José Martí reivindica al Senat una discriminació positiva fiscal i administrativa per als xicotets pobles d'interior

José Martí reivindica al Senat una discriminació positiva fiscal i administrativa per als xicotets pobles d'interior
El president de la Diputació de Castelló, José Martí, en el congrés internacional ‘El trienni liberal. Dos-cents anys després’, celebrat al Senat.
2 de Juny de 2022

El president de la Diputació ha intervingut en el congrés sobre el trienni liberal que organitza el Ministeri de la Presidència, en una taula de debat titulada ‘Territori, diputacions i ajuntaments’

El president de la Diputació, José Martí, ha defensat al Senat l'aplicació d'una discriminació positiva fiscal i administrativa per als xicotets pobles d'interior que es troben en situació o en risc de despoblació. Ha sigut durant la seua intervenció en el congrés internacional ‘El trienni liberal. Dos-cents anys després’, que organitza el Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica. Allí ha expressat que «no pot pagar el mateix un hotelet d'un xicotet poble d'interior com Suera, d'on soc alcalde, que un hotel a Benicàssim». A més, ha afegit que «és urgent l'aprovació del tantes vegades esmentat Estatut dels pobles d'interior, perquè no és de rebut que s'aplique la norma general al peu de la lletra a qui pretén obrir una xicoteta granja en un poble xicotet».

Martí ha volgut portar a la cambra alta la veu de xicotets pobles d'interior de la província de Castelló, raó per la qual ha començat el seu parlament presentant-se com a «alcalde de Suera, un poble de 530 habitants, situat en la Serra de Espadà de Castelló, la segona província d'Espanya més muntanyenca, que compta amb 135 municipis, dels quals 99 tenen menys de mil habitants i 19 menys de cent». A continuació ha assenyalat de manera solemne que «el fet que jo siga president de la Diputació de Castelló respon a l'objectiu de visibilitzar el problema de la despoblació que existeix en aquesta província.

El president ha reivindicat la funció de les diputacions com a prestadores de serveis en un territori amb gran fragmentació municipal, on els ajuntaments tenen serioses dificultats per a gestionar les competències pròpies. Per això, entén que les diputacions han de complir la funció de «dotar de capacitat de gestió als municipis, però sense estar per damunt d'ells, sempre tenint clara la vocació de servei a aqueixos ajuntaments».

Martí també s'ha referit a la legitimitat de l'origen de les diputacions, institucions que com es va reiterar la setmana passada en el Congrés del Bicentenari de la Diputació de Castelló, «són filles de la revolució liberal i de la Constitució de Cadis de 1812».

El president ha intervingut hui en el congrés organitzat pel Ministeri de la Presidència en la taula titulada ‘Territori, diputacions i ajuntaments’ al costat del secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Carlos Daniel Casares, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. El moderador ha sigut el secretari d'Estat de Política Territorial, Alfredo González Gómez, i ha actuat com a ponent Francisco Caratoña, de la Universitat de León.