Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2018
Dia de la Província 2018
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2018
Dia de la Província 2018

La Diputació destina al Palau de Betxí 371.000€

La Diputació destina al Palau de Betxí 371.000€

4 d'octubre. La Diputació de Castelló manté el seu compromís amb la restauració del Palau dels comtes d'Ariza de Betxí a l'anunciar una nova inversió de 216.000 euros corresponents a la cinquena fase del projecte de restauració de tan emblemàtic edifici. El president de la Diputació, Javier Moliner, ha subscrit aquest matí el conveni de col·laboració amb l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, a través del qual s'articulen les actuacions a dur a terme en aquesta nova fase durant els anys 2017 i 2018.

I és que el Govern de la província està present en aquesta gran actuació de recuperació patrimonial des del primer moment, ja que des de 2014 ha invertit 371.000 euros, amb el seguiment de totes les fases. Així ho ha destacat el president Moliner, qui ha assenyalat que “vam creure en aquest projecte, perquè és un projecte que fa poble, dels que marquen caràcter per a un municipi. Entronca l'essència del que suposa el caràcter d'aquesta terra, tindre sempre present d'on venim i intentar aprofitar allò que forma part de la nostra història per a projectar-nos al futur. I aquesta obra representa l'essència d'això, de saber recuperar un patrimoni històric de tot Betxí, però també un patrimoni històric que sentim com a propi tota la gent de la província i que ha de convertir-se d'ara endavant en un lloc on passen les coses importants del futur de Betxí”.

És per això que el president ha insistit en el suport incondicional de la Diputació amb la consecució d'aquestos treballs. “Des del primer moment us vaig traslladar la meua convicció que la Diputació havia d'estar al vostre costat, hem estat en totes les fases de la recuperació i us ajudarem fins al final, perquè crec que una de les missions del Govern provincial ha de ser aquesta, la d'intentar contribuir amb la nostra presència a aquelles coses que un poble per si mateix no pot emprendre”.

Un treball de la Diputació a què cal sumar el treball tècnic que va realitzar per a aconseguir l'1,5% cultural per part del Ministeri. “En aquest cas, hem tingut la sort de sumar a la nostra sinergia injeccions importants de diners com l'aportació del Ministeri a través de l'1,5% cultural, que ha estat molt benvingut, com ho seran les aportacions que puga fer la Generalitat o les noves que vinguen del Ministeri, però des del primer dia hem estat al costat de l'Administració que estirava el carro per a col·laborar en allò que us resulte útil, i així continuarà sent”.

Per la seua banda, l'alcalde de Betxí, Alfred Remolar, ha agraït el compromís del Govern de la província amb aquest projecte. “Agraesc públicament a Javier Moliner i al Govern provincial la implicació que han tingut des del primer moment amb aquest projecte. El president va dir que estaria en totes les fases de la rehabilitació i així ha estat, cosa que des del poble de Betxí, i així ho vull mostrar avui, agraïm moltíssim”.

La cinquena fase de restauració, que avui s'ha anunciat donarà continuïtat a la recuperació de les dependències de la vivenda de Pascual Meneu. En concret, en aquesta fase s'abordarà la intervenció en els espais de planta primera, així com l'adequació i consolidació de les cobertes de tota la vivenda i part del claustre.

Sumar orgull de pertinença a Castelló

El president Moliner ha posat de manifest la importància del valor patrimonial del palau com a lloc emblemàtic de la província que ofereix orgull de pertinença a tota la gent de Castelló.

“Evidentment aquest és un edifici de la gent de Betxí, però un edifici del què qualsevol persona de Betxí es mostrarà orgullosa de poder ensenyar a qualsevol visita d'altres pobles, i que tot el món puga sentir-lo com a propi. Hi ha elements patrimonials que superen l'àmbit del purament local, i crec que aquest és una bona mostra. I darrere de cada un dels elements recuperats, de cada un d'aquestos elements d'orgull de pertinença com a poble, la Diputació vol estar, i aquest és un bon exemple d'això, i de saber fer-ho des de la coordinació, des de la lleialtat absoluta de treballar per a fer possible arribar fins ací, que era un somni el primer dia i avui, com és normal ja mirem cap al futur, per a aconseguir arribar fins al final”.

Cal assenyalar que la Fortalesa – Castell dels comtes d'Ariza de Betxí és un edifici del segle XVI catalogat pels experts com una joia del renaixement i un dels màxims exponents de l'arquitectura civil valenciana.