Logo de la Diputación de Castellón

Actualidad

José Martí recolza el programa d'activitats de la Fundació Max Aub per a difondre la figura de l'autor en complir-se 50 anys de la seua defunció

José Martí recolza el programa d'activitats de la Fundació Max Aub per a difondre la figura de l'autor en complir-se 50 anys de la seua defunció
Reunió ordinària del Patronat de la Fundació Max Aub celebrada en Segorbe.
8 de Junio de 2022

Hui s'ha celebrat una reunió ordinària del Patronat de l'entitat, en la qual s'ha aprovat el pressupost de 2022, al qual la Diputació de Castelló contribueix amb l'aportació de 30.000 euros

El president de la Diputació, José Martí, considera molt encertat que al llarg del present exercici la Fundació Max Aub radicada a Segorbe duga a terme un ambiciós programa d'activitats per a promocionar la figura de l'autor quan es compleixen 50 anys de la seua defunció i 25 de la creació de la pròpia Fundació. Així s'ha decidit en la reunió ordinària del Patronat de la Fundació celebrada hui, en la qual s'ha aprovat el pressupost de 2022, al qual la Diputació de Castelló contribueix amb 30.000 euros.

Martí s'ha referit a la importància d'aquest intel·lectual, l'obra del qual, en la seua opinió, «no és prou coneguda», raó per la creu que «resulta molt encertat que s'aborde la importància del seu llegat en diferents àmbits, inclosos els centres docents».

El president assegura que «Max Aub va ser una figura de primer nivell», de la qual destaca el seu «vessant teatral». En aquest sentit, considera un gran encert que en la reunió de hui s'haja plantejat la possibilitat d'editar un facsímil que reculla la proposta que en el seu moment va formular al Govern de la Segona República Espanyola de posar en marxa en projecte per a realitzar un Teatre Nacional».

El president de la Diputació, José Martí, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han assistit a la reunió del Patronat de la Fundació Max Aub celebrada hui, en la qual també han participat la presidenta, María Teresa Álvarez Aub, la vicepresidenta i alcaldessa de Sogorb, María del Carmen Climent García; la secretària de la Fundació i regidora de Cultura de Sogorb, María Luisa López Doménech, al costat d'altres patrons de l'entitat.

Max Aub va nàixer a París el 2 de juny de 1903 però sent xiquet la seua família es va establir a València. Va escriure tota la seua obra de narrativa, teatre i poesia en castellà. També va exercir com a periodista. Compromés amb la II República, es va exiliar a París al final de la Guerra Civil. Va ser detingut i reclòs en diferents camps de concentració de França i del nord Àfrica, encara que amb l'ajuda de l'escriptor John Dos Passos va aconseguir embarcar rumb a Mèxic, on va morir el 2 de juliol de 1972.

L'autor va tindre una important vinculació amb l'Alt Palància i l'11 de novembre de 1988 l'Ajuntament de Sogorb va acordar amb el suport de tots els partits polítics l'adquisició de la seua Biblioteca, Hemeroteca i arxiu personal.