La Diputació de Castelló escolta a la ciutadania per a dissenyar l'Estratègia Provincial de Governança Participativa

La Diputació de Castelló escolta a la ciutadania per a dissenyar l'Estratègia Provincial de Governança Participativa
25 de Decembre de 2023

La institució provincial reunix en una jornada-taller a representants de la societat civil per a fer un diagnòstic de la participació ciutadana i reflexionar sobre accions que milloren i reforcen la democràcia participativa.

La Diputació de Castelló, en el seu compromís de fomentar la participació ciutadana en tots aquells assumptes que afecten els ciutadans de la província, ha organitzat una jornada-taller per a reflexionar i elaborar un document de recomanacions en matèria de governança participativa i incloure-les en les polítiques públiques de la institució provincial.

Així ho ha manifestat la diputada de Participació i Transparència, María Tormo, qui ha explicat que, amb este document “la Diputació afavorix la transparència, la gestió pública eficaç i eficient, l'increment de la conscienciació ciutadana i la implicació d'una població cada vegada més activa amb els assumptes públics”.

En este sentit, María Tormo, que ha estat acompanyada pel director general de Transparència i Participació Ciutadana de la Generalitat Valenciana, José Salvador Tárrega, ha destacat que “l'objectiu és generar un coneixement compartit que ens ajude continuar implementant un model de gestió i de relació amb la ciutadania, perquè en la Diputació de Castelló i en l'equip de govern que lidera la primera presidenta de la institució, Marta Barrachina, creiem en un model de govern obert que promoga la transparència, la participació i la col·laboració ciutadana. Entenem la transparència i el govern obert com a part del nostre ADN”.

Així, durant la jornada s'han celebrat dues taules de treball en les quals han participat personal multidisciplinari pertanyent al propi Consell Provincial de Governança de la Diputació de Castelló, i a altres entitats i institucions de la societat civil i ajuntaments de la província. “Hem d'abordar conjuntament la incertesa de les nostres societats per a construir, d'esta manera, un futur millor per a tots i totes”, ha assenyalat María Tormo. Per això, “les dues taules de treball han sigut dirigides per experts en esta matèria que han exposat el marc teoricopràctic de referència perquè servira de fonament a les aportacions dels assistents”.

La diputada de Participació i Transparència ha assegurat que “esta jornada-taller ha posat de manifest el compromís de la Diputació de Castelló per a promoure les polítiques de transparència a nivell provincial i facilitar l'exercici dels drets d'accés a la informació”. Pel que ha ressaltat la importància de la formació i de la col·laboració dels ajuntaments i la ciutadania, i ha posat l'accent en l'interés d'esta trobada per a, “entre tots, reflexionar sobre quines línies de treball hem de prioritzar en els pròxims quatre anys en esta matèria”.

Així, els assistents han exposat diferents idees entre les quals ha figurat la de dotar d'un compromís polític continuat a la participació ciutadana; la creació de fotos, amb actors definits i especialitzats, que permeten disposar d'un diagnòstic, recursos i la implantació i seguiment del procés; promoure una major comunicació, difusió i rendició de comptes dels impactes dels processos participatius; així com disposar, entre altres, d'una formació d'assessorament i acompanyament tant de les fases inicials d'implementació dels processos participatius com en situacions puntuals.

“Idees de gran utilitat que seran traslladades al Consell Provincial de Governança Participativa de la Diputació Provincial per al seu estudi i, posteriorment, desenvolupar una nova metodologia que reculla i amplie estes mesures que seran incorporades a l'Estratègia Provincial de Governança Participativa de la institució”, ha explicat María Tormo.

Finalment, la diputada de Participació i Transparència de la Diputació de Castelló ha qualificat de “excel·lent” esta jornada, ja que ha comptat amb una gran participació i “idees molt interessants”. “No hi ha transparència sense participació i bon govern, i amb esta trobada hem reforçat el paper de la institució com a forma de govern entre ajuntaments i la ciutadania per a integrar l'aportació de tots dos interlocutors en el disseny de les polítiques públiques de l'ens provincial a través del debat, la reflexió i l'intercanvi d'idees”, ha subratllat la diputada María Tormo.

Cal assenyalar que el Consell Provincial de Governança Participativa és el principal instrument que disposa la Diputació de Castelló per a integrar l'aportació de la societat civil en les seues polítiques públiques.