La Diputació de Castelló y l’UJI aborden la col·laboració institucional per a aprofitar el potencial de la innovació per al progrés social i territorial

La Diputació de Castelló y l’UJI aborden la col·laboració institucional per a aprofitar el potencial de la innovació per al progrés social i territorial
23 d'Octubre de 2023

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, es reuneix amb la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, per a abordar els projectes, programes i accions compartides per les institucions i traçar el full de ruta d'una col·laboració estratègica.

La presidenta de la Diputació Provincial de Castelló, Marta Barrachina, ha mantingut hui una reunió amb la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, per a abordar els projectes, programes i accions compartits per les dues institucions i traçar el full de ruta d’una col·laboració estratègica per a aprofitar el potencial d’investigació, innovació i extensió universitària com a ferramenta de progrés social i territorial.

La primera presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, acompanyada de la vicepresidenta primera i responsable de l'àrea Econòmica, María Ángeles Pallarés, ha mantingut esta primera reunió institucional de treball en el Rectorat de l'UJI amb la rectora, Eva Alcón, el vicerector d’Investigació, Jesús Lancis; el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo; i la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro.

La màxima representant de la institució provincial ha afirmat que “la Diputació i l'UJI som dues grans aliades per a sumar valor al nostre territori quant a formació i investigació”. Marta Barrachina ha continuat enaltint “l'extraordinària labor que realitza l'UJI per a formar i acostar les oportunitats de desenvolupament personal i professional a tota la província i des del govern provincial vam mostrar el nostre compromís perquè este gran binomi es veja reforçat i emprendre projectes conjunts que permeten continuar potenciant el coneixement i talent en tot el nostre territori”.

En la mateixa línia s'ha referit la rectora Eva Alcón en subratllar “la voluntat de l’UJI de mantenir una relació institucional rellevant, útil i prioritària amb la Diputació per tal d’impulsar accions d’interès comú que puguen suposar un valor afegit per a la cohesió territorial i social a les comarques de Castelló i, al mateix temps, per a generar més i millors oportunitats per a les persones i donar suport als sectors productius en reptes com la sostenibilitat i la millora de la competitivitat”.

A més d'iniciatives institucionals com l'Institut d'Investigació Sanitària, projectes d’investigació en marxa, càtedres i accions culturals arreu de la província, també s’ha abordat la col·laboració entre l’UJI i la Diputació de Castelló en programes de pràctiques que permeten apropar a l’estudiantat universitari a l’entorn rural, una experiència molt valorada fins al moment. Alcón també ha aprofitat la reunió per a traslladar la importància d’obrir noves col·laboracions amb la Diputació en matèria de divulgació científica, per tal d’apropar als municipis tota la tasca de recerca, l’impacte social que té i, d’aquesta manera, promoure la ciència ciutadana i les vocacions científiques, entre altres. Des de la Diputació de Castelló estudiaran eixes possibles noves vies de col·laboració “per a continuar avançant perquè el coneixement generat en la universitat arribe a tota la societat”, ha afegit la presidenta Marta Barrachina.

Finalment, la rectora i la presidenta de la Diputació, juntament amb la vicepresidenta provincial i els vicerectors, han visitat el laboratori on s’està desenvolupant el projecte projecte Intomed, impulsat per investigadors d'Espanya, Portugal, França, Grècia, el Marroc i Tunísia, en el qual participa Víctor Flors, professor i investigador del Departament de Biologia, Bioquímica i Ciències Naturals de la Universitat Jaume I, i que compta amb finançament de la Diputació.

L'objectiu científic és el desenvolupament de noves eines sostenibles per al control biològic de plagues i malalties per a millorar la resistència de cultius mediterranis (tomaca, oliva i cítrics).

El projecte permetrà la generació d'informació útil per a l'aplicació comercial en camp dels resultats obtinguts, la qual cosa garanteix una transferència eficient de coneixements, estratègies i eines noves generades. En última instància, també beneficiarà als consumidors finals, a mitjà i llarg termini, ja que contribuirà al fet que els sistemes agrícoles siguen més segurs i produïsquen aliments més saludables sense residus tòxics. Aquest projecte representa un exemple de l’impacte positiu que té la col·laboració entre l’UJI i la Diputació i com la suma d’esforços institucionals repercuteix en un benefici social.