La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Diputació es consolida com referent en Govern Obert

La Diputació es consolida com referent en Govern Obert
8 de Maig de 2018

La Diputació de Castelló es consolida novament com referent en Govern Obert i transparència en el seu objectiu de millorar la qualitat democràtica de la ciutadania.

8 de maig.La Diputació de Castelló es consolida novament com referent en Govern Obert i transparència en el seu objectiu de millorar la qualitat democràtica de la ciutadania. El Palau Provincial acull avui la I Fira de Govern Obert 'Fronteres del Govern Obert' que impulsa la Diputació en col·laboració amb la Conselleria de Transparència com a part de la programació nacional que impulsa el Ministeri dins de la Setmana de l'Administració Oberta que se celebra amb iniciatives també a nivell mundial. 

El president de la Diputació, Javier Moliner, ha assegurat en obertura de la fira que “El Govern Obert és una oportunitat per a millorar en l'eficiència pública, millorar en la qualitat democràtica que la ciutadania percep d'una administració, i l'única medicina o antídot per a esborrar les fronteres que puguen existir entre l'administració i les persones administrades”. 

En aqueix sentit, Moliner ha explicat que “avui no ens relacionem igual que fa 10 anys, i l'Administració no pot quedar al marge d'aqueixos canvis. Hem de formar part d'aqueixa revolució digital, l'Administració no pot anar dos passos darrere de la tecnologia, hem de ser més àgils i perdre la por dels canvis tecnològics”.  És per això que el president ha insistit en el fet que “des del Govern provincial ja hem arrancat un procés integral de renovació digital per a ser més eficaços i de major utilitat a la ciutadania i les empreses. Entenem la transparència i el Govern Obert com a part del nostre ADN”.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha posat en valor aquesta “nova manera d'acció com és la transparència, que no ha d'entendre's com un conjunt de tècniques, encara que aqueixes tècniques facen falta per a aplicar-la. Només a través del diàleg s'aconsegueix la transparència, que no té una única resposta i perspectiva, encara que sí que comparteix el destinatari, que és la ciutadania i l'objectiu, una millora de la democràcia”.

Responsables públics, funcionariat i personal públic, sector privat i societat civil ha participat en aquesta iniciativa que s'ha desenrotllat en tres parts. En primer lloc, amb la conferència d'Antoni Gutiérrez-Rubi, a continuació amb ponents que han tractat les tendències i les estratègies més importants en transparència, participació ciutadana, retre comptes, comunicació i innovació pública. La jornada l'ha tancada un torn obert d'intervencions per a compartir experiències i posar en comú qüestions d'interés per a les persones assistents per a rebre assessorament. 

Transparència i Governança Participativa 

La inclusió dels criteris de transparència i governança participativa al funcionament diari de la Diputació de Castelló no són qüestions aïllades a un determinat moment o àrea de funcionament de la institució sinó que formen part, de manera transversal, de tot el mecanisme d'actuació del Govern Provincial. 

D'ací que aquest comportament responga als paràmetres que marquen tant l'Estratègia provincial per a la transparència de la Diputació de Castelló com de l'Estratègia de Governança Participativa, ambdós referents en les seues pràctiques en matèria de Govern Obert en qüestions com la contractació pública, la publicitat de tota la informació de forma accessible a través del Portal de Transparència, i la reutilització de dades i informació al servei de la societat a través del seu canal d'Open Data. 

Cal tindre en compte que el consens entre els cinc grups polítics amb representació en la Diputació, així com la coordinació del Govern provincial amb la Generalitat i els municipis en aquest tema són també destacables en el procés que ha pres la Diputació per convertir-se en un Govern transparent que ret comptes diàriament de la seua gestió a la ciutadania de la província.

Col·laboració amb Generalitat en matèria de Transparència

Coincidint amb la jornada, el president de la Diputació, Javier Moliner, i el conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, han donat bona mostra de la col·laboració d'ambdues institucions en la promoció de l'aplicació de la transparència i el Govern Obert a través de la firma del conveni que impulsa aquests paràmetres en el funcionament dels municipis castellonencs de menys de 20.000 habitants.