La Diputació Provincial de Castelló ha représ el servei d'expedició de certificats digitals. Consulta els horaris d'atenció al públic.
Logo de la Diputació de Castelló

Actualitat

La Diputació actua en 60 municipis per a mitigar riscos d'incendis i riuades des de 2017

La Diputació actua en 60 municipis per a mitigar riscos d'incendis i riuades des de 2017
24 d'Agost de 2019

Impulsat pel Consorci Provincial de Bombers, suposa una inversió anual d'un milió d'euros per part de la institució provincial, a la qual se suma la mateixa quantitat per part de la Generalitat

Castelló, 24.08.2019. La Diputació Provincial de Castelló i la Generalitat Valenciana han sumat forces per a potenciar tots els treballs preventius i evitar, en la mesura que sigui possible, situacions d'emergències a conseqüència d'incendis forestals o de riuades a causa de fortes precipitacions.

Totes dues institucions, des de 2017, treballen de la mà en el denominat projecte de mitigació de riscos, que suposa habilitar una sèrie de brigades per a treballar en els punts més sensibles de la província. L'objectiu, eliminar tant el material i restes vegetals que puguen suposar un perill en rius i barrancs com netejar principalment els accés a zones habitades.

El diputat provincial de Bombers, Abel Ibáñez, ha estat recentment en la zona del Corral del Petiquillo de Benicarló, on, al costat de l'alcaldessa del municipi i també diputada provincial, Xaro Miralles, va poder contemplar de primera mà els treballs desenvolupats en aquest entorn natural.

Abel Ibáñez ha destacat la labor de les brigades de mitigació, que són finançades per la Diputació Provincial i per la Generalitat, aportant cadascuna de les institucions un milió d'euros a l'any per a aquestes actuacions. Segons Ibáñez, els treballs de mitigació “estan funcionant molt bé en tots els pobles”, apuntant que “és un projecte viu que tenim la intenció que continuïe creixent perquè, com sempre diem, els incendis no es combat només a l'estiu, sinó durant la resta de l'any amb actuacions preventives com aquestes”.

El projecte va nàixer des del Consorci Provincial de Bombers (CPBC) en 2017, arribant a un acord entre la Diputació -a través del CPBC- i la Generalitat –per mitjà de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE)- per a la creació d'una unitat de dedicades específicament a la realització de treballs encaminats a reduir els riscos derivats de diversos tipus d'emergències, encara que especialment incendis forestals d'interfície.

Cada institució aporta 1 milió d'euros anuals, que serveixen per a constituir 16 brigades (8 de la Generalitat i 8 de la Diputació), totes elles coordinades des del Consorci Provincial de Bombers.

Amb el suport de la Unitat de maquinària del Consorci (UML) els treballs estan centrats especialment en actuacions forestals a l'entorn d'urbanitzacions, poblacions enclavades en masses forestals importants, infraestructures estratègiques i trams de barrancs. “Tot encaminat a reduir el risc en cas de produir-se un incendi forestal o una riuada per pluges intenses”, subratlla Abel Ibáñez.

En el cas dels incendis es treballa en la creació de franges de seguretat perquè els bombers puguen defensar de manera efectiva els habitatges davant l'avanç de l'incendi, s'actua sobre perímetres de carreteres i pistes forestals per a facilitar l'accés i intervenció dels bombers, així com per a poder evacuar a la població amb major seguretat.

Fins al moment, a la província s'ha actuat ja en uns 60 municipis i en més de 140 quilòmetres lineals creant franges de seguretat de 15 i 20 metres d'amplària.