveu socialista en l'equip de govern, ha destacat que els problemes del Cotonet “vénen des de lluny, perquè estem parlant ja de la seua presència en 2009” i que ara amb la Nova Diputació, “malgrat no tindre competències, “estem escoltant les cooperatives per a ajudar-los a crear insectaris, a més d'acords amb l'UJI que recullen projectes d'investigació per a combatre les plagues i malalties dels cítrics”.

Per la seua part, Pau Ferrando, de Compromís, ha demanat “respecte a les normatives europees de control fitosanitari i ha assenyalat que “les institucions hem d'actuar amb responsabilitat”. A més, ha recordat que la Conselleria d'Agricultura “ha dedicat més de dos milions d'euros a la contractació i repartiment d'emergència de dispositius per a intensificar la lluita contra la plaga”.

Nou diputat

En un altre ordre de coses, en el ple a pres possessió com a diputat provincial del grup popular Vicente Antonio Rodríguez Orts, que substitueix a Antonio Cases Mollar.