José Martí trasllada al Govern la necessitat d'activar canvis legals que permeten als ajuntaments de l'Espanya rural contractar directament amb les empreses locals

José Martí trasllada al Govern la necessitat d'activar canvis legals que permeten als ajuntaments de l'Espanya rural contractar directament amb les empreses locals
17 de Febrer de 2023

El president de la Diputació assisteix a Albacete a l'IV Congrés Nacional de Despoblació, on ha advertit al secretari d'Estat de Repte Demogràfic que «si hem de licitar-ho tot, el benefici econòmic de les nostres actuacions acaba repercutint en empreses de fora, el que no ens ajuda a generar ocupació en el territori»

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, està fermament convençut que les diputacions i els ajuntaments han de teixir aliances amb altres administracions per a canviar o derogar al més prompte possible les lleis, decrets i reglaments que dificulten el desenvolupament de projectes empresarials, moltes vegades d'índole familiar, en el medi rural. Així de categòric ho ha expressat a Albacete, on al costat del diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, assisteix al ‘IV Congrés Nacional de Despoblació i Repte Demogràfic’. Li ho ha transmés directament al secretari general de Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Paco Boya.

Les que més preocupen a Martí són la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local i la Llei de contractes del sector públic, «perquè afecten de forma molt negativa al dia a dia dels nostres pobles». En la seua opinió, «resulta anti natura que en xicotetes poblacions no es puga contractar de manera directa amb els comerços o empreses locals i calga activar una licitació de la qual s'acabarà beneficiant una empresa de fora». Són condicionants que, en la seua opinió, «van en contra dels pobles i fan molt més complicat l'emprenedoria rural». Segons ha expressat, «si se'ns obliga a licitar-ho tot, en molts casos les adjudicatàries acaben sent empreses de fora i el benefici econòmic que impliquen les nostres actuacions es va fora i no repercuteix als nostres pobles».

Santi Pérez

El diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha explicat que «del que es tracta és de crear les condicions que permeten generar llocs de treball als nostres pobles, i és raonable que els alcaldes de xicotets pobles lluitem perquè l'activitat que som capaces de generar repercutisca en els nostres municipis, que si hem de fer una obra, els qui treballen siguen persones que viuen ací». Afegeix que «no poden aplicar-se les mateixes normes als ajuntaments de Madrid o Barcelona que als de pobles com el Forcall, del qual soc alcalde, crec que és una cosa raonable i que tothom pot secundar».