Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.
Dia de la Província 2019
Dia de la Província 2019
Pla Castelló 135
Pla Castelló 135
Nuestro canal de Youtube
Conoce de cerca toda la actualidad de la diputación de forma ágil y amena.

La Diputació conclou la reconstrucció de l'històric far de Benicarló

La Diputació conclou la reconstrucció de l'històric far de Benicarló

La Diputació de Castelló conclourà amb l'equipament del 'Museu dels Mariners' la reconstrucció de l'històric far de Benicarló. El Govern de la província ha invertit ja 418.000 euros a convertir aquest edifici històric en un referent cultural i turístic per a la zona. El president provincial, Javier Moliner, ha firmat aquest matí el conveni de col·laboració amb l'alcaldessa de Benicarló, Rosario Miralles, pel què el Govern provincial destinarà 30.000 euros a la museïtzació del Far, concloent amb això aquest important projecte per a la ciutat de Benicarló.

Moliner ha posat en valor “la importància de recuperar aquest emblemàtic edifici de què no quedava a penes un vestigi i amb el que ara posem a disposició de la comarca un atractiu més des del punt de vista turístic i cultural. Enriquim el nostre territori amb un recurs més com una estratègia de desenvolupament, perquè volem que qui ací vinga a visitar-nos puga anar-se'n satisfet per haver viscut experiències que l'emocionen, que l'enriqueixen com a persona i que sumen records en la seua vida per a després tornar”.

Acompanyat pel vicepresident provincial, Vicent Sales, i els diputats Elena Vicente-Ruiz i Juan Bautista Juan, el president Moliner ha explicat que “si és important recuperar el patrimoni i ho és també dotar de contingut al territori, també ho és no oblidar la nostra memòria, ser capaços de posar en valor el treball que durant tantes generacions la gent de la mar ha fet a les nostres comarques i que ha marcat d'una manera tan clara la personalitat d'aquest territori. Benicarló i el seu entorn no seria el que és si no haguera estat durant tantes generacions mirant a la mar, no sols com un paisatge sinó com una forma de vida, d'entendre una professió, un caràcter, i que crec que mereix el reconeixement de tothom”.

Precisament del sector pesquer Moliner ha assenyalat que “en un moment en què la gent de la mar no està vivint els millors moments de la seua història, convé que des de les administracions públiques fem un missatge de coratge, d'il·lusió, de ganes de dir estem amb vosaltres, i ho representem en un edifici amb una càrrega simbòlica molt potent que recorda la memòria del que hem estat per a poder traslladar-la a un futur amb el que volem ser. Orgullosos d'on venim i sabent de tot açò som capaços de traure-li partit, perquè qui vinga a visitar-nos conega que a la nostra terra hi ha molta història amb molta gent dedicada a la mar”. 

Cal assenyalar que l'actuació de la Diputació en aquest edifici de 1.600 metres quadrats de superfície s'emmarca en el seu treball per vertebrar una oferta turística cultural important de nord a sud i d'interior a litoral de la província. Cal tindre en compte a més que les inversions de la Diputació en aquest lloc s'estan realitzant des de 2014, quan va destinar 130.000 euros, després en 2015 va invertir 258.652 euros i ara en 2017 un total de 30.000 euros.

Fer de la tradició pesquera també un recurs turístic

La materialització del Museu dels Mariners reconeix en el sector pesquer la seua tradició i orígens mirant també la mar com una font d'oportunitats de futur.

Cal assenyalar que aquest projecte històric ha suposat una reproducció total del far, una construcció de 1886 que constava del far i de la casa del faroner i que fins a l'inici dels treballs presentava un estat molt deteriorat, sense cap vestigi sobre el qual reprendre la construcció.

Per a la construcció d'aquest emblemàtic edifici s'ha utilitzat la tècnica de pedra seca i s'ha adaptat l'entorn com a espai verd. Una vegada reconstruït, l'edifici es podrà destinar a Museu de la Mar, on tindran cabuda maquetes, reproduccions, imatges antigues, ferramentes i tot tipus d'objectes relacionats amb la pesca i la mar.