La Diputació de Castelló tramita 423 expedients del Pla Provincial d'Obres i Serveis

La Diputació de Castelló tramita 423 expedients del Pla Provincial d'Obres i Serveis
8 de Gener de 2024

El pla inversor té caràcter biennal i durant el 2023 es van realitzar totes les tramitacions corresponents a obres i subministraments sol·licitats per ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors.

La Diputació Provincial de Castelló ha tramitat 423 expedients del Pla Provincial d'Obres i Serveis. Este pla inversor té caràcter biennal i durant l'exercici 2023 s'han realitzat totes les tramitacions corresponents a obres i subministraments sol·licitats per ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors.

Una vegada conclòs l'actual pla, des de la Diputació de Castelló estan ultimant el nou pla i com ha explicat el vicepresident i portaveu del govern, Héctor Folgado, “per a este 2024 hem redefinit el pla i a través de Diputació Impulsa dotarem als municipis de més recursos amb menys burocràcia i més llibertat”.

L'ordenança especial reguladora de les noves bases del Pla Provincial d'Obres i Serveis es troba en l'última fase de redacció i com ha explicat el vicepresident, “a través d'esta iniciativa destinem 16.133.390 euros milions d'euros als municipis per a dotar-los de més recursos amb menys burocràcia i més llibertat”.

Com el seu nom indica, el nou pla impulsa als municipis, a les pedanies i a les mancomunitats per a, així, impulsar al conjunt de la província. Per a l'elaboració d'este pla, l'equip de govern presidit per la primera presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina, ha exercit una labor d'escolta real dels veïns de la província i dels seus alcaldes i alcaldesses per a conéixer les seues necessitats més urgents. D'eixa escolta activa i amb el compromís de ser una Diputació àgil, útil i pròxima, el govern provincial s'ha marcat l'objectiu que les ajudes arriben d'una forma més àgil, directa i que responguen a les necessitats reals de cadascun dels ajuntaments.

Amb eixa fi, el pla que forma part de l'eix d'actuació del pressupost 2024 destinat al va imposar als municipis, pretén reduir al màxim la burocràcia i donar les majors facilitats per a ajustar l'ajuda provincial a les necessitats reals de cada municipi.

Quant a les característiques del pla que va directe als municipis per a obres, inversions i despesa corrent, augmenten els recursos ja que la seua consignació s'ha incrementat en aproximadament un milió d'euros respecte a l'anterior pla.

El pla serà biennal pel que cada ajuntament pot triar fer obres any a any si així ho desitja, o sumant les dues anualitats.

També s'incorpora la possibilitat que els ajuntaments puguen destinar fins a un 40% del pla a despesa corrent. En eixe sentit, s'haurà de destinar un mínim del 60% de la quantitat màxima subvencionada a obres, mentre que el 40% restant podrà destinar-se a despesa corrent, això és, aquells recursos destinats a atendre les despeses corrents en béns i servicis, necessaris per a l'exercici de les activitats de l'entitat beneficiària destinats al funcionament dels serveis públics municipals.

Este pla també reafirma la voluntat d'ajudar als més xicotets, per això s'incrementen les aportacions als municipis que tenen sobre la seua gestió pedanies. Sobre aquest tema, per als municipis que tenen fins a dues pedanies, l'ajuda passarà a 26.000 euros; per a municipis amb 3 o 4 pedanies la subvenció arribarà a 48.000 euros; per als quals tenen de 5 a 6 pedanies l'ajuda podrà aconseguir els 76.000 euros i, finalment, els que tenen més de 6 pedanies podran rebre 98.000 euros. Així mateix, Diputació Impulsa també engloba totes les ajudes a les mancomunitats, que sumen un total de 650.000 euros i podran destinar-lo a obra o a despesa corrent, amb total llibertat d'elecció.

Com conclou el vicepresident Héctor Folgado, “els tres pilars en què se sustenta el nou Pla Diputació Impulsa són més recursos, més facilitat per a tramitar-los i més flexibilitat per a dirigir-los on puguen ser més útils per als municipis de la província de Castelló”.