La Diputació de Castelló aconsegueix el compromís de l’EPSAR per augmentar el finançament a les EDAR fins a 12,3 milions d’euros

La Diputació de Castelló aconsegueix el compromís de l’EPSAR per augmentar el finançament a les EDAR fins a 12,3 milions d’euros
Foto d'arxiu d'una visita a la depuradora de Tales el 5 de juny de 2020.
9 de Gener de 2023

D’acord amb la tendència inflacionista dels preus de les matèries primeres, s’actualitza el pressupost de les obres de construcció i millora de les depuradores de municipis de menys de 5.000 habitants

La Diputació de Castelló ha aconseguit renovar el compromís de finançament de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) recollit en els convenis per a la construcció i millora de les estacions depuradores dels municipis de menys de 5.000 habitants. Així el pressupost de les obres s’incrementa fins a 12’3 milions d’euros, 3,5 milions d’euros més que permeten l’actualització del pressupost estimat d’aquestes infraestructures, d’acord amb la tendència inflacionista dels preus de les matèries primeres.

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha assenyalat que «quan parlem de lluitar contra la despoblació també ens referim a la depuració d'aigües, perquè necessitem pobles sostenibles amb els millors estàndards de qualitat mediambiental».

Després de successives reunions amb els responsables de l’EPSAR, i d’acord amb la tendència inflacionista dels preus de les matèries primeres, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha destacat “la inclusió de noves millores i actuacions per poder garantir un servei de depuració d’aigua a tot el territori de la província”.

En aquest sentit, ha continuat Garcia, “donem un servei de qualitat per netejar les nostres aigües brutes i garantir una cura del nostre medi ambient i, especialment, del nostre sistema hídric”.

Obres pendents i previstes

Entre les obres pendents de licitació, per un pressupost estimat d'1,8 milions d’euros, destaquen el bombeig de l’EDAR de Pavías en el municipi de Figueres, l’EDAR i col·lector en el municipi de l’Alcúdia de Veo i també en la Vallibona.

Les obres en redacció de projecte, per un pressupost de 4,6 milions d’euros, són el Bombeig de la Mata i EDAR en Olocau del Rei, el bombeig fins Sorita en el municipi de Palanques, fins Forcall en Todolella i Villores, fins a Caudiel i l’EDAR en el municipi de Benafer i les EDAR en els municipis de Castell de Cabres, Sacanyet, Torralba del Pinar i Vilamalur.

Finalment, les actuacions incloses en l’acord i que ja estan finalitzades i posades en marxa amb un pressupost de 4,8 milions, són les EDAR en El Castell de Vilamalefa, La Font de la Reina, Les Fonts d'Aiòder, Herbers, Matet i Sorita. Les EDAR i col·lectores dels municipis de Serratella, Vilanova de Viver, Barraques, Pavies, Argeleta i Xodos. I també el col·lector des de l’EDAR de Castelló procedents de Borriol.

L’EPSAR finançarà el 90 % del pressupost estimat de l’execució d’aquestes, que es situa en 1,1 milions, pel que l’import que aportarà l’entitat és de 10.020.821,27 euros.

Obres previstes per encarreg de la Direcció General de l’Aigua

Les obres previstes per encarreg de la Direcció general de les Aigües, amb un pressupost estimat de 3,8 milions d’euros són l’ampliació de les EDAR de Forcall i Santa Magdalena, la modificació del sistema de depuració de Torre Endomenech, les obres de protecció de l’EDAR de Cabanes, la modificació del sistema de depuració en Benlloc i Vilanova d’Alcolea i l’ampliació de la depuradora de Cinctorres.

En aquest sentit, l’EPSAR pagarà el 60 % d’aquestes obres, el que suposa un total de 2.306.476,24 euros.